Türkiye’nin Çin’i Mısır’ı İçin Kümelenme

Ülkemizdeki çeşitli sektör temsilcileri Çin ve Mısır gibi ülkelerle rekabet edebilecek ortam için arayış içindeydiler. TİM Başkanı Büyükekşi yeni teşvik sistemi sonrası 6. Bölgede kümelenme konusunu araştırmak için sektör temsilcileriyle bölgeye ziyaret düzenliyor. Sektör temsilcileri de bu bölgede kümelenmenin önemli imkanlar yaratabileceğini öne sürüyorlar. Bu gezi bana göre de önemli bir adımdır. Ancak kümelenme doğru yerde, doğru ölçekte,  doğru paydaşlarla, yerel ve merkezi yönetimin katkısıyla sürdürülebilir modelde istenen sonucu verebilir…
Türkiye’de özelikle emek yoğun sektörlerde büyük merkezlerde yer alan firmalar altyapı yatırımları ve asgari ücretle çalışacak işçi bulma zorluğu ile bir süredir yeni arayışlara girdiler. Özellikle tekstil konfeksiyon sektörü firmaları son yıllarda bir yandan Çin’de üretim yaptırarak, bir yandan Mısır’da tesis kurup, üretim yaparak rekabetçiliklerini sürdürmeye çalıştılar. Bazı firmalar ise bundan önceki teşvik sistemlerinden yararlanarak Anadolu’ya taşınmalarına rağmen, bu tekli girişimler çoğunlukla hüsran ile sonuçlandı. Zaten o teşvik sistemleri de yatırımcıya yeterli imkan sağlamıyordu. Bundan öncede defalarca belirttiğim gibi bölgeler arası farklılığı azaltma amacıyla son 32 yılda çıkarılan dört teşvik sisteminden Güneydoğu Anadolu bölgesi yüzde 6.6 oranında Doğu Anadolu bölgesi ise yüzde 3.7 oranında yararlanabildi. Teşviklerden asıl yararlanan bölgeler gelişmiş bölgeler oldu. Bölgeler arası farklılık bu nedenle azalacağına geçmiş teşvikler döneminde arttı…
Yeni Teşvik Sistemi 6. Bölge için önemli avantajlar sağlıyor. TİM Başkanı Büyükekşi bu bölgede kümelenme ile yatırım yapmaları için Haziran ayında bölgeyi dernek başkanlarıyla ziyaret edeceklerini açıkladı. Başta TGSD Başkanı Cem Negri olmak üzere, birçok sektör yöneticisi de bu ziyarete katılacaklarını ve 10-15 firma ile 6. Bölgede kümelenme çalışmaları için araştırması yapacaklarını söylüyorlar. 6. Bölgede kümelenerek yapılacak sektörel yatırımların, rekabet açısından “Anadolu’nun bazı illerinin Türkiye’nin Çin’i ve Mısır’ı olabileceği” düşüncesini ortaya koyuyorlar…

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir