Borsa, Dolar ve PPK

Geçen haftanın son gününde hafif bir kâr satışı ile karşılaşan borsa dün haftaya sert bir yükselişle başladı.

Petrol fiyatları geri çekilince, dış borsaların açılışları da aşağıdan oldu, fakat petrol fiyatlarındaki yeniden toparlanma ile birlikte dün ABD endeksleri ve Avrupa borsaları yukarı yönlü hareketler yaptılar. Borsanın günlük grafiği aşağıda veriliyor.

BIST-19 nisan 2016

Günlük grafikte görüldüğü üzere, 84 bin seviyesinde önemli bir direnç vardı ve bu direnç kırıldığı sırada (84.400 civarına) alım yapılabileceğini belirtmiş, 86-87 bin aralığını hedef olarak vermiştim. Endeks dün en yüksek 86.350 seviyelerini gördükten sonra bu sabah açılışta 86.650 seviyeleri görüldü ama şu sıralar 86.100 civarına kadar gevşemiş bulunuyor. Yukarıdaki grafikte TKE göstergesi hafif bir olumsuz aykırılık oluşturmuş olsa da, bu gösterge 40 seviyesinin altına düşmeden, net bir satış sinyali gelmeyecektir. Şu an bu gösterge 73 civarında bulunuyor ve 60 ile 90 arasında kaldığı sürece, endeks güçlü kalmaya devam eder. Fakat 40’ın altına bir gerileme durumunda, talebin güç kaybettiğini söyleyebileceğiz. Şu an için 84 bin seviyesi güçlü destek konumundadır.  Aşağıdaki grafik ise 5 dakikalık hareketleri gösteriyor.

BIST-5 dk-19 nisan 2016

Endeksin açılışta yüksek işlem miktarı yaşadığını görüyoruz. Bunun ardından bir miktar Kâr satışı geldi. Seans içi destek ise 85.500 civarında bulunuyor. Tahminen bugün endeks 85.500 desteğinde tutunmaya çalışacaktır. Olası hareket bandı olarak 85.500-86.500 aralığını verebiliriz. Bu aşamada, Avrupa borsalarına baktığımızda ise genelde %0.30 ile 0.80 arasında yükseliş eğilimi var. Yani o cephede hava olumlu. Asya cephesinde de yükselişler vardı. Dış borsalarda olumlu hava bozulmadığı sürece bizim borsada çok sert geri çekilmeler beklememek lazım.

Dün FED başkanlarından Dudley’in konuşmaları, ABD’de faiz artırımlarının kademeli ve temkinli olacağı beklentisini yaratınca Dolar endeksi (DXY) gerilemeye başladı ve bu durum dolar/TL kurunu da aşağı çekti. Aşağıdaki grafikte pembe çizgi DXY endeksini gösterirken diğer barlar Dolar/TL kurunu göstermektedir.

dolar-5 dk-19 nisan 2016

Dolar/TL kuru Şu an 2.83 civarında bulunuyor. Yarınki PPK toplantısı öncesinde dolardaki bu hareketler PPK’dan 50 baz puanlık indirimden daha fazla bir indirim beklenmediğini fiyatlıyor. Eğer beklendiği şekilde sadece 50 baz puanlık bir indirim olursa, dolar/TL kuru yeniden 2.80 seviyelerine doğru yeniden gevşeyerek ikinci bir dip yapabilir.  Tersine 100 baz puan bir indirim dolar/TL kurunu yeniden 2.85-2.87 aralığına taşıyabilir. Yeni Başkan’ın alacağı faiz kararından daha önemlisi bu faiz kararı sonrasında yapılacak açıklamalar olacaktır. Gelecekte bir seri faiz indirimi sinyali verilirse, 50 baz puanlık indirim olsa bile dolar yukarı hareket yapabilir. Yani sadece 50 baz puanlık bir indirim olur da, geleceğe ilişkin bir indirim beklentisi oluşturulmazsa, dolar gerilemeye devam edebilir ama, gelecek toplantılarda da faiz indiriminin devam edeceğine dair beklenti oluşturulursa, dolar yeniden yukarı dönecektir. Çünkü ABD faiz indirmese bile, Türkiye’de faiz indiriminin devam edeceği beklentisi oluşursa, bu durum, adeta ABD faiz artırıyormuş gibi etki yapar. Bekleyip sonucu birlikte göreceğiz.

Sonuç olarak hissede olanlar iyi kağıtlarda oldukları sürece beklemeye devam edebilirler. 84 bin altında kapanış olmadan, endeksin trendinin değiştiğine dair net bir şey söyleyemeyiz. Bol kazançlı bir hafta sonu olması dileğiyle…

NOT: Bu hafta sonu (23-24 Nisan ) İstanbul’da yapacağımız eğitime katılacak olanlar bu akşama kadar kesin kayıtlarını yaptırmış olsunlar. Çünkü bu akşam kayıtları kapatacağım. Daha önce ön kayıt yaptırmış olsanız dahi, Bu akşam saat 17:00’de kayıtlar kapatıldıktan sonra yeni kayıt alınmayacaktır.

“Borsa, Dolar ve PPK” ile ilgili 2 yorum

  1. Hocam merhaba. Sizi hem twitter dan( @cobrapincir ) hemde youtube yayınlarından takip ediyorum.
    Hisse senedi yatırımcısı yim kendi çapımda. Sizleri takip ederek hergün yeni birseyler öğreniyorum.
    Sizi takip eden arkadaşlarımdan öğrendiğim kadariyla borsa ile ilgili strateji ve Öneri konusunda mail almak istiyorum.
    Yardımcı olursanız sevinirim saygilarimla.
    Email adresim [email protected]

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir