Ya dağ fare doğurursa?


       Bu hafta tek gündemimiz AB Liderler Zirvesi, bu nedenle biz de haftalık stratejimizi sadece bu konuya ayırdık. Geri kalan gelişmeler çorbanın tuzu biberi olacak nitelikte. Açıklanacak veri ve diğer haberler genel beklenti yönündeyse katalizör olup, trende güç verir, genel trendin aksi yönünde gelen veriler ise çok kısa vadeli hareketlere neden olur düşüncesindeyiz. Bu zirveden çıkacak karar ya da kararlar sadece bu yılın değil, 2012’nin de kaderini belirleyecek. Özetle bu hafta piyasalarda yol ayrımına giriyoruz. 9 Aralık’taki AB Liderler Zirvesi piyasaların beklentisini karşılayabilecek mi bilinmez ama geçtiğimiz hafta yaşanan hareketler piyasaların buraya bel bağladığını bir kez daha gösterdi. Hatırlanacak olursa geçtiğimiz hafta piyasaların bu beklentiyle bir tepki başlatabileceği yorumunu yapmıştık. Beklediğimiz tepki başladı. Bu hafta bu tepkinin devam etmesi muhtemel. Özellikle Merkel-Sarkozy-Monti üçlüsünden moral bozacak bir açıklama gelmediği sürece bu beklentiler, olumsuz haberlerin görmezden gelinmesini sağlayacaktır. Bu nedenle hafta içinde doğrudan bu zirve kararları üzerinde olumsuz bir beklenti yaratacak bir gelişme olmadığı sürece açıklanacak veri ve benzeri nedenlerle olacak geri çekilmeler alım fırsatı yaratmaya devam edecektir.

Önlemler alınmaya başlandı

          Geçtiğimiz hafta yaşanan gelişmelere kısaca değinecek olursak, haftanın kara haberi S&P’den geldi. S&P ABD ve Avrupa’da içinde büyük bankaların da olduğu toplam 37 bankanın notunu düşürdü. Bu haberin piyasalar üzerindeki etkisi normal zamanların çok altında oldu. Bu da bize piyasaların pozitif beklentisinin güçlü olduğunun işaretini vermişti ki, önce Çin’in zorunlu karşılık oranlarında 50 baz puanlık indirim yaptığı ardından da FED ve ECB başta olmak üzere 6 büyük merkez bankasının dolar swaplarındaki farkı 50 baz puan indirdiği haberi geldi. Her iki gelişme de global likiditenin artırılması adına önemli kararlar oldu. Çin’in zorunlu karşılıklarda 50 baz puan indirim yapmış olması tek başına çok anlam ifade etmeyecek bir haber gibi dursa da yaklaşık 2 yıldır parasal sıkılaştırma yapan Çin’in politika değiştirmeye başlandığının işareti olması açısından oldukça önemli bir haber. Çin’in büyümeyi destekleyecek kararlar almaya devam etmesi global büyüme için oldukça önemli. Bu nedenle piyasaların Çin’in yaptığı 50 puanlık indirimden ziyade arkasındaki niyeti satın aldığını düşünüyoruz. Diğer taraftan merkez bankalarının ortak kararla swap farkında indirim yapmasının arkasında ise Avrupalı büyük bankalardan biri ya da birkaçının likidite sıkışıklığı nedeniyle iflasın eşiğine geldiği, bu operasyonla bu bankaların iflasının önlendiği konuşuluyor. Eğer bu söylentiler doğruysa sorun ciddi ve atılan adım desteklenemeyecek olursa geçici bir önlem olarak kalacaktır. Ancak şunu açıkça ifade etmekte fayda var. Likidite sağlandığı sürece Avrupa’da büyük bir bankanın batması çok düşük ihtimal. Bu nedenle bu şekilde likidite sağlanmaya devam edildiği sürece AB’de büyük bir banka batma ihtimalini bizler çok düşük görüyor ve senaryolarımıza eklemiyoruz.

 Piyasalar 9 Aralık’tan ne bekliyor?

           Bu haftanın hatta yılın geri kalanının ana gündemi 9 Aralık zirvesi. Peki, bu zirveden nasıl bir sonuç çıkarsa piyasalarda kalıcı ve çok daha güçlü bir yükseliş başlar? Bizce bu sorunun tek cevabı, başta İtalya ve İspanya gibi sorunlu ülkeler olmak üzere AB’nin genelinde faizlerde kalıcı bir düşüş oluşturacak bir gelişme. Bunun yolunun da Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) ve EFSF’nin kaynaklarının arttırılarak sorunlu ülkelerin tahvillerinde çok yüklü miktarda alım yapılması ya da güçlü bir sigorta mekanizması kurulması olduğunu düşünüyoruz. Bunlar yapılacak ve üzerinde anlaşılacak bir mali uyum yasasıyla da desteklenecek olursa piyasalarda soluksuz bir ralli süreci başlar. Peki, bunun olasılığı ne derseniz, bizce %49’dan fazla değil. Bu nedenle zirvenin hemen öncesinde ya da zirve ardından gelebilecek olası kar realizasyonlarına karşı da dikkatli olunmalı.

Muhafazakar olmakta fayda var

          Piyasalarda 9 Aralık’ta sihirli değnek çıkacak ve her şey yoluna girecek şeklinde beklenti artmaya devam edecek olursa zirve öncesi riskleri en aza indirip beklemeye geçmekte fayda var. Daha açık bir ifade ile bu hafta zirveye kadar mini bir ralli olacak olursa, hafta kapanmadan Perşembe-Cuma kar realizasyonu yapmak gerekir diye düşünüyoruz. Çünkü bu zirve tek kurtuluşu galibiyet olan 3 ihtimalli bir maç gibi. Kazanılamazsa küme düşmek garanti. Kazanmanın yolunun ne olduğunu yukarıda anlatmıştık. Şimdi diğer senaryoları dile getirelim. En olası senaryo olarak gördüğümüz durum, her konuda olmasa da kısa vadede sıkıntıları öteleyecek önlemler konusunda anlaşmaya varılması, diğer konularda ön mutabakat sağlanarak zaman kazanılması seçeneğinin kullanılması. Bu durumda sonuçlar açıklanırken ilk tepki olumlu olsa da sonuçların hepsi görüldükten sonra eksik kalan yerler nedeniyle sert satışlar yaşanması muhtemel. Sonrası ise son birkaç aydır yaşadığımız sürecin tekrarlanması. En düşük olasılık verdiğimiz senaryo ise liderlerin ana konulardan hiçbiri üzerinde anlaşma sağlayamaması. Bu durumda 2011 ve 2012’nin en azından ilk yarısı kaybedilmiş olur, 2008 Lehman krizini mumla ararız diye düşünüyoruz. Bu senaryo gerçekleşecek olursa portföylerden hisse senetlerini çıkarmakta yerine dolar, altın, en kısa vadeli sabit getirili enstrümanları koymakta fayda var. Fakat başta da söylediğimiz gibi bu senaryo diğer alternatifler içinde en düşük ihtimale sahip olanı ya da biz öyle olmasını umut ediyoruz.

İMKB 30’da 69,000/70,000 aralığı hedef

       İMKB’ye kısaca değinecek olursak, zirve öncesi İMKB 30’da 69,000/70,000 aralığına kadar bir çıkış daha gerçekleşebilir. Sonrası ise zirveden çıkacak sonuçlara bağlı. Aşağıda 65,000/64,000 aralığı kritik destek. Olası bir gerilemede bu seviyelerin altına sarkılması durumunda satışların çok daha sertleşmesi beklenebilir. Bu nedenle bu seviyelerin altına olacak bir sarkmada kısa vadeli tepkiler için dahi olsa yukarı yönlü pozisyon bulundurmayı doğru bulmuyoruz.

NOT:  Hafta içinde önemli gördüğüm gelişmeleri ve kısa yorumlarımı Twitter üzerinden takip edebilirisiniz. Twitter adresim: @uzeyir_dogan

 Üzeyir DOĞAN

Kapital Menkul Değerler A.Ş.
Türev Araçlar Birimi / Uzman
[email protected]

UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danısmanlıgı kapsamında degildir. Yatırım danısmanlıgı hizmeti; Aracı kurumlar, portföy yönetim sirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müsteri arasında imzalanacak yatırım danısmanlıgı sözlesmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kisisel görüslerine dayanmaktadır. Bu görüsler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar dogurmayabilir.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir