Yunanistan’da “Mutlu Son” (mu?)

Salı günü toplanan Para Politikası Kurulu Merkez Bankası’nın piyasayı fonlama maliyetinin üst sınırını 1 puan düşürdü. Azami fonlama faizi yüzde 11.5’a indi. Diğer faizleri değiştirmedi.

Pratikte etkisi yoktur. Bir süredir zaten daha düşük faizden fonlama yapıyordu. Sembolik değeri vardır. TL’nin fazla değer kazanmasını istemediğine işarettir. Faiz indirimi istiyordum ama geleceğinden emin değildim. Yani olumlu buluyorum.

Yunanistan’ı kurtarma paketi mali piyasaları kesmedi. Avrupa borsaları üç gündür aşağı döndü. Parite 1.33’ü gördü. İçeride döviz sepeti 2.05 TL’ye çıktı.

2011 sonu itibariyle araç parkı TÜİK tarafından açıklandı. Trafikte 16.1 milyon araç dolaşıyor. Araçların yarısı (8.1 milyon) otomobil; yüzde 16,2’si (2.6 milyon) hafif ticari araç. 4.6 kişiye bir araç, 9.2 kişiye bir otomobil düşüyor.

Almanya’nın dediği olur

Gençlik günlerimde Almanya dünya futbol şampiyonasında finali adeta tekeline almıştı. Şu espri çok yaygındı: futbolu 22 kişi, üç hakem ve bir topla oynar ama sonunda daima Almanlar kazanır.

Bugün benzer bir tanımı Euro bölgesi (resmi adı Avrupa Para Birliği) için verebiliriz: 17 eşit üyeden oluşan ve sonunda Almanya’nın dediğini yapan bir topluluktur. Sanırım bu konuda kimsenin şüphesi kalmadı.

Geçmişte çok yazdım. Yunanistan krizinde Almanya fevkalade net bir tavır aldı. Zaman içinde hiç değiştirmedi. Kararlığı hem Yunanistan’ı hem diğer ortaklarını koşullarını kabullenmek zorunda bıraktı.

Bir: Hatayı yapan bedelini öder. Yunanistan bu krizden ucuz kurtulamaz. Hem kamu hem özel kesim kemerleri sıkacaktır. Yunanistan’ın iç siyaset sorunları bizi ilgilendirmez. Krizlerin gelecekte tekrarını önlemenin tek yolu budur.

İki: Her koyun kendi bacağından asılır. Yunanistan’a borç veren bankalar da faturaya katılmalıdır. Ülkeler kendi bankalarındaki zararlardan sorumludur. Yöntemi kendi seçer. Ama AB kurumlarına ek yük getiremez.

Üç: Alman vergi mükellefini unutun. Yunanistan’ın Alman kamu kaynakları ile kurtarılmasına izin vermeyiz. Dolayısı ile Alman vatandaşlarına ek yük getiren tüm çözümleri veto ederiz.

Yunanistan kurtulur mu?

Paketin ayrıntılarını medyada okudunuz. Yukarıdaki üç ilkeyi birebir yansıtıyor. Faturanın büyük bölümünü Yunan halkı, bir kısmını alacaklı bankalar ve onların hükümetleri ödüyor. Almanya’nın payı bankalarının zararı ile sınırlanıyor.

Pakette 130 milyar euro destek, 107 milyar euro borç silme vs. yer alıyor. Ama Yunanistan’ın yapısal sorunlarını çözmüyor. Sadece iflas ve kaosun şimdi gerçekleşmesi engelliyor. Böylece intizamlı çözüm için zaman tanıyor. O kadar.

Velhasıl top artık Yunanistan’dadır. Oyunun kuralları kesinleşti. Bundan sonrası kazandığı birkaç yılı iyi kullanabilmesine bağlıdır. Yapabilir mi? Evet. Yapacak mı? Bilmiyorum. Son şansın hakkını vermesini umut ve temenni ediyorum.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir