Likiditede Sona Doğru mu?

FED Başkanı, Bernanke, ABD ekonomisinin ılımlı büyümeye devam edeceğini, ekonominin kırılıgan olduğunu, teşviklerin süreceğini ve 2014’e kadar faizleri yükseltme niyetlerinin olmadığını, Q3 parasal genişlemeye ise, ihtiyaç  olmadığını, hafta içinde düzenlediği basın toplantısında, ifade etti.  Parasal genişlemenin, Q3’de olup olmayacağı bilinmez ama, özellikle Altının Onsu, açıklama sonrası yaklaşık 75-80 dolar civarında değer kaybetti.

Avrupa Merkez Bankası da son olarak ifade ettiği parasal genişleme politikası sonucu, ikinci kez bankaları fonladı ve piyasaya 529 milyar Euro para aktardı. Her ne kadar, piyasaların beklentisi 450 milyar euro civarında iken, yüksek gelmesi kimine göre kırılganlığın en önemli göstergesi, kimine göre ise, güven ve istikrarın sonucu.

Analizlerime göre, bana soracak olursanız, Avrupa’da kiriz hala devam ediyor. Enflasyon ise % 2,5’i aşmaya başladı. Avrupa gelecek senenin başlarında, enflasyonu dizginlemek için faizleri yükseltmeye başlarsa, siz o zaman görün tsunamiyi.

Piyasalarda, gerek Avrupa gerekse, Amerika’dan gelen, likiditeye fren talepleri, ne kadar doğruyu yansıtıyor bilinmez ama, bir gerçek var ki o da ,Avrupa ve Amerika’da krizin kırılgan yapıya dönüştüğüdür.

Altın ise bana göre, her ne kadar bazı yorumcular için, gözden çıkarılmış bir metal olma yolunda ilerliyorsa da, unutulmamalıdır ki, risklerin devam ettiği, güven bunalımının aşılmadığı bir ortamda, 80 –100 dolar değer kayıpları, yıl sonuna doğru 200 –300 dolarlık değer artışlarını doğurabilir.

http://bigyatirim.blogspot.com/

Dr. İsmet DEMİRKOL

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir