“Osman abi ben Ak-kurt oldum”

Eski bir dost, 72.”ci Garanti Anadolu Sohbeti öncesi karşıma geçip, “Osman Abi beni tanıdın mı?’ dedikten sonra, kendisi için beni şaşırtan şu tanımı yaptı: “Abi ben Ak-kurt oldum.” Aksaray, Aksaraylıların anlattıklarına göre teşviklerden çok iyi yararlanıp kente 139 yatırımın gelmesini başarmış. Şimdi, “Anadolu’nun tam kalbinde” yer aldığını söyledikleri kentinin çok hızlı bir yeni gelişme sağlaması için kentin demiryolu ve havayolu bağlantısı eksiğinin tamamlanmasını bekliyorlar.

Aksaray’da Garanti Anadolu Sohbetlerinden 72.’si için Aksaray’daydık. Toplantı başlamadan salonda çay içiyoruz. Karşımı geçen bir kişi, “Osman abi hoş geldin. Beni tanıdın mı?” diye soruyor. Yüzü hiç yabancı değil. Çıkarmaya çalışıyorum. O çıkaramadığımı anlamış “Abi senle Demirel’in birçok yurt dışı gezisine katıldık” diyor. “Hatırladım sen çok soru sarardım Mustafa”  diyorum, 20 yıl kadar geriye giderek. O tanımama biraz daha yardımcı olmak için, “Abi  ben şimdi Ak-kurt oldum” dedi. “Anlamadım nedir Ak-kurt?” , “Abi biliyorsun ben MHP’liydim. Bahçeli biz eski ülkücüleri partiden uzaklaştırdı. Ben de Ak partili oldum. Ama kurtluğu terk etmediğim için şimdi Ak-kurt oldum.  Kendi  işlerime döndüm. İşlerimi büyütüyorum”

Sohbeti koyulaştırıyoruz, “Mustafa 8-10 kilo almışsın. İşlerine dönünce servetini de 8-10 milyon büyüttün mü?” Gülüyor. “Ağabey şimdi otel işine de girdim. Aksaray’da bir otelin pazarlığını yapıyorum. İstanbul’da da bir otel kurmak için çalışıyorum” diyor.

Toplantı sırasında da Mustafa en çok soru soran kişi oluyor. Kentin Ulaşımdaki sorunlarından  bahsediyor. Verilen yanıtları da pek beğenmeyince, “Siz kürsüdeki konuşmacılar ne siyasetçisiniz, ne de bürokrat. Sizlerde ancak bizler gibi sorunları belirtirsiniz. Çözümleri sağlayamazsınız. Sorunları çözecekler bu salonda yoklar” diye noktayı koyuyor.

Oysa, Aksaray Mustafa’nın ve diğer Aksaray’lıların sözünü ettikleri ulaşım imkanlarının, lojistik imkanlarıngelişmesi ile önemli bir sıçramanın eşiğine gelmiş bir kent.  5084 sayılı teşvik yasası sonrası kente Mercedes fabrikası ve Sütaş yatırımları gelmiş. Bu bir yandan kentte istihdamı artırırken,  bir yandan da sütçüleri örgütlü hale getirip Sütaş ile sağlıklı bir ilişkiye sokmuş. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde 42-45 kuruşlara gerileyen çiğ süt fiyatlarına karşın Sütaş 55 kuruştan çiğ süt almayı sürdürüyor. 10 kuruşluk yeni primle sütçülerin eline Türkiye’nin birçok yöresindeki sütçülerin  üstünde gelir geçebiliyor.

Aksaraylılar kente Algida, Pınar Grubu ve Graniser gibi şirketlerin yatırım için arsa arayışında olmalarının istihdam ve kent ekonomisinin gelişmesi açısından büyük önem taşıdığını belirtiyorlar. Aksaray, son dönemde teşviklerden yararlanmış iller arasında önde geliyor. Teşvik döneminde kentte 139 fabrika kurulmuş ve bunlar 5 bin kişilik istihdam yaratılmasına yol açmış. Uluslarararası Rekabetçilik Kurumu URAK’ın 2009-2010 yılı araştırma sonuçları da bunu ortaya koyuyor. Kent diğer üç  kriterde yerinde saylarken, Ticaret Becerisi ve Üretim potansiyeli alt endeksi sıralamasında 81 İl arasında 17. Sırada yer alıyor.

Ulaşım faktörünün içinde yer aldığı Erişebilirlik endeksinde ise kent Anadolu’nun ortasında konumlanmış olmasına karşın 81 il içinde 73. sırada. Kentliler en önemli eksikleri tren bağlantısı bulunmaması ve uçak seferlerinin olmaması olduğunu belirterek, bu alanlarda gelişmeler olması halinde Aksaray’ın “Anadolu’nun tam kalbindeki kent” olarak çok daha fazla yatırım çekebileceğini, turizm potansiyelinin de artacağını belirtiyorlar.

Aksaray’lıların bir şikayetleri de kent olduklarını anlatamamak. ” Fatih İstanbul’u aldığında buradan gidenler Orada Aksaray semtini kurmuşlar. Şimdi Aksaray denince orası akla geliyor.  Ya da Niğde Aksaray mı?  deniliyor.  Nedenle kentin girişine 68 Aksaray diye kentin numarasını yazdık” diyorlar.

Garanti Anadolu sohbetlerinden 72.  si sırasında Aksaray’lılarla yaptığımız konuşmalar ve göz ucuyla da olsa gezdiğimiz kent, gerçekten onların beklentilerine uygun tren ve havayolu bağlantılarının gerçekleşmesi ile kentin gelişme açısından çok büyük imkan taşıdığını ortaya koyuyor. Bu imkan kullanılarak Aksaray’da var olduğu söylenen paranın da yatırıma dönmesiyle özellikle gıda ve otomotiv sanayinde kent çok önemli gelişme gösterecektir.

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir