Üzeyir Doğan – PPK Sonrası Yorumum

Bu gece alınan kararları özetlersek sırasıyla:

1. Merkez Bankası Borçlanma Faizi %3,5’ten %8’e

2. Bir hafta vadeli repo ihale faizi (eski politika) %4,5’ten %10’a

3. Piyasa yapıcı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı %6,75’ten 11,5’e (eski adıyla faiz koridorun altı)

4. Marjinal fonlama oranı %7,75’ten %12’ye (eski adıyla faiz koridorunun üstü / Marjinal Fonlama Oranı)

5. Geç likidite penceresi borç verme %10,25’ten 15’e (Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borç verme faiz oranı)

yükseltildi.

6. EPS günlerinde uygulanan %9 civarında olan fonama faiz oranına artık ihtiyaç kalmadı.

7. Bundan sonra fonlama marjinal fonlama oranından değil bir haftalık repo ile yani %10’la yapılacak. Olursa İstisnai günlerde %12 kullanılacak.

PPK KARARINDAKİ DİĞER ÖNEMLİ KISIMLAR:

Son dönemlerde iç ve dış piyasalarda risk algılamasını olumsuz etkileyen gelişmeler yaşanmaktadır. Bu süreçte Türk lirasında belirgin bir değer kaybı ve risk priminde kayda değer bir artış gözlenmiştir. Merkez Bankası bu gelişmelerin enflasyon ve makroekonomik istikrar üzerindeki olumsuz yansımalarının sınırlanması için üzerine düşeni yapacaktır. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını sağlamak amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapmaya ve operasyonel çerçeveyi sadeleştirmeye karar vermiştir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Bu duruş altında enflasyonun 2015 yılının ortaları itibarıyla yüzde 5 düzeyine ulaşacağı öngörülmektedir.

KARARIN OLUMLU YANLARI:

* İç talepteki daralma nedeniyle enflasyon oranlarında aşağı yönlü baskı

* Faiz oranlarının daha anlaşılabilir hale getirilmesi,

* TCMB’nin gerek duyulduğunda elindeki tüm araçları bağımsız bir şekilde kullanabileceği algısının oluşması,

* TL’de istikrarın sağlanabilmesi için olanak sağlanması,

* Siyasi istikrar sağlanabilirse yeni sermaye girişi için olanak sağlaması, diğer GOP’lara karşı rekabetçi faizler sunulması

* Kredi büyüme hızının hedeflenen %15 civarına gerilemesinin sağlanması,

OLUMSUZ YANLAR:

* Büyüme üzerinde negatif baskı (Kurdaki artış da tüketici güveni üzerinde negatif etki oluşturuyor ve büyümeyi baskılıyordu)

* Büyümenin düşmesiyle işsizlik oranlarında artış

* Faize hassas sektörlerde (Banka, Konut, Dayanıklı Tüketim v.s.) negatif fiyatlama

SONUÇ:

DOLAR/TL:  Kurlar bir süre aşağı yönlü hareket edecektir. Ancak bu düşüşün 2,10-1,15 aralığında dengelenmesi beklenebilir. Ardından yeniden yukarı yönlü hareketler olacak olursa daha önceki zirve olan 2,39 görülmeden piyasanın kendi satıcısını getireceğini düşünüyorum. Bu nedenle ilerleyen haftalarda çok marjinal bir değişiklik olmadığı sürece olası yükselişlerde 2,30’lara yakın yerlerden TL’ye geçilebilir. Bir süre 2,10-2,30 bandını izleyebiliriz.

BİST: BİST tarafından özellikle faize hassa sektörler üzerinde olumsuz etki oluşacaktır. Kısa vadede TL’deki düşüşe dayandırılacak BİST yükselişlerine temkinli yaklaşmak gerektiğini düşünüyorum. Ancak bir kaç günlük konsolidasyonun ardından yurtdışı piyasalar izlenmeye geçilecektir. BİST’in sağlıklı bir yükseliş başlatabilmesinin tek şartı bence yurtdışı piyasaların olumlu destek vermesidir. Bu süreçte akşam Fed’in alacağı karar takip edilmelidir.

ALTIN: Altın/Gr (TL) dolardaki düşüş nedeniyle gerileyecektir. Bu noktada kısa vadede Ons/Dolar fiyatı takip edilmelidir. Ons fiyatı da 1,250 dolar altına sarkacak olur ise gerileme 83-85 TL/GR’ye kadar devam edebilir. Uzunca bir süre 83-93 TL bandından dalgalanma izleyebiliriz.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir