Dananın Kuyruğu Bugün Kopacak…

Bu haftaya  başlarken heyecana gerek yok başlığında bir yazı yazmıştım.

Dünkü yorumumda ise endeksin teknik grafiğini de vermiş ve 76.200 seviyesinden bir destek çizgisinin geçtiğini hatırlatmıştım. Fakat asıl önemli olan konu, endeksin tam anlamıyla dış borsalarla uyumlu bir hareket yapmakta olduğuydu. Yani dışarısı düşmeye başlayınca biz de düşüyorduk, dışarısı artmaya başlayınca bizim borsa da artıyordu. Dün de aynı şekilde oldu. ABD ve Avrupa borsalarındaki geri çekilme ile BIST-100 endeksi de yüzde 1 civarında değer kaybetti. Bu sabah dış borsalar olumluydu ve açılışta endeks 76.500 seviyesinin üzerine oturduktan sonra, 77.230 seviyelerine kadar yükseldi. Şu sıralar 77 bin civarında hareketler oluyor. Tahminen bugün saat 15:30’da tarım dışı istihdam verisi açıklanana kadar fazla bir değişim olmayacaktır. Ama bu veriden sonra daha net bir yön görebiliriz. Veri açıklandıktan sonraki ilk yarım saat içindeki hareketten ziyade kapanışa doğru endeksin hangi seviyelerde olduğu daha önemli olacaktır.

dunya borsalari 3 haziran

Bu grafikte bugün saat 12:00 itibariyle, borsaların günlük primlerini gösteriyor. Genelde olumlu bir hava var. TDİ verisi öncesindeki bu olumlu hava önemlidir. Piyasalar en azından bu veriyi beklerken stres altında değil. Veri açıklandıktan sonra eğer beklentilere göre çok farklı bir veri gelmezse, borsalarda yukarı yönlü hareketin devamı gelebilir. Fakat TDİ verisi 160-165 bin civarında beklenirken, 190 veya 200 binin üzerinde olması piyasaları bozar. Eğer 160 binin altında olursa, borsalarda bir anda sert yükselişler görmek mümkün olabilir. Genel olarak küresel borsalar benzer hareketler yapacaklardır. Sonuç olarak veri bağımlı bir durum söz konusu. Ama yön TDİ verisi sonrasında netleşir. Teknik göstergelere baktığımda ise, özellikle 60 dk’lık grafikler bir dip oluşumunu sinyal veriyor. Yani adeta dip oluşmuş ve yukarı yönlü bir hareket olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Burada normalde alım önerilebilir. Çünkü desteğe yakın seviyelerdeyiz ve 76.200 desteği dün bir kez daha test edildi. Bu tür durumlarda alım yapılması durumunda stop seviyelerinden satış olsa bile küçük zararlarla stop yapılabilir, fakat yukarı dönüş olursa endeks en azından yeniden 78.500-79.500 aralığına kadar yükselebilir. Dolayısıyla endekse yakın hareket eden kağıtlarda pozisyon alındığında kazançlı çıkılabilir. Alım yapmayı düşünen bir şunu bilmeli ki, endeksin seans sonuna doğru 76 binin altında kapatacağı anlaşılırsa stop yapabilecekse alım düşünmelidir. Çünkü her an yeni bir haber veya veri piyasaların ters yönde hareket etmesine neden olabiliyor. Bugün en azından 76.500-77.000 aralığında bir kapanış bile endeks için olumludur. Gelecek hafta için olumlu sinyal anlamına gelir. Yatırımcılar tüm bu fikirleri kendi süzgeçlerinden geçirmeli ve kararlarını oluşturmalıdırlar. Sadece bugün değil, ne zaman olursa olsun, hangi senet olursa olsun, ters durumlara karşı B planınız ve stop hikayeniz olmalıdır. Aşağıdaki grafik endeksin 60 dk’lık hareketlerini gösteriyor.

BIST-3 haziran

Her ne kadar dip oluşumu sinyali olsa ve endeks için kısa vadede yukarı yönlü bir hareket olasılığının, aşağı devam etme olasılığından daha yüksek olduğunu düşünsem de, orta vadede Borsa için maalesef olumlu bir hikaye bulamıyorum. Bankalar endeksi taşıyan ana unsurlardır ve banka karlılıkları endeksin güçlü bir orta vadeli yükseliş yapması için hiç de yeterli değil. Üstelik şu an sınırlarımızdaki hareketler, TCMB’nin bağımsız para politikasına ilişkin endişeler, ABD’de bu yıl en azından bir tane daha faiz artırımı olacakken, MB’nın koridoru simetrik hale getirmek için yapacağı indirimlere neredeyse kesin gözüyle bakılması, orta vadeli resim açısından riskler oluşturuyor. Bu nedenle, kağıt bazında çok seçici olunursa orta vadeli pozisyon alınabilir. Şu an endeksin yeniden 79-80 bin aralığına yükselme olasılığı veya bu tür bir hareketi yapsa bile devamının gelmesi olasılığının düşük olması nedeniyle, yıl sonuna kadar olan dönemde endeksin enflasyon üzerinde bir getiri sağlayabilmesini beklemiyorum. Endeks en iyi günlerini Nisan sonu itibariyle geride bıraktı. Bu nedenle yatırımcılar bu faktörleri de göz önünde bulundurmalılar.

DOlar/TL kuru şu an 2.9520 civarında hareket ediyor. Hafta başında 2.9350 -2.9600 aralığını dalgalanma bandı olarak vermiştim. Bu aralıkta kalmaya devam ediyor. TDİ verisi düşük gelirse dolarda gerielme görebiliriz, ama en önemli destek 2.90 olup, bunun altını beklemem. Kısa vadede dolar gevşese de, özellikle yıl sonuna kadar olan dönemde dolar üzerinde baskılar artacaktır. Son bir iki haftada doların gerilemesinde yerlilerin satışları etkili oldu fakat bu etki bitmek üzere. Bu nedenle dolarda daha önceki gibi 2.80’lere düşüş olasılığını çok düşük görüyorum. Şu an gram altın alım için uygun seviyelerde bulunuyor. Bence önümüzdeki 6 aylık bir süre için portföylerde en azından yüzde 30-40 döviz ve altın bulundurulabilir. Kalanı içinde Hisse yüzde 20’den fazla olmamalıdır ve TL varlıklar (Mevduat , fon vs) %40 civarında olabilir.

Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle… Cumanız mübarek olsun.

“Dananın Kuyruğu Bugün Kopacak…” ile ilgili 2 yorum

  1. hocam ortada dana mada yok ki.dünya yı yöneten bir güç ele geçirmiş dünya ekonomilerini çalışmadan, sindirerek korkutarak sözle savaşmadan ekonomiler üzerinde istedikleri gibi at oynatmaktalar.bunları ancak ve ancak karşılarına çıkabilecek eger ALLAH ı TALA takdir eder ise ve müslümanlar uyanılar ise ancan onları durdurabilirler.adamlar çalışmadan matbualarında bastıkları paralar ile savaşmadan bizim fabrika ve toplarlarımızı satın aldılar.temmennim bunların tuzaklarını yüce ALLAH bozar yoksa işimiz harap. bizlere eşeğe çalar gibi çalıyorlar.artık dana da kuyruk kalmadı ki kopsun.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir