Heyecana Gerek Yok

Haftanın ilk gününde endeks, dış piyasalardaki olumlu havanın da etkisiyle yukarı yönlü hareket içindeydi.

Dün ABD ve İngiltere piyasaları tatildeydi. Bu sabah dış piyasalarda en azından olumsuz bir hava yoktu. Bu yüzden yukarı yönlü bir açılış yaptık ve endeks 79 bin seviyesinin üzerini gördükten sonra şu an 78.650 civarına kadar geriledi ve şu an 78.830 civarında bulunuyor. Dikkat edilirse, eğitici bültende de yazdığım üzere, yine kanal içinde cılız hareketler görüyoruz ve işlem miktarları günlük ve saatlik bazda düşük seyrediyor. Aşağıdaki grafik günlük hareketleri veriyor.

BIST-31 Mayis

Geçen hafta kabinenin açıklanmasıyla oluşan sert yukarı hareket sadece 1 gün sürdü ve endeks yeniden geriledi. Şu an 77.000 ile 79.900 aralığındaki kanaldayız. Eğer endeks yukarı hareketine devam edecekse, birkaç gün içinde 80 bin üzerinde kapanış yapması gerekir. Fakat şu anki günlük hacimler bu tür bir sinyal üretmiyor. Piyasalar GODOT’u bekliyor. GODOT ise ABD’den gelecek haberlerdir. Bugün saat 15.30’da ABD’de kişisel gelir ve harcamalar açıklanacak. Aşağıdaki tabloyu econoday.com sitesinden aldım.

ABD veri-31 mayis

Kişisel gelirler geçen ay %0.4 artmış ve bugün açıklanacak verinin de %0.4 olması bekleniyor. Öte yandan Tüketici harcamaları MArt ayında %0.1 artmıştı. Nisan ayında ise %0.7 artış bekleniyor. Yani ABD’de tüketici harcamalarında aylık bazda sert bir artış olması bekleniyor. Eğer bu veri %0.5’in altında kalırsa bizim piyasalar olumlu etkilenir. Ama %0.8 veya daha yüksek bir artış ABD ekonomisindeki canlanmaya dair güçlü bir işaret olacağı için, dolarda yukarı, borsada aşağı harekete sebep olur.  Bu arada PCE fiyat endeksi Mart ayında %0.1 artmıştı. Şimdi ise %0.3 artış beklentisi var. Veriler beklendiği gibi gelirse dahi ABD ekonomisindeki canlanma netleşecektir. Hele ki PCE fiyat endeksi (Özel sektörün harcama fiyat endeksi) %0.4 gibi bir rakam olarak açıklanırsa vey açekirdek PCE fiyat endeksi beklentilerden yüksek gelirse, dolar diğer paralar karşısında atak yapabilir. Buna dikkat etmek lazım. Bu hafta çok önemli veriler var. Bugün ayrıca tüketici güven endeksi açıklanıyor olacak. Yarın ise ADP istihdam verisi var. Mart ayında 156 bin artış olmuştu, piyasalar Nisan ayında 175 bin artış bekliyor. En önemli veri ise cuma günü açıklanacaktır. Tarım dışı istihdama verisi, Haziran toplantısı öncesindeki en önemli veri adayıdır.  geçen ay 160 bin olarak açıklanmıştı. Bunun 158 bin olması bekleniyor. Ama beklentilerin 110 bin ile 219 bin aralığında değiştiğini belirtelim. Yani beklenti aralığı oldukça geniş. Dolayısıyla bu hafta cuma günü açıklanacak TDİ verisi beklentilerden önemli sapmalar gösterebilir. Bu da piyasalar üzerinde etkili olur.

İşte tüm bu şartlar altında, bizim piyasalarımız da ABD’ye odaklanmış durumda. Bu veriler birer birer açıklanana kadar piyasa yönsüz kalmaya devam edecek, veri açıklandığında biraz heyecan oluşacak ama ana trendleri değiştirecek nitelikte olmayacaktır. Cuma günü TDİ verisinden sonra ise piyasaların daha net bir yön belirleyebileceğini düşünüyorum. Bu yön aşağı olacağı gibi yukarı da olabilir. Fakat şunu belirteyim ki, piyasalar Haziran ayında bir faiz artışı beklemiyorlar. Bu nedenle, bu haftaki veri stresi ortadan kalktıktan sonra gelecek hafta ABD’den nerdeyse hiç veri yok. İşte tüm bu şartlar dahilinde, en önemli tespit, bu hafta cuma günü piyasalar hangi yöne doğru hareket ederse, izleyen haftada da o yöne doğru gitmek isteyecektir.

Yatırımcılar bu tür bir durumda nasıl bir strateji geliştirebilirler? Büyük olasılıkla cuma günü yönümüz belli olacak dedik… Bu durumda iki farklı strateji olabilir…

  1. Cuma günü 15.30’da kadar bekleyip, TDİ verilerini gördükten sonra, saat 16:00’ya kadar borsanın yönünü belirlemesini bekleyip, hangi yöne doğru hareket ediyorsa, o yönde pozisyon almak akıllıca olabilir. Bu stratejinin en önemli riski ise, gelecek hafta veri yoğun bir hafta olmayacak. Ama her zaman sürprizler, beklenmedik gelişmeler ve haberler olabiliyor. Terse düşme durumu söz konusu olursa stop seviyesinin de önceden belirlenmesi gerekiyor. Örneğin cuma günü TDİ sonrası endeks 79.500’ü aştı ve 80 bine doğru gidiyor. Bu durumda pozisyon almak ve endekse yakın hareket eden kağıtlarda alım yapmak anlamlıdır.  Fakat sonraki hafta beklenmedik olumsuz gelişmelere karşı, stop seviyesinin de belirlenmesi gerekir. Örneğin A hissesini o sırada 6.35’den aldığımı düşünün. Olası olumsuz gelişmelere karşı 6.15’e stop koyuyorum, hedef kar alma seviyem de 6.60 gibi bir stratejiniz olması gerekir. Zaten birçok yatırımcının bir kağıtta takılıp kalmasının en önemli nedeni; Alırken beynin “aşırı optimizm” zaafına kapılarak, asla B planlarının  olmamasıdır.
  2. Bu hafta açıklanacak verilerden nasıl olsa kötü bir sonuç çıkmaz diyorsanız, şu an alım yapabilirsiniz ve olası olumsuz duruma karşı bir stop belirleyebilirsiniz. Örneğin endeks için 77.000 seviyesine stop koyabilirsiniz. Ama bu tür bir strateji uygulayacak olanlar bence alım için en 78 binin altını bekleyebilirler. Çünkü endeks şu an zaten bir tarafa baskın birşekilde hareket etmiyor ve rassal (random) hareketler yapıyor.

DOLAR/TL kuru

Yukarıda anlattığım her şey dolar/TL kurunu daha fazla etkileyecektir. Eğer cuma günü saat 16:00’ya  kadar DXY endeksi hala 96.25 seviyesinin üzerinde kapanış yapmamışsa, izleyen haftada dolarda 2.94’lere doğru geri çekilme olabilir. Eğer veriler ABD ekonomisinin hala zayıf seyrettiğini gösterirse, 2.90’a bile gerileyebilir. Fakat, bu olasılığı şimdilik düşük görüyorum ve 2.93’deki desteğin güçlü olduğunu düşünüyorum. Tersi durumda ise, yani güçlü istihdam ve tüketim verileri DXY endeksini 2.96’nın üzerine atıyorsa, dolar/TL kurunda da 2.98-3.00 aralığına doğru hareketlenme olacaktır. Ama şu an için dolar büyük olasılıkla 2.94-2.96 aralığında dalgalanmaya devam edecektir. Dolar için de, yukarıdakine benzer stratejiyi kendiniz geliştirebilirsiniz.

ALTIN

Faiz artırımı beklentileri altını 1.201 dolara kadar düşürdü. Şu an 1.210 dolarda bulunuyor. Tahminen 1200 doların altına gitmek istemeyecektir.  Eğer dolar/TL kuru aşağı giderse şu an 115 Tl civarında olan gram altın 112-113 Tl aralığına düşebilir. O seviyelerin uygun alım yerleri olduğunu söylemek mümkün. Onz altının bu aşamada 1205 ile 1.225 dolara arsında dalgalanmasını bekliyorum. Ancak beklentilerden çok zayıf ABD verileri açıklanacak olursa altın 1225’in üzerine çıkabilir. Şu an için bu hafta içinde 1.225’i yukarı geçmesi zor görünüyor. Herşey verilere bağlı olacaktır.

Sağlıcakla kalınız, paranızın sağlığınızı bozmaması için farklı senaryolarda zararınızı keseceğiniz noktaları önceden belirlemelisiniz…

NOT: 2016 Nisan ve Mayıs aylarında Ankara, İstanbul ve İzmir’de yüzyüze eğitimlerime katılmış olan arkadaşlara  mail gönderdim. Bu akşam uygulama eğitimi yapacağız. Gönderdiğim e-postayı almayan varsa lütfen bana e-mail atsın. Ayrıca bu akşam sormak istediklerinizi de mail ile lütfen bana bildiriniz…

“Heyecana Gerek Yok” ile ilgili 1 yorum

  1. hocam merak etmeyin sizden aldığımız cevaplara göre hareket ediyor olsamda,sizin dedikleriniz olmasada ,ki oluyor,,bizler sizi takip etmekten müthiş zevk alıyoruz,zaten varımızı yoğumuzu bunlara yatrımıyoruz kıymetli hocam,o yüzden,lütfen bizi mazur görün bize tweet etın çok seviniriz,şunu yapın bunu yapın,derseniz havalara uçarız ve kesinlikle sizi sorumlu tutmayız,emin olun,hoşçakalın

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir