Faizler ve parite Euro Bölgesi için alarm veriyor


Dün güne satıcılı başlayan endekslerde band içindeki hareket devam ederken ABD’den gelen olumlu veriler endekslerin toparlanmasını sağaldı. Fakat önceki günlerde de değindiğimiz gibi veri bazlı bu hareketler sınırlı kalıyor ve ana gündemimiz olan Euro bölgesi sorununa ilişkin gelişmeler endekslerdeki yön konusunda baskın olmaya devam ediyor. Dün de ABD’de endeksler alıcılı bir seyir izlerken kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in AB krizinin derinleşmesi halinde ABD’deki bankaların da kredi notlarında düşüş olabileceği açıklamasını yaması sert satışlara enden oldu. Dün bu haberle birlikte ABD’de endekslerde %1,5’in üzerinde kayıplar vardı. Bu sabahsa Asya’da karışık bir görünüm var. Dün gece 1,3420 civarına kadar gerileyen Euro/Dolar paritesi ise bu sabah 1,35’in hemen altında seyrediyor.

Dün de değindiğimiz gibi ana sorunumuz Euro Bölgesi ve ana göstergelerimiz de şuan için faizler ve Euro/Dolar paritesi. Bugün İspanya ve Fransa’da ihaleler var. İspanya’da 10 yıllık tahvil faizleri yükseliş eğilimini devam ettiriyor önceki gün görülen ve %6,30’da geçilmiş durumda, sabah saatlerinde %6,40 test ediliyor. Dün Avrupa Merkez Bankası’nın İspanya da dahil sorunlu ülkelerden tahvil alımı vardı. AMB’nin bu alımları faizlerde kısa vadeli bir rahatlama sağlamış olsa da trendin yukarı yönlü devam ediyor olması sıkıntının büyüklüğünü gösteriyor. Bugün gerçekleştirilecek ihale sonrası faizlerde yükseliş devam edecek olursa İspanya’ya yönelik spekülatif atakları görmek şaşırtıcı olmayacaktır. Bu durumda %7 üzeri test edilen ülkeler silsilesi içine İspanya’da dahil olabilir dikkatli olmak gerekiyor. Sabah saatleri itibariyle İtalya’da 10 yıllıklar kritik gördüğümüz %7, Fransa’da ise ilk eşik olarak kabul ettiğimiz %3,70 civarında seyrediyor. Bugün ihale sonrası bu faizleri özellikle takip etmeye devam edeceğiz. Euro Dolar paritesinde ise 1,35 desteği dün gece saatlerinde kırılmak istedindi. Fakat ilk deneme başarısız oldu. Fakat parite 1,35 üzerine sağlam bir şekilde atamadığı 1,3550 üzerinde kapanış ihtimali doğmadığı sürece görünüm zayıf seyretmeye devam edecektir. 1,35 altında kalındığı sürece 1,31 hedefi canlı kalacaktır.

İMKB 30’da dünkü görüşlerimizi değiştirecek bir hareket olmadı. Sadece dün 67,500 olarak verdiğimiz desteği alttan gelen trendi de düşünerek bugün 67,350 olarak revize ediyoruz. Bu seviyenin altında 65,500/66,000 aralığı test edilmesini ve en güçlü desteğin oluşmasını beklediğimiz seviyeler. Yukarı yönlü hareketlere 69,500 geçilmediği sürece temkinli yaklaşmaya devam edeceğiz.

Üzeyir DOĞAN
Kapital Menkul Değerler A.Ş.

Türev Araçlar Birimi / Uzman

Tel: 0212 330 04 70
Fax: 0212 330 0 369

www.kapitalmenkul.com.tr
[email protected]

UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danısmanlıgı kapsamında degildir. Yatırım danısmanlıgı hizmeti; Aracı kurumlar, portföy yönetim sirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müsteri arasında imzalanacak yatırım danısmanlıgı sözlesmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kisisel görüslerine dayanmaktadır. Bu görüsler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar dogurmayabilir.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir