Momentum İndikatörü ve Yorumlanması

Momentum İndikatörü belirlenen periyot içerisinde fiyatlarda görülen değişimin % olarak değerini gösterir.

Örneğin 14 periyotluk Momentumun son değeri bize, günlük grafikte fiyat şu an 14 gün önceki kapanış fiyatına göre nerede bulunuyor onu gösterir. Price Roc göstergesi de aynı değeri göstermektedir fakat Price Roc için referans değeri sıfır seviyesi iken, Momentum için referans değeri 100 seviyesidir.

Price Roc ve Momentum indikatörleri aşağıdaki grafikte 14 periyotluk olarak gösterilmiştir. Momentum son mumda değer olarak 105,58 değerini alırken, Price Roc değer olarak 5,5814 değerini aldığı görülmektedir.

price ve mom

Hesaplanışı; eğer 14 periyotluk bir momentum hesaplayacaksak son günün kapanışını 14 gün önceki kapanışa bölerek 100 ile çarpmamız gerekmektedir.

Yorumlanması

Ortalamasından alınan alı-sat sinyalleri

Ortalamasını yukarı kırması al, aşağı kırması sat sinyali. Aşağıdaki grafikte mavi çizgi Momentumu gösterirken, kırmızı çizgi ortalamasını göstermektedir.

mom ort

Her zaman yukarıda görüldüğü şekilde net al sat sinyalleri alınamıyor. Aşağıdaki grafikte sık al sat sinyalleri ve hatalı gelen sinyaller gösterilmiştir.

HATALI MOM

Grafikte görüldüğü üzere sadece ortalamasının üzerine çıkan momentumla alım yapmak yeterli olmuyor, hatta biz aldıktan sonra düşüşler de görülebiliyor. İndikatörlerin birbirini teyit etmesini beklemek, trendin kırıldığını görmek hatalı al-sat sinyallerini elimine etmek için kullanılabilir.

Referans çizgisinden alınan al-sat sinyalleri

Referans çizgisi olan  100 seviyesinin yukarı kırılması al sinyali, aşağı kırılması sat sinyali. Burada 100 seviyesinin üzeri  aşırı alım bölgesi olarak yorumlanabilirken, 100 seviyesinin altı aşırı satım bölgesi olarak yorumlanabilmektedir.

mom 100 seviyesi

Yukarıdaki grafikte referans çizgisinden gelen sinyaller pekte sağlıklı görülmüyor. Bazen güzel noktalarda alım yaptırırken bazen satış konusunda geç kaldığını görüyoruz. Referans çizgisi, birbirini teyit eden mekanik al-sat sinyalleri üretmede kullanılabilir. görüldüğü üzere tek başına kullanılması sağlıklı sinyaller üretmemektedir.

Dip ve tepelerde momentum üzerinde  oluşan destek ve dirençlerin kırılması.

Momentum 100 seviyesi altındayken dip yapıp yukarı döndükten sonra alım yapılmayarak oluşan ikinci dip sonrasında iki dip arasında oluşan momentum direncinin yukarı geçilmesi ile alım yapılması. Satış içinde bunun tam tersi, yani momentum 100 seviyesi üzerindeyken bir zirve yaptıktan sonra aşağı döndüğünde satış yapılmayarak oluşan ikinci zirveden aşağı döndüğünde iki zirve arasında oluşan destek aşağıya kırıldığında satış yapılması.

mom 2.dip

Yukarıdaki grafikte Momentumun iki dip yapıp, iki dip arasında oluşturduğu direncini geçmesiyle elde edilen al sinyali gösterilmiştir.

MOM2 2ZİRVE

100 seviyesi üzerinde art arda oluşturduğu iki tepe sonrasında, bu tepeler arasında oluşan momentum desteğinin aşağı kırılması ile elde edilen sat sinyali gösterilmektedir.

Uyuşmazlıklardan alınan al-sat sinyalleri.

Yükselen fiyat tepelerine eşlik edemeyen Momentum fiyatla arasında negatif uyuşmazlık oluşturarak sat sinyali üretmektedir.

negatif uyuşmazlık

Aşağıdaki grafikte, alçalan fiyat diplerine eşlik edemeyen Momentum, fiyatla arasında bir uyuşmazlık oluşturarak al sinyali oluşturmaktadır.

mom poz uyu

Ali Erkan Tanacıoğlu
Araştırma Uzman Yrd.
Gedik Yatırım

“Momentum İndikatörü ve Yorumlanması” ile ilgili 1 yorum

  1. Momentum İndikatörünü çok güzel izah etmişsiniz. Tebrik ve teşekkür ederim. Kolay gelsin.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir