Dış Piyasalar Borsayı Bozdu, Dolar Sakin

Dün piyasalar genel olarak sakin bir gün geçirdi. Borsada, dolarda ve faizdeki hareketler genel olarak dar bir banda sıkıştı. Bu yüzden ileriye dönük olarak net bir sinyal üretmediler, fakat borsada dün seans sonuna doğru gelen satışlar önemliydi.

Untitledendeks-5-mayıs-2015

Yukarıdaki grafikte BIST-100 endeksinin seans içi hareketleri veriliyor. Dİkey çizginin olduğu yer 4 Mayıs tarihindeki başlangıcı gösteriyor. Enflasyon verisi sonrasında endeks 83.250 civarına kadar gerilemiş ve sonra toparlamıştı. 5 Mayıs günü (dün) ise, endeks 84 bin civarında açılış yaptıktan sonra genelde hacimsiz bir yukarı çaba içine girdi ve 84.500’deki direnç kendini gösterdikten sonra, ikinci seansta  işlem hacmindeki hafif artışla birlikte gerileme gördük. Uzunca bir süre 84 bin seviyesinde tutunmaya çalıştı ama seans sonuna doğru özellikle ABD endekslerindeki düşüş üzerine satışlar artınca 83.250’nin hemen üzerinde kapanış yaptı. Dünkü yazımda belirttiğim üzere endeksin teknik görünümü olumlu değil ve ters bayrak formasyonunu aşağı kırarsa, düşüş hızlanabileceği için, 86-87 bin aralığında satış yapanlara beklemeleri gerektiğini belirtmiştim. Şu an önemli soru, endeksin 83.250’yi aşağı kırıp kırmayacağı. Dünkü hareketler, geçen perşembe günü oluşan düşüşün anlamlı ve güçlü olduğunu ortaya koyduğu için alım konusunda aceleci olmamakta fayda var.

Bu sabah dolar/TL kuru 2.7045 civarında güne başlıyor. Gösterge faiz 10.18 seviyesinde bulunuyor. Dış piyasalara baktığımızda ABD borsa endekslerinde sert geri çekilmeler oldu. S&P500 endeksi yüzde 1.18, Dow endeksi yüzde 0.79 ve Nasdaq yüzde 1.55 düşüş kaydetti. Dün güne olumlu başlayan Avrupa borsaları ise, ABD borsalarının açılışı sonrasında günü genelde ekside kapattılar. Bu sabah Asya cephesinde genelde yüzde 0.80’in üzerinde yukarı yönlü hareketler var.

Dün bizim borsamız dolar/TL kurundaki hareketlere yine çok duyarlıydı. Bugün de benzer bir ilişki devam edebilir. Fakat teknik analiz dinamikleri açısından, dünkü kapanış aşağı yönlü baskıların güçlü olduğunu gösterir bir resim oluşturdu. Endeksin bugün 84 bin seviyesinin üzerine çıkmak için yeni bir hamle yaptığını görebiliriz ama başarılı olması olasılığını zayıf görüyorum. Dünkü hareket kendi iç dinamiklerimizden ziyade özellikle ABD’de endekslerin sert düşebileceği riskinden kaynaklandı. Bugün dışarısı toparlarsa biz de bir nebze toparlarız ama yön aşağı görünüyor ve 83.250’nin altına gerileme durumunda 82 bin ile 82.400 aralığına düşüş riski olduğundan bu aşamada izlemede kalmak daha iyi olur. Şu an 83.250’den alım yerine 84.250’nin yeterli hacimle yukarı kırıldığını gördükten sonra alım yapmak daha az riskli olabilir. Endeksin bugün düne yakın seviyelerde açılış yaptıktan sonra yine düşük hacimle 82.750-84.000 aralığında hareket etmesini bekliyorum. Eğer alım sinyalleri gelirse twitter’dan mesaj göndereceğim.

dolar-5-mayıs-2015

Yukarıdaki grafik dolar/TL’de 60 dakikalık hareketleri gösteriyor. 2.70’nin altına sarkma olursa, 2.6750’ye kadar gerileme olasılığı var. Ama eğer bugün de 2.70-2.72 aralığında tutunmaya devam ederse, yukarı hareketin devamı olasılığı artar.

Herkese bol kazançlı bir gün olmasını diliyorum.

“Dış Piyasalar Borsayı Bozdu, Dolar Sakin” ile ilgili 1 yorum

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir