Tutanaklar ve Terör Saldırısı Sonrası Genel Piyasa Havası

Ankara’daki terör saldırısında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyor ve terörün her çeşidini lanetliyorum. Bu hafta başından şu ana kadar, çok yoğun bir hafta geçiriyorum. Bu yüzden sizlere yorum ve analiz veremedim.

Her sabah bir yerlere yetişmem gerekti. Dün de çok yakın bir arkadaşımın Annesinin vefatı nedeniyle piyasaları tam olarak izlemedim. Son üç gündeki gelişmeleri sizler biliyorsunuz. Borsa 70 binin altını gördükten sonra tekrar bu destekten yukarı döndü ve dün %2.62 oranında yükseliş yaparak 72.800 üzerinde kapanış yaptı. Bildiğiniz üzere bu hafat ABD’den gelen veriler açısından yoğun bir haftaydı. ABD’den gelen konut verileri zayıf olmasına rağmen, enflasyon, Kapasite kullanım oranları ve Sanayi üretimi verisi beklentilerden iyiydi. Fakat dünkü en önemli veri FED tutanaklarıydı. Bildiğiniz üzere FED en son toplantısını 26-27 Ocak tarihlerinde yapmıştı ve dün gece 21:00’de FED toplantı tutanakları yayınlandı. FED üyeleri  ABD ekonomisine ilişkin aşağı yönlü risklerin arttığını düşünüyorlar. Genelde “bekleyelim-görelim” havası hakimdi. Faiz artırımının zamanlaması ise gelecek olan ekonomik verilere bağlı olacak.  Tutanaklar açıklandıktan sonra Gelişmekte olan ülkeler (GOÜ) para birimleri ABD doları karşısında değer kazandı.

Petrol konusunda ise stresin azaldığını görüyoruz. İran-Irak Petrol Bakanları zirvesi vardı ve bunun sonrasında İran Petrol bakanı Zanganeh’in “Suudi Arabistan, Rusya, Katar ve Venezuela’ya destek” açıklamaları petrolü olumlu etkiledi.

Dün Ankara’da yaşanan hain saldırı sonrasında  28 vatandaşımızın yaşamını yitirdiği ve 61 vatandaşımızın yaralı olduğu açıklandı. Bu haber dolar/TL kurunun yukarı yönlü hareket yapmasına neden oldu, fakat çok büyük bir reaksiyon vermedi.

Piyasalar açıldıktan sonra Borsa, dış piyasalardaki genel havanın da etkisiyle güne olumlu başladı ve 73.100 seviyesini gördü. Şu an bu yazıyı yazarken 72.700 seviyesine kadar yeniden gevşedi ve düşük hacimli bir hareket yapıyor. Aşağıdaki grafik BIST-100 endeksinin günlük grafiğini veriyor. En güçlü direnç seviyesi 74.700 civarında bulunuyor. Son 3-4 günde 70 bin seviyelerinin altı görülmesine rağmen endeksin 70 bin altında kapanış yapmaması olumluydu.

BIST-18-02-2016

Bugün piyasa kararsız. Ankara’daki terör saldırısı sonrasında piyasa temkinli bir bekleyiş içinde bulunuyor. Bu aşamada 71.750 seviyesi destek oldu ve bu seviyenin altında kapanış olmaması önemlidir. Dış piyasalarda ciddi bir olumlu hava oluştu ve ABD endeksleri tehlikeli bölgeden uzaklaştılar. Bu arada Deutsche Bank’ın kendi tahvillerini alması genel bankacılık stresinin önemli ölçüde azalmasına neden oldu. Aşağıda DOW ve S&P500 endekslerinin günlük grafikleri var. Dow eğer 16.500 üzerinde kapanış yaparsa 17 bine kadar sert yükselişe devam edebilir. Bu durumda diğer şartlarda olumsuz bir gelişme olmazsa, BIST-100 endeksi de 75 bine doğru hareket edebilir ama ABD endekslerinde bir düzeltme ve geri çekilme de görebiliriz. Dolayısıyla BIST-100’ün yönü açısından  dışarıyı izlemeye devam edeceğiz.

DOW-18-02-2016

SPX-18-02-2016

Yukarıda ABD endekslerini verdik. Genel olumlu havanın devam etmesi için şu an hem dow hem de S&P500’ün şu an geldikleri seviyedeki dirençlerini yukarı kırması lazım. Bunu da bugün ya da yarın izleyeceğiz. Dolar/TL kurunda ise son günlerde stresi arttı. 2.90’ın altını gördükten sonra, 2.98’e kadar yükseldi ve bugün 2.9633 seviyesinde bulunuyor. Dolar için günlük destek 2.94 seviyesinde bulunuyor. Bu aşamada 2.94-2.98 aralığında dalgalanma bekleyebiliriz. 2.94’ün altına gerileme olursa talep artacaktır. Alım düşünenler için en az 3-4 ay vadeli bekleyebilecek olanlar 2.90-2.95 aralığından maliyet oluşturabilirler, çünkü Mart ve Nisan ayları bence zor geçecek. FED toplantıları yaklaştıkça stres yeniden artabilir.

Hepinize bol kazançlı bir gün diliyorum.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir