Yunanistan Derin Nefes Aldı

Yunanistan’ı ikinci kez kurtarmak için dün Brüksel’de toplanan Euro bölgesi liderleri, toplamda 158 milyar Euro’luk yeni bir yardım paketi konusunda anlaşmaya vardı. Buna göre Yunanistan, Avrupa ülkeleri ve IMF’den 109 milyar Euro, özel sektörden ise 49 milyar Euro alacak. Ayrıca Yunanistan’a geçen yıl verilen 110 milyarlık yardımın vadesini uzatıp faiz oranını da düşürdü. Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu “2020 yılına kadar borç sorunumuz kalmadı” dedi.

AVRUPA Birliği (AB) para birimi Euro bölgesini oluşturan ülkelerin liderleri dün saatler süren bir toplantı maratonundan sonra geceyarısına doğru Yunanistan için hazırlanan kurtarma paketinde anlaştıklarını açıkladı.

Buna göre AB devletleri ile birlikte Uluslararası Para Fonu (IMF) Yunanistan’a 3 yıl için 109 milyar Euro’luk yardımda bulunacak. Zirvede ayrıca, toplam 360 milyar Euro’yu bulanYunanistan borcu için özel sektörün de toplam 49 milyar Euro’luk katkıda bulunması karara bağlandı. Özel sektörün katkısı, büyük ölçüde ellerinde Yunan devlet tahvilleri bulunan bankaların, bunları 30 yıllık yeni tahvillerle değiştirmesi şeklinde olacak. AyrıcaYunanistan, Avrupa Merkez Bankası’nın yardımı ile vadesi gelmiş bazı tahvillerini kağıt üzerinde reel değerle (tahvil üzerindeki fiyat değil, piyasa değeri) satın alacak.

Tercihli iflas denmedi

Özel sektörün katkısı, Yunanistan’ın borcunu yeniden yapılandırması yani “tercihli iflas” olarak yorumlandı. Ancak Avrupalı liderler açıklamalarında “tercihli iflas” kelimelerini kullanmamaya özen gösterdi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet ise bu konuda “Bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz” dedi. Gözler, daha önce Yunanistan’ın borcunu yeniden yapılandırmasını “tercihli iflas” sayacağını ilan eden uluslararası krediderecelendirme kuruluşlarına çevrildi.

Borçlar yeniden yapılandırıldı

Brüksel’deki zirvede, geçen yıl mayıs ayında AB ve IMF tarafından açılan 110 milyar Euro’luk kredinin geri ödeme süresi 7,5 yıldan 15 yıla çıkarıldı, faiz oranı ise yüzde 4.5’dan yüzde 3.5’a düşürüldü.
Avrupalı liderler miktar kararlaştırmadan Yunanistan’ın kalkınması için “Avrupa tipi Marshall yardım planı” uygulanmasını da kararlaştırdı. Zirvede alınan bir diğer karar da Avrupa Merkez Bankası’nın Yunan devlet tahvillerini kabul etmeyi sürdürmesi oldu. Avrupa Merkez Bankası ayrıca, Yunan bankaları için bir “teminat” oluşturacak.

2020’ye kadar sorun yok

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, 2020 yılına kadar borçlanma sorununun ortadan kalktığını açıkladı. Zirvedeki kararlarınYunanistan’ın borcunu 26 milyar euro hafiflettiğini söyleyen Papandreu “Derin bir nefes aldık. Nihayet Yunanistan’ın borcu bir düzene girdi” dedi. Ekonomi Bakanı Evangelos Venizelos da “Nihayet dipsiz varile bir dip koyduk” dedi.

Almanya ile Fransa önce buluştu paketi netleştirdi

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy dünkü zirve boyunca bir gün önce ECB Başkanı Jean Claude Juncker’in de katıldığı üçlü zirvede kararlaştırdıkları ortak tavrı sergiledi. Zirveden bu kez karar  çıkması ise, ‘Franco-Alman zirvesi, Tricheti’nin onayını aldı. Aslında paket bir gece önce Berlin’de mühürlendi” yorumlarına neden oldu.

AB liderleri bu yıl 5 kez olağanüstü toplandı

GLOBAL kriz sonrasında 2010 yılında global ekonomide görülen toparlanmaya rağmen, baştaYunanistan olmak üzere Avrupa’da yüksek kamu borçlu AB üyeleri nedeni ile krizin ilk işaretleri görüldü. Yunan hükümetinin ilk etapta açıkladığı kemer sıkma paketleri nedeni ile başlayan protesto gösterileri ile dikkat çekmeye başlayan Yunanistan krizine AB liderleri öncülüğünde ilk müdahale Mayıs 2010’da yapıldı. AB-IMF ve ECB’nin katılımı ile 110  milyar Euro’luk kredipaketiyle ‘kurtarıl’dı. Ancak programın beklenen sonucu vermemesi ve ülkenin borçlarının 300 milyar Euro’yu aşması üzerine bu yıl mart ayında kredi faizi yüzde 5.2’den yüzde 4.2’ye indirildi.Yunanistan buna rağmen aradan geçen sürede ekonomik toparlanma işaretleri veremedi. Kamu borcu hızla artarak gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 150’sine ulaşan Yunanistan’ın başını çektiği borç krizinin İrlanda ve Portekiz’in ardından İtalya ve İspanya’yı da tehdit etmesi üzerine Euro Bölgesi liderleri dün 5’inci zirveyi gerçekleştirdi.

Avrupa yardımda anlaştı ABD borsaları sevindi

AVRUPALI liderlerin Belçika’nın başkenti Brüksel’de Yunanistan’a yapılacak yardımda anlaşmasının ardından günü yükselişle tamamladı. Wall Street’in amiral gemisi olarak da bilinen Dow Jones endeksi yüzde 1.23 puan yükselişle günü 12.726,68 puandan tamamladı.ABD’nin önemli borsalarından S&P 500’deki artış yüzde 1.36, daha çok teknoloji hisselerinin takip edildiği Nasdaq’da ise yüzde 0.72 oranında gerçekleşti.

İkinci kurtarmada kredi vadesi 15 yıla uzatıldı

BAŞTA Yunanistan olmak üzere Euro Bölgesi’nin borç krizi yaşayan üyelerine dönük çözüm yolları bulmak üzere toplanan  liderler zirvesinde öne çıkan kararlar şöyle:
EFSF kredilerinin vadesi 7.5 yıldan en az 15 yıla uzatılarak eski borçlar yeniden yapılandırıldı.
Yunanistan’a yeni EFSF kredilerinde faiz yüzde 4.5’ten 3.5’e indirildi.
EFSF, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) görüşlerini göz önüne alarak ikincil pazarda müdahalede bulunabilecek.
Zirvenin sonuç bildirgesine göre Yunanistan’da yatırım ve büyümenin sağlanması için bir ‘Marshall Planı’ çağrısında bulunuldu.
Özel sektörün katılımının zorunlu olmasına ve bir kaç opsiyondan oluşan bir çözüm menüsü sunulmasına da karar verildi.
Kurtarma planına göre Yunanistan Avrupa ülkeleri ve IMF tarafından 109 milyar Euro, özel sektörden 49 milyar Euro  alacak

kaynak

http://www.hurriyet.com.tr

“Yunanistan Derin Nefes Aldı” ile ilgili 4 yorum

  1. ÇOK MERAK EDİYORUM;YUNANİSTAN YERİNDE TÜRKİYE OLSAYDI ŞUAN NEYDİK VE NE OLACAKTIK??YANDI GÜLÜM KETEN HELVAMI???

  2. bence artık bu derecelendirme kuruluşlarının hiçbir önemi ve değeri yok.çünkü;belli kesim yatırımcılarınaçıkar sağlamakla ödevli kuruluşlar olduğu apaçık ortada iken bunların söylediklerinin hiçbir değeri yoktur.amaçları sadece kendi yatırımcılarına para kazandırmak olan bu gibi kuruluşaların biran önce İMF ve DÜNYA Bankası vs. gibi bir kuruluş tarafından kontrol altında tutulmaları ŞARTTIR.
    Not:bu ve bunun gibi kuruluşlar RUSYADA BİZDEKİNE BENZER SPEKÜLATİF operasyonlara girdiler.SONUÇ;PUTİN HÜKÜMETİ çok hızlı davranıp çoğunu hapise tıktı.ogündür rusya ile ilgili spek açıklamalar hiç yok,rus borsasında spekülasyon da yok denilebilir ARTIK.BAKALIM TAYYİP ERDOĞAN imkb için NE ZAMAN UYANACAK… YAZIK OLUYOR TÜRKİYE ÜZERİNDE OYNANAN BU OYUNLARA YAZIK.YASALARLA BİR AN ÖNCE KONTROL ALTINA ALINMALI.yada bu tür derecelendirme kuruluşlarının peşine takılanlara iyi bir ders verilmeli şöyleki;fitch vs gibi hhb. kuruluş borsamız için olumsuz bir açıklama yaptıysa piyasa ters yönde davranmalı.buna da kamu bankaları ve fonları ön ayak olmalı.MERKEZ BANKASI,BDDK HÜKÜMET YETKİLİLERİ DE BU YÖNDE DESTEKLEYİCİ AÇIKLAMALAR VE DAVRANIŞLARDA BULUNDUĞU TAKTİRDE BAKALIM BU KENDİNİ BİR B.. ZANNEDEN DERECELENDİRME KURULUŞLARININ PEŞİNE KİM TAKILIR Kİ…biran önce bu olmalı. yoksa krizin en BÜYÜĞÜNÜ YABANCILARIN ELİYLE ORTAYA ÇIKACAK VE TÜRK İNSANI YİNE YABANCILARIN ELİYLE SOYULACAK.HÜKÜMET YETKİLİLERİ LÜTFEN UYANIK OLUN.onlar size muhtaç biz onlara değil…

    Yorumunuz editörler tarafından onaylandıktan sonra yayımlanacaktır.

  3. Arkadaşlar borsaya bence bir kaç ay girmeyin. bekleyin 30 000 kesin olacak. dolar 1750-1800 TL altının gramıda kısa zaman 100 TL olacak .

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir