Seans Öncesi Borsa Yorumu / Borsanın Dinamikleri Olumlu Ama…

Borsa İstanbul haftaya yükselişle başladı ve dün yüzde 1.43 oranında yükselişle 73.775 seviyesinden kapandı. Bu yükseliş sırasında günlük işlem miktarı…

endeks-15-nisan-2014

Borsa İstanbul haftaya yükselişle başladı ve dün yüzde 1.43 oranında yükselişle 73.775 seviyesinden kapandı. Bu yükseliş sırasında günlük işlem miktarı 588 milyon lot seviyesinde kaldı. Normalde daha yüksek bir işlem miktarı görmeyi bekleyebilirdik fakat, daha düşük düzeyde bir alım dalgası borsada önemli yükselişleri de beraberinde getirebiliyor. Teknik olarak değerlendirme yapacak olursak, 63 binden başlayan ve 74 bine kadar yükseliş dalgasının ardından gelen düzeltme hareketinin kısa sürdüğünü ve yukarı yönlü rallinin devam etme olasılığının yükseldiğini söyleyebiliriz. Bugünkü hareketler teknik açıdan önemli olacaktır. Özellikle, 74 bin üzerinde olacak bir kapanış, endeksi 77.000-80.000 aralığına kadar taşıyabilir. Daha önceki yorumlarımda bahsettiğim üzere, bu tür ralli zamanlarında, satıp alttan almaya çalışmak ipin ucunun kaçırılmasına neden olduğu için genelde beklemede kalıp geri çekilmelerde panik yapmamak önemliydi. Dikkatimi çeken önemli teknik konulardan biri de, TKE göstergesinin fazla bir gerileme yapmaması ve 80 çizgisi etrafındaki hareketini devam ettirmesidir. Bu gösterge bildiğiniz üzere 7 göstergenin ortalamasından oluşuyor ve daha sağlıklı bir şekilde talebi ölçmemizi sağlıyor. Dünkü yükseliş sonrasında yeniden hafif yukarı dönüş yaptı.

Her ne kadar teknik dinamikler çok olumlu görünüyor olsa da, siyaset bacağında önemli gelişmeler var. Özellikle son bir haftadır Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığına aday olacağı sinyallerini veriyor. Şu an piyasalar üzerinde önemli bir etkisi olmasa da, bu cephede Başbakan Erdoğan’dan gelebilecek sert mesajlar bu konuyu piyasaların dikkatine çekilebilir. Bu öyle bir dinamik ki; Türkiye’de siyasi görünümü ciddi biçimde değiştirebilir. Sayın Abdullah Gül’ün de Cumhurbaşkanlığına yeniden aday olması durumunda AKP içinde özellikle Abdullah Gül’ü destekleyen kesim AKP içinde belirgin bir blok oluşturabilir. Şu an sadece gelişmeleri takip ediyoruz ve piyasa üzerinde bir etkisi yok. Olsa bile piyasa bir süre daha, devletin en tepesinde oluşabilecek gerginliklere fazla reaksiyon vermeyebilir. Çünkü daha önce de belirttiğim üzere, yabancılar ciddi alımlar yaptılar ve rahat bir kar realizasyonu için, siyasetteki gelişmeleri olabildiğince az fiyatlara yansıtacaklardır.

Bugün ABD’den TÜFE verileri gelecek. TÜFE’de beklentilerin üzerinde bir yükseliş bizim piyasalarımız için olumlu olmaz. Çünkü ABD’de faizlerin ne zaman artmaya başlayacağı konusunda beklentileri değiştirebilir. Fakat TÜFE beklentiler dahilinde gelirse de piyasalarımız üzerinde olumlu etkisinin olacağını söyleyebiliriz.

Dün borsanın sert artışındaki en önemli faktörlerden birinin Avrupa Merkez Bankası’nın Euro’nun değerlenmesinden rahatsız olduğunu açıklamasıyla AMB üyesi Noyer’in değerli Euroya karşı harekete geçebileceklerini söylemesiydi. Euro bölgesinde parasal genişleme ve Euro’nun değer kaybı Türkiye’nin işine yarıyor. Her ne kadar borsa çok olumlu reaksiyon veriyor olsa da, normalde bu çapta olumlu etkisinin abartılmış bir etki olduğunu ve piyasa denilen dinamiğin aslında yükseliş için sebep bulmak konusunda bu tür hareketleri her zaman yaptığını göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Bu sabah Ukrayna’daki gerginlik devam ediyor. Şu ana kadar bize olumsuz etkisi olmadı ve anormal gelişmeler olmadıkça fazla olumsuz bir etki beklemiyorum. ABD endeksleri dün yüzde 1’e yaklaşan artışlar yaptı. Asya cephesinde Japonya hariç aşağı yönlü hareket var. Bugün borsa dünün etkisiyle yüksek açılabilir. 74 bin üzerinde günlük kapanış ve yüksek işlem hacmi, hedefi 77 bin yapacaktır. Beklemede kalıp, trendden kopmamak gerekir. Bugün için en önemli destek 72 bin olup bu seviye altında kapanış her ne kadar pek beklenmese de, eğer bu tür bir kapanış olursa endeksi 70 bine kadar çekebilir.

Tahvil ve bono piyasasında gösterge faiz son üç haftadaki sert gerilemesinin ardından dün yüzde 10 seviyesinin üzerinde kapanış yaptı. Merkez Bankası fonlama miktarını artırdığı için interbank repo piyasasında da faizler gerilemişti. Aslında TCMB fiili olarak faizi aşağı çeken hareketler yapıyor. Bugün gösterge faizin 9.90 ile 10.30 aralığında dalgalanmasını bekleyebiliriz.

“Seans Öncesi Borsa Yorumu / Borsanın Dinamikleri Olumlu Ama…” ile ilgili 1 yorum

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir