Borsa Dinamiklerinde Son Durum

Borsada haftanın ilk günündeki sert düşüşün (%7.06) ardından dün olumlu bir hava vardı ve endeks 78.215 seviyesine kadar yükseldi. Fakat öğleden sonra, doların yükselmeye başlamasıyla birlikte, borsaya da satışlar geldi ama en azından daha önceki dip seviye görülmedi. Bu sabah borsanın yükselerek açıldığını görüyoruz. Şu an dünkü kapanış seviyelerine yakın bulunuyor ve 76.500 seviyesinde.  Bu aşamada, borsadaki hareketler bir süreliğine dolardaki hareketlere de bağlı olacaktır. Dün stres yaratan unsurlaran en önemlisi Moodys’in bir not indirimi için Türkiye’Yi izlemeye almasıydı.  Daha önceki yazımda, bunun gerekçelerinin aslında ağırlık olarak  siyasi olduğunu, Amerika’nın bu kozu kullandığını düşündüğümü belirttim. Bu nedenle de ABD ile ilişkilerin basın yoluyla ve kamu önünde değil, gizli yürütülmesinin ekonomi ve borsa için daha uygun olacağını belirttim. Wikileaks açıklamaları da stresin artmasına sebep oldu.  MB’nın faiz kararı sonrasındaki hareketler ise piyasanın faiz indirimi beklemediği sinyalini verdi. Bugün öğleden sonra yapılacak önemli açıklamalardan dün Nurettin Canikli bahsetti ve Cemil Ertem de bu konuda twitler attı. Ne olacağını kestirmek şu an zor ama güveni tesis edecek ve finansal istikrarı normale döndürecek açıklama olacağından bahsediliyor. İçeriği konusunda spekülasyonlar var ve açıklama yapılana kadar piyasaların beklemede kalacağını zannediyorum.

Teknik olarak borsaya baktığımızda ise günlük grafiklerde henüz dip oluşumun tamamlandığından bahsedemeyiz. 75.750 seviyesi kritik olup, bu  seviyenin altında kapanış durumunda yeni dipler oluşacağı için izlemede kalmakta fayda var. Saatlik bazda hacimler henüz dip seviyelerde gösterdiği davranışı göstermiyor. Dünkü hareketler sonrasında en azından kısa vadeli direnci 78.200 olarak verebiliriz. Eğer aniden gelen satışlarla 75 bin altında kapanış olursa, bu durumda ters bayrak formasyonu gereği,  yeni hedef kısa vadede 70-72 bin aralığı olur. Fakat, 78.250 üzerinde bir kapanış, endeksi yeniden 79.250-80.000 aralığına  doğru taşır. Ama bu tür bir durumun yabancılar tarafından yeniden satış fırsatı olarak kullanılabileceği de unutulmamalı.  Daha önceki yazımda vurguladığım üzere normale dönüş için en az 2 hafta gerekiyor. Örneğin, tezkere krizinde ilk sert düşüş sonrası toparlanma olmuş, dipler daha sonra görülmüş ve 2 ay sonra ise endeks düştüğü seviyeye gelmişti. Bu yüzden henüz 75 bin civarını kesin dip olarak belirleyemeyiz.

Bugün için endeksin öğleden sonra yapılacak açıklamalara kadar genelde sakin kalmasını bekliyorum. Olumlu sinyallerin gelmesi durumunda 78 bine doğru yükseliş görürüz. Sonrasında ne olacağı, ise sonrasındaki gelişmelere ve küresel borsalardaki hareketlere de  bağlı olacaktır. Moodys 5 Ağustos’ta büyük ihtimalle kararını açıklayacaktır. Şu an piyasa tarafından bir not indirimi bekleniyor ve fiyatların içinde var. Ama ABD ile ılımlı bir hava, bu beklentiyi de değiştirebilir, bu da unutulmamalı.

Daha önceki yazımda da belirttiğim üzere, borsada kısa vadede işlemler yapanlar 77.750-78.250 aralığını nakde geçiş, 75.250-76.000 aralığını alış için kullanabilirler. Fakat 75 binin altında bir kapanış stop seviyesidir. Orta ve uzun vadeli hissede olanlar ise, eğer kağıtlarına güveniyorlarsa çok fazla al-sat yapmayıp beklemede kalabilirler. Fakat 78-79 bine doğru olacak yükselişlerde satıp izleyen günlerde alttan alma imkanı bulabilirler. Çünkü bu aşamada 78-79 bin arası teknik olarak güçlü bir direnç olarak görünüyor.

NOT: Bu aşamadan sonra görüşlerimi buradaki köşemden yazacağım. Twitter’dan gelen soruları cevaplamayacağım veya twitter’dan bir görüş yazmayacağım. Genel görüşlerimde değişiklik olursa bu sitede vereceğim.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir