Piyasalarda Yeni Hikaye Var mı?

Dün bütün gözler Merkez Bankası (MB) Para Politikası Kurulu toplantısındaydı. Saat 14:00’de PPK bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 9,5’ten yüzde 8,75’e indirirken…

endeks-25-haziran-2014

Dün bütün gözler Merkez Bankası (MB) Para Politikası Kurulu toplantısındaydı. Saat 14:00’de PPK bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 9,5’ten yüzde 8,75’e indirirken, koridorun üst ve alt seviyelerine dokunmadı ve üst seviyeyi yüzde 12, alt seviyeyi de yüzde 8 düzeyinde bıraktı. Kurulun yayınladığı açıklama metnindeki son cümle şöyle;

“Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.”

Getiri eğrisinin yataya yakın tutulması sözünü biraz açmakta fayda var. Getiri eğrisi dediğimiz şey, vadelerine göre piyasa faizlerini gösteren eğridir. Bu eğrinin yatay olması ise kısa vadeli faizlerle uzun vadeli faizler arasındaki farkın düşük boyutlarda olmasıdır. Eğer uzun vadeli faizlerde artış eğilimi olursa, kısa vadeli faizlerde de indirim olasılığı azalır. Ama piyasalar faizleri daha da aşağı çekerse ki, bu da Türkiye’ye duyulan güvenin eseri olacaktır, bu durumda PPK faizleri daha da aşağı çekebilecektir. Kısa vadeli faizleri belirleyen ana unsur Merkez Bankası kararları olup, sadece politika faizi değil, aynı zamanda MB’nın piyasaya sunduğu likidite miktarı da önemlidir. Dolayısıyla, politika faizi indirilmiş olsa bile, MB, piyasaya verdiği likiditeyi kısarak, bankalar arası piyasadaki faizleri yükseltebilir.

Her ne kadar indirim makul görünse de, birçok analist ve uzman bu indirimin dahi fazla olduğu yönünde görüş bildirdi. Morgan Stanley yaptığı açıklamada, bu indirimler sonrasında TL’yi dalgalanmalardan korumanın zor olduğunu vurguladı. Fakat, MB, gerekirse faizleri yüzde 12’ye kadar yükseltebilir. Bu nedenle eğer kurlarda ani bir yukarı hareket başlarsa MB’nın daha önce de sıkça kullandığı bu opsiyonu kullanmasını bekleyebiliriz.

Faiz indirimi sonrasında borsada, beklentiler gerçekleştiği için kâr realizasyonları nedeniyle satışlar görüldü. Karar öncesi 79.900 seviyesinde olan endeks, kararın açıklanması ile birlikte 80.000’in üzerine doğru bir hareket yapsa da bu hareket kısa sürdü ve kapanışta 79.000 seviyesinin altına kadar geriledi.

Şu an faiz beklentileri bitince, gerçeklerin nasıl satıldığını dün görmüş olduk. Aslında borsa yukarı bile gidebilirdi. Fakat, “faiz kararı sonrasında borsada alım yapmak için başka hangi sebep veya beklenti var” diye sorduğunuzda cevap bulmak zor. Piyasalar, artış trendinde olan petrol fiyatlarını mı? Son Irak ve Suriye gelişmelerinin bu bölgeye yapılacak ihracat üzerinde yaratacağı baskı ve dolayısıyla cari açık endişelerini  mi? Cumhurbaşkanlığı seçimlerini mi?  satın alacaktı?  Faiz kararı sonrası  yeni bir beklenti olmaması borsada satışların sert olmasına neden oldu. Dünkü yorumumuzda, dün ikinci seansın daha yön gösterici olacağını belirtmiştik.

Dün ABD borsalarında da sert gerilemeler vardı. Dow yüzde 0.70, S&P endeksi de yüzde 0.64 gerilerken, bu sabah vadeli endeksler yüzde 0.14 aşağıda bulunuyorlar. Asya cephesinde de genel olarak aşağı eğimli bir seyir var. Dolayısıyla endeksin yatay veya aşağı yönlü bir açılış yapmasını bekleyebiliriz. Bu aşamada Banka ve Holdingler yukarı gitmekte zorlanabilirler ama, dün de endekse direnen mali yapısı güçlü ve Haziran mali tablo beklentileri olumlu olan şirketler genel endeksten pozitif ayrışabilirler. Bugün için BIST-100 endeksinde normalde 78.500 ile 79.500 aralığında dalgalanma bekleyebiliriz. Borsa dışarıdan gelecek verilere odaklanacaktır. Yabancı takasında son dört günde azalma var. 13 Haziran’da yüzde 64 olan takas oranı yüzde 63.99’a kadar gerilemiş bulunuyor. Şu an borsada yeni alım yapmak yerine bir süre destek seviyelerinin oluşmasını beklemekte fayda var. 78.500 altında kapanış, endeksi 77.500’e kadar çekebilir. 80 bin seviyesi bu aşamada, beklenmedik olumlu gelişmeler olmadıkça (rehinelerin salıverilmesi veya  petrol fiyatlarında sert düşüş vs gibi) bir hafta boyunca yukarı kırılmasını beklemediğim seviyedir.

Önümüzdeki birkaç aylık süreye baktığımızda çok net bir resim yok. Döviz kurlarında güçlü yukarı hareketler beklemiyorum ama dolar/TL kurunun yeniden 2.08 seviyelere düşmesini beklemek normal şartlarda (beklenmedik olumlu gelişmeler olmazsa) iyimserlik olur. Dolar/TL kurunun 2.10 ile 2.15 aralığında dalgalanmasını bekleyebiliriz. Yer yer 2.15 seviyelerinin üzerine de ataklar olabilir. Fakat Merkez Bankası’nın kurlar üzerinde baskılayıcı araçları çok fazla olduğundan, gerekirse enflasyonun yeniden ivme kazanmasını önlemek üzere, eğer kurlarda yukarı yönlü baskılar oluşursa, para miktarı sıkılaştırılacaktır. Önümüzdeki bir kaç ay için dengeli bir portföy taşımanın daha anlamlı olduğunu düşünüyorum. Borsa 77 bin ile 80 bin aralığında bir süre sıkışabilir. Herkese bıol kazançlı bri gün olmasını diliyorum.

“Piyasalarda Yeni Hikaye Var mı?” ile ilgili 1 yorum

  1. Sevgil Hocam;
    size bir öneri yada şikayet mahiyetinde bir serzenişim olacak;
    PAra dergisine aboneyim,devamlı haftalık 4 adet öneri hissenizi uygun olanı almaya çalışıyorum,;
    dikkatimi çeken bir şey var ,hareket adımı % olarak 0,8 yada 1 e yakın olan hisseleri önermesiniz;
    bu hisseleri aldıgımızda % 3 stop işe yaramıyor,3 kademe düşse % 2-3 gibi düşüyor,örneğin önceki hafta Cemas hissesinde, geçen haftada DMSAS hissesinde ben bunu yaşadım,bir anda hisse 2-3 akdeme iniyor ve stpolanıyor,
    çıkış ve düşüş adımları % 0,30 un altında olan hisseleri önerseniz diyorum,
    saygılar,,, iyi çlşmlarrrrr, Azmi AKtunç [email protected]

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir