Seans Öncesi… Haftaya Başlarken 08:45

Piyasalar açısından G-20 toplantısı önemliydi ve bu toplantıdan genel olarak dilek ve temenniler çıktı. Devletler, rekabetçi devalüasyonlardan kaçınacaklar. Zaten daha fazlası beklenmiyordu. Japonya üzerinde baskı kurulmayacağı beklentisi Yen’in Euro ve dolar karşısında yeniden değer kaybetmesine sebep oldu. USDJPY 93.97’den işlem görürken EURJPY ise 125.36’dan işlem görüyor.

Bu haftaki gündeme baktığımızda yurt dışında ABD ayağında konut sektörü, imalat sanayi ve enflasyona ilişkin önemli veriler açıklanacak. Bunlardan şüphesiz en önemlisi imalat sanayi ve konut verileri olacaktır.  Ayrıca çarşamba akşamı FED toplantı tutanakları açıklanacaktır. Bu toplantı tutanaklarında gözler yine,  parasal genişlemeye devam mı tamam mı sorusuna cevap arayacaktır. ELbette ki parasal genişleme bir günde durdurulmaz ama bu konuda FED üyelerinin ağırlıklı olarak ne düşündüğü önemli olacaktır. Avrupa cephesinde ise yarın Almanya ZEW iş dünyası anketi var. Perşembe günü ise Euro bölgesi, Almanya ve Fransa PMI endeksleri açıklanacak.

Türkiye cephesinde bu haftanın en önemli olayları TCMB’nin PPK toplantısı ve  hazinenin borçlanma ihaleleri olacak. TCMB’den ne tür bir karar çıkar konusunda piyasada genel bir konsensüs bulunmuyor. Bir kısım ekonomist faiz koridorunun daraltılabileceğini belirtirken, bir kısmı da faizlerle oynanmayacağını ve zorunlu karşılıkların artırılacağını düşünüyor. Bence bu toplantıda Merkez Bankası hiçbir şey yapmayacak. Ne faiz indirecek, ne de zorunlu karşılıkları artıracak. Daha önemli birşey yapıp en azından bir süreliğine önceki politika değişikliklerinin etkisini görmeye çalışacaktır.

Borsaya geldiğimizde ise, geçen haftanın son gününde endeks günlük bazda yüzde 0.65 yükseldi ve 78.081 seviyesinden kapandı. Cuma günü ikinci seansın başında bir ara çok sert satışlar geldi ama neden olduğunu  ben bilmiyorum. Zannedersem, herkes birbirine baktı “o satıyor” dedi ve hep birlikte satışa geçildi.  Bu durum piyasanın nasıl bir stres ve korku içinde olduğunu gösteriyor. Endeks için bugün 77.300 seviyesinde destek var. Bu sabah Asya’da Japon borsası yüzde 2’nin üzerinde yukarıda bulunurken, Çin’de hafif gerileme var. Asya cephesi genelde olumlu. ABD vadelileri ise cuma gününe göre yüzde 0.05-0.10 aralığında yukarıda bulunuyor. Bizde de hafif yukarı yönlü açılış olduktan sonra endeks 77.500 ile 78.500 aralığında hareket edebilir.  Endeksin bugün yön bulma çabası içinde olduğunu görebiliriz.