Yunanistan’ın Temerrüde Düşmesi, Rönesans Kıtası ve ABD’yi Derinden…

Yunanistan’ın Temerrüde Düşmesi, Rönesans Kıtası ve ABD’yi Derinden Etkileyebilir.

Son günlerde en çok konuşulan konu, Yunanistan’ın temerrüde düşüp düşmeyeceğine odaklanıyor. Aslına bakarsanız bana göre esas tehlike, Yunanistan’ın temerrüde düşmesi sonrası, artçı şokların ABD ve Rönesans kıtasını vurması olacaktır. Kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve Moody’s tarafından hazırlanan araştırma raporu ise düşüncelerimi doğrular nitelikte.

Fitch tarafından hazırlanan rapora göre, ABD’de faaliyet gösteren yatırım fonu varlıklarının % 44´ü Avrupa bankalarının kısa vadeli borçlanma kağıtlarını fonlamış durumda. Moody’s tarafından hazırlanan diğer araştırma raporuna göre ise Avrupa  bankalarının  % 55’ini Societe Generale, BNP Paribas ve Credit Agricole gibi Fransız bankalarının ticari kağıtları fonlamış durumda. Aynı zamanda, Fransız bankaları, sorunlu ülke Yunanistan´ın en büyük kreditörleri arasında bulunuyor. Yunanistan’ın temerrüde düşmesi durumunda, ABD ve Avrupa’da tsunami dalgalarının oluşması kuvvetle muhtemel gözüküyor.

Avrupa Birliği ve IMF ise, Yunanistan’ın temerrüt riskine karşı harekete geçmiş durumda. Ancak, bu sefer işleri hiç de kolay değil. Nedeni ise, Avrupa ülkelerinde yaşanmakta olan borç krizinin diğer ülkelere de sıçrayabileceği korkusunun tüm Rönesans kıtasını sarmış olması. İspanya’da borçlanma maliyetleri son 10 yılın en yüksek seviyesine tırmanmış durumda.  Yunan tahvillerinin getirisi ise,  son derece yüksek seyrediyor. Bu borç nasıl geri ödenir ? bardağın görünmeyen yüzü bu işte. Eğer, Yunanistan hükümeti, Temmuz ayındaki tahvil ödemelerini gerçekleştiremez ise, temerrüt riski daha da yükselecek. AB’nin en üst düzey ekonomi yetkilisi Olli Rehn’ın dün ki açıklamasında , kurtarma paketinin gerekliliğinin altını çizmesi ve Atina hükümetinin haziran ayı sonuna kadar kemer sıkma programlarını onaylaması gerektiğini belirtmesi ise,  Atina Hükümeti’nin kemer sıkma politikalarını uygulama konusundaki kararlılık ve başarısının, önümüzdeki aylarda, gerek IMF ve gerekse Avrupa Birliği tarafından yakından izleneceğinin en önemli göstergesi.

http://bigyatirim.blogspot.com/

Dr. İsmet DEMİRKOL

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir