Çetin Ünsalan – Sahipsiz zammın Ali Cengiz’i

İstanbul’da ulaşım ücretlerine zam geldi. Fakat zam ortada kaldı. Çünkü yüzde 10 oranındaki zam vatandaşı çok sinirlendirdi. Öte taraftan özel halk otobüs firmalarına da baktığınızda onlar da mutlu değil.

Her iki kesim de konuyu yargıya taşımaya hazırlanıyor. Onlar taşımaya hazırlana dursun, hafta içinde Irak’ta yaşanan gelişmeler üzerine akaryakıta yeniden zam geleceğinin haberleri paylaşılıyor.

Fakat akaryakıt fiyatını herkes tartışıyor da, kimse devletin bunun içinden insanları nasıl soyup soğana çevirdiğini söylemiyor. Bir tarafta vatandaş yüksek ulaşım giderleri nedeniyle canının yandığını, diğer tarafta otobüs işletmesini yapan esnaf, giderlerini karşılayamadığını belirtiyor. Yetkililer ise ortadan kayboluyorlar.

Haziran ayından sonra enflasyonun düşeceğini hesaplayanlar, yüzde 10’luk zammı nasıl açıklayacaklar ya da bunun etkisini nasıl halı altına süpürecekler bilmiyorum ama gözden kaçan bir noktayı sizlerle paylaşmak isterim.

İstanbul’da ulaşım ücretlerine yapılan zam sadece yüzde 10 değil. Bunu en az ikiyle çarpmanız gerekiyor. Çünkü çok uzun zamandır bu şehirde bir yerden bir başka noktaya gitmenin tek vasıtayla olanağı kalmadı.

En az iki vasıta kullanmanız gerekiyor ki, bu da yapılan zammın vatandaşın bütçesine iki kat darbe vurması demek. Şimdi diyecekler ki direkt otobüs seferlerimiz var. Fakat onlar da kullanılır olmaktan çıksın diye her şeyi yaptılar.

Daha önce burada gündeme getirmiştim. Sanırım aynı örnek ne demek istediğimi çok net anlatacaktır. Bakırköy’den Beylikdüzü son durağa gidecek olan bir vatandaşın, eskiden tek biletle istediği noktaya varması mümkündü.

Metrobüsün bu noktaya uzamasının ardından direkt seferleri aşama aşama saat başına kadar uzattılar. Onların da vaktinde gelmediği, sefer atladığı her vatandaşın bire bir yaşadığı sıradan olaylar haline geldi.

İster istemez insanlar metrobüsü kullanmaya yöneltildi. Fakat arada bir fark var. Direkt yolculuk ile tek, metrobüsle minimum üç araç kullanarak istediğiniz noktaya varacağınız bu seyahat arasında ciddi bir maliyet söz konusu…

Üç kişiden oluşan çekirdek bir aile, daha önce iki tam bir öğrenci bedeliyle 5 TL’ye Beylikdüzü son durağa ulaşırken, metrobüs yöntemiyle rakam 15 TL’ye çıkıyor. Yani tam üç katına…

Bunun adı gizli zamdır; bunun adı insanları daha çok ulaşım gideri yapmaya zorlamaktır. İşte size Ali Cengiz oyununun deşifresi… Belediye ulaşım ücretlerine yüzde 10 zam yapmadı. Bunu en az ikiyle çarpın. Çünkü hepimizin cebine yansıyan maliyeti bu.

[email protected]

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir