TMSF’den Libya Hamlesi!

A&T Bank hiselerine el koyuldu!

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) bankadaki Libya hisselerine el koyduğu ifade edildi. TMSF Başkanı yaptığı açıklamada ise “A&T Bank’ın genelinde bir soun yok, Libya hisselerinin kontolünü aldık” dedi. Ayrıca, bankanın Libya ile alakalı yöneticileri ise görevden alındı.

ORTAKLIK YAPISI
Aktiflerinin değeri 18 milyar doları aşan ve Libya Merkez Bankası’nın yüzde 100 sahip olduğu The Libyan Foreign Bank A&T BANK’ın en büyük ortağı konumunda. Türk bankacılık sektörünün aktif büyüklük açısından yaklaşık yüzde 30’unu ellerinde bulunduran Türkiye’nin iki büyük bankası; İş Bankası ve Ziraat Bankası ise diğer ortaklar arasında yer alıyor.


KAYNAK: A&T Bank

TMSF AÇIKLAMASI
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 18. maddesinin (5) numaralı fıkrasına istinaden, Libyan Foreign Bank’ın mülkiyetinde bulunan Arap Türk Bankası A.Ş’nin yüzde 62,37 oranındaki hissesinin temettü dışındaki ortaklık haklarının, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 1970 ve 1973 sayılı kararları ile 2011/2001 sayılı Bakanlar Kurulu kararının uygulanması Libyan Foreign Bank açısından sona erdirilinceye kadar Fon tarafından kullanılacağını bildirdi.

TMSF’den yapılan yazılı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi’nin 1970 ve 1973 sayılı kararlarının Türkiye’de uygulanmasına yönelik alınan Bakanlar Kurulu’nun 2011/2001 sayılı kararının 2 Temmuz 2011 tarih ve 27982 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandığı belirtildi.

Söz konusu karara istinaden, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından, Arap Türk Bankası A.Ş’de yüzde 62,37 oranında nitelikli pay sahibi olan ve hakim hissedar konumunda bulunan Libyan Foreign Bank’ın sahip olduğu varlık, fon ve ekonomik kaynakların dondurulması sonucunda 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 8. maddesinin (1) numaralı fıkrasının (e) bendindeki şartların bu aşamada ortadan kalktığına karar verildiği hatırlatılarak, şöyle denildi:

”Bu kapsamda, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 18. maddesinin (5) numaralı fıkrasına istinaden, Libyan Foreign Bank’ın mülkiyetinde bulunan Arap Türk Bankası A.Ş’nin yüzde 62,37 oranındaki hissesinin temettü dışındaki ortaklık hakları, BM Güvenlik Konseyi’nin 1970 ve 1973 sayılı Kararları ile 2011/2001 sayılı Bakanlar Kurulu kararının uygulanması Libyan Foreign Bank açısından sona erdirilinceye kadar TMSF tarafından kullanılacaktır.

Fon’un temettü hariç ortaklık haklarını kullanılmasını teminen, Arap Türk Bankası A.Ş. nezdinde Libyan Foreign Bank’ı temsilen görev yapan yönetim kurulu üyeleri ve genel müdür görevden alınmış ve bu kişilerin yerine Yönetim Kurulu Üyeleri olarak Feyzi Çutur, İsmail Güler, Oğuz Kayhan, Hikmet Aydın Simit ve Yusuf Dağcan ile Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür olarak Osman Arslan atanmıştır.

Arap Türk Bankası A.Ş’nin mali bünyesi sağlam olup Banka her türlü bankacılık hizmetlerini sürdürmeye ve yükümlülüklerini yerine getirmeye devam edecektir.”

BİR AÇIKLAMA DA BDDK’DAN GELDİ!
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Libyan Foreign Bank’ın (LFB) mülkiyetinde bulunan, Arap Türk Bankası A.Ş’nin yüzde 62,37 oranındaki hissesinin temettü dışındaki ortaklık haklarının, BM Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararları ile Bakanlar Kurulu kararının uygulanması, LFB açısından sona erdirilinceye kadar, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nca (TMSF) kullanılmasının, ”bankanın söz konusu Bakanlar Kurulu Kararını uygulamakla yükümlü taraflarla yapacağı iş ve işlemlerde daha sağlıklı ilişkiler tesis etmesini” sağlayacağını bildirdi.

BDDK’dan yapılan açıklamada, LFB’nin mülkiyetinde bulunan, Arap Türk Bankası A.Ş’nin yüzde 62,37 oranındaki hissesinin temettü dışındaki ortaklık haklarının, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 1970 ve 1973 sayılı kararları ile 2011/2001 sayılı Bakanlar Kurulu kararının uygulanması LFB açısından sona erdirilinceye kadar TMSF tarafından kullanılacağı ifade edildi.

Arap Türk Bankası A.Ş’nin mali yapısının sağlamlığı, likidite ve sermaye yeterliliği düzeyi gibi temel bankacılık göstergeleri bakımından BDDK düzenlemelerine uyumlu bir banka olduğu ve bankacılık faaliyetlerine devam ettiği belirtildi.

Libya’da devam eden süreç sonuçlanana kadar Bankanın ana ortağı olan LFB’nin mülkiyetinde bulunan hisselere ait temsilin Fonu temsil eden Yönetim Kurulu üyeleri tarafından yerine getirilecek olmasının Bankanın söz konusu Bakanlar Kurulu Kararını uygulamakla yükümlü taraflarla yapacağı iş ve işlemlerde daha sağlıklı ilişkiler tesis etmesini sağlayacağı kaydedildi.

kaynak

http://ekonomi.haberturk.com

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir