Seans Öncesi Borsa Yorumu / Piyasalar Beklemede

Dün enflasyon oranları yüzde 0.70 beklenirken, 0.40 gelince piyasalara moral dopingi oldu, fakat öğleden sonra Başbakan Erdoğan’dan gelen açıklamalar…

endeks-4-haziran-2014

Dün enflasyon oranları yüzde 0.70 beklenirken, 0.40 gelince piyasalara moral dopingi oldu, fakat öğleden sonra Başbakan Erdoğan’dan gelen açıklamalar yeniden satış baskısının artmasına neden oldu. Başbakan Erdoğan ““Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın Bakanlar Kurulu’na yaptığı sunum rutin bir çalışma. Faiz noktasındaki yaklaşımlarını asla olumlu bulmuyorum. O yaklaşımı kabul etmiyorum. ” dedi.  Aslında piyasaların da sanki rotası şaşmış durumda. Önceki gün, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, sıkı para politikası duruşunun devam edeceği sinyalini verince piyasalar “Eyvah faizler pek öyle beklediğimiz oranda inmeyebilir” diyerek satışa geçmişti. Dün Başbakan Erdoğan’ın söylemi bilakis faizlerin hızlı indirilmesi yönünde olup bu konuda Merkez Bankası’na baskı yapılacağı yönündeydi. Normalde faizler düşmeyecek diye satışa geçen piyasanın, dünkü açıklamalardan sonra “ne olursa olsun faizler en az 100 baz puan iner” diyerek alıma geçmeliydi.  Ama dünkü satış Merkez Bankası’nın özerkliği konusundaki endişelerden kaynaklandı. Bu gelişmeleri nasıl yorumlamak gerekir?

Görünen o ki piyasa artık dağıtım dönemine girmiştir. Bu aşamadan sonra, son 2 aydır gördüğümüz güçlü yükseliş trendinin devamı daha zordur. Bunu daha önceki yorumlarımızda vermiştik. Piyasa her haberi kendi pozisyonuna göre yorumlayarak, satmak isterse satıyor, almak isterse alıyor. Yarın yapılacak Avrupa Merkez Bankası (AMB) toplantısı şu an en önemli gündem maddesi olup, bu toplantı öncesinde veya sonrasında kâr satışları görebiliriz. Çünkü AMB’nın faiz indirimi beklentileri fiyatlarda var. Buna ek olarak tahvil alım programı, LTRO ya da negatif faiz gibi diğer konularda da adım atarsa borsamız üzerinde yine yukarı yönlü hareket yaratır fakat, bu yukarı hareketlerin kâr satışı için fırsat olarak kullanılması olasılığı da yüksektir. Henüz Merkez Bankamızın Haziran toplantısına iki haftadan daha uzun bir süre var. Bu süre içinde piyasa geri çekilme yaparak,  Merkez Bankamızın PPK toplantısı öncesinde yeniden faiz indirimi beklentilerini satın almaya başlayabilir. Bu yüzden yukarı yönlü hareketlerde 80.500 seviyesi artık çok güçlü bir dirençtir ve MB’nın  PPK toplantısına kadar yukarı geçilmesi olasılığını düşük görüyoruz.

Bu sabah dış piyasalara baktığımızda ABD endekslerinde dün çok hafif geri çekilmeler oldu ve ABD vadeli endeksleri yüzde 0.12 civarında aşağıda bulunuyor. Asya cephesinde ise yine çok olumlu bir hava var. Çin düne göre yüzde 0.04 aşağıda ama Japonya yüzde 0.66, Hong Kong yüzde 1.20, G. Kore yüzde 0.33 ve Hindistan yüzde 0.70 yukarıda bulunuyor. BIST-100 endeksi dün 78.784 seviyesinden kapandı. Bugünkü direnci 79.600 civarında olup, bu seviyeyi yukarı geçmesini beklemiyoruz. Açılışta yukarı yönlü hareket olursa daha sonraki süre içinde aşağı eğimli bir seyir izleyebiliriz.  Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

NOT: Moodys tarafından Türk bankalarının notunun indirildiği haberi var. Moodys sitesinde bulamadım ve teyit edemedim ama bloomberg’ten geçti. BU haber nedeniyle açılışta satışlarla başlarız, endeks 300-500 puan aşağıdan açılabilir. Sonrasında ise zayıf bir toparlanma görürüz. 78 bin aşağı geçilirse 77.000-77.500 aralığına  kadar geri çekilme olabilir.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir