Torunlarımızın Ekonomik Olanakları

Küresel kriz doğal olarak Keynes’e ilgiyi yeniden canlandırdı. Önceki otuz yıla kökten piyasacı teoriler damgasını vurmuştu. Mükemmel çalışan (!) mali piyasalarda Keynes’in analiz ve reçetelerine yoktu. O hikayenin kötü bittiği biliniyor.

Dolayısı ile “ustanın geri dönüşü” muhteşem oldu. Lord Skidelsky, biraz da Alan Greenspan’a nazire, “maestro” sözcüğünü kullanmıştı. Üç yıl önce (23/6/2009) söz ettim. Ben de tam o sıralarda “Keynes’in intikamı” demiştim.

Bu süreç Keynes’in entellektüel zenginliğini de gündeme taşıdı. Dar anlamı ile konjonktür teorisi dışında kalan konularda yazdıkları, kapitalizme bakışı, modern topluma eleştirileri ve gelecek öngörüleri hatırlandı.

İktisatçıların aklına hemen Keynes’in 1931’de, yani Büyük Buhranın en şiddetli anında yazdığı kısa bir makale geldi: Torunlarımızın Ekonomik Olanakları. Kendi hesabıma makaleyi yeniden okuma ihtiyacını 2009 yazında hissettim.

Kısa bir makale

On sayfalık makale 1928’de seçkin İngiliz lisesi Winchester öğrencilerine (Keynes biraz daha aristokratik Eton mezunudur) konuşma için hazırlanıyor. Yazılı şekli Keynes’in ünlü denemelerinin (Essays in Persuasion, Macmillan 1931) sonunda yayınlanıyor.

Kitabın üstüne tarih kaydı düşmüşüm: 1968. Genel Teori ile birlikte Cambridge’den aldım. Okuma önceliğini herhalde Genel Teori’ye verdim. Ama küçük makaleden çok etkilendim. Nitekim ana temalarını hiç unutmadım.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir