Piyasalarda Olumlu Çaba, Borsa ve Dolar

Piyasalarda geçen hafta ABD’nin tarım dışı istihdam verisini beklerken genel bir stres vardı, fakat bu stres verinin açıklanmasıyla birlikte azaldı. Eğitici bültende bu hafta geçen haftaya göre daha olumlu bir seyir beklediğimi vurgulamıştım. Bunun temel nedenleri ise, küresel piyasalarda özellikle gelişmekte olan ülke piyasalarına olan ilginin devam etmesi, bu hafta küresel veri trafiğinin zayıf olması ve en azından TÜFE ile ilgili olarak beklentilere uygun bir verinin açıklanmasıydı.

Borsa dün, yaklaşık 300-400 puan boşluk bırakarak 77.350 civarından açıldı ve gün boyunca 350 puanlık sıkışık bir bantta hareket etti. Dün seans sonuna doğru gelen alımlarla 77.790 civarından kapandı. Bu sabah en yüksek 78.195 seviyesi görüldü ve endeks şu an 78 bin civarında bulunuyor. Teknik olarak BIST-100 endeksi göstergeleri talebin artmaya başladığını gösteriyor. Yabancı takasında da hafif bir artış oldu ve %62.19 seviyesinden %62.32 seviyesine yükseldi. Şu an her ne kadar yukarı yönlü bir hareket olsa da, piyasanın kafasında soru işaretleri var. Bu yüzden endeks diğer piyasalara bakıyor ve yüksek açılsa bile devamı gelmeyebiliyor. G20 liderler zirvesindeki görüşmelerde Suriye konusunda net bir karar çıkmadı. Fakat en azından “Fırat Kalkanı” operasyonunun ilk başladığı andaki piyasa stresi, bu cephedeki başarı ile birlikte stresin yok olmasını sağladı.

BIST-100 endeksi için 76.500 seviyesi önemli bir destek olup, bu hafta bu destek üzerinde tutunacağını söyleyebiliriz. En güçlü direnç ise 79.800 civarında bulunuyor. Yatırımcılar çok büyük hareketler beklememeliler. Büyük olasılıkla endeks 77 bin ile 79.300 aralığında dalgalanmaya devam edecektir. Fakat bir noktayı da vurgulamak lazım. Bu tür bekleme dönemleri, bazı durumlarda endeksin güç toplaması olarak kendini gösteriyor. Gelecek hafta piyasalarımız bayram nedeniyle tatilde olacak. Bu tatil döneminde olası dış risklere karşı risk almak istemeyen yatırımcılar hafta sonuna doğru bir miktar nakde geçmek isteyebilirler. Bayram öncelerinde genellikle T+2’ye göre hareket edilir. Yani çarşamba günü satan kişi parasını cuma günü alır ve bayram boyunca nakitte kalabilir. Dolayısıyla endeks yarın bir miktar geri çekilirse şaşırmamak gerekir. Fakat, şunu da belirtmeliyim ki, özellikle perşembe öğleden sonra ve cuma günü, beklenmeye olumsuz gelişmeler olmazsa borsada alışların arttığını görebiliriz. Endeksin bu hafta 76.500 ile 79.500 aralığında kalmasını bekliyorum.

DOLAR

Dolar/TL kurunun bu hafta aşağı yönlü bir hareket içinde olabileceğini belirtmiştim ama 2.9450 civarında bir destek vardı. Dolar şu an 2.9420 civarında bulunuyor. 2.9250 ile 2.9450 aralığı bir destek kanalıdır. Bu hafta 2.9250’nin altı beklenmemeli. Yukarı yönlü hareketlerde ise en güçlü direnç 2.9750’de olup, doların teknik göstergeleri aşağı eğimli hareket sinyali veriyor. Bir süre 2.94 civarında destek bulmaya çalışacaktır. Daha sonra yukarı hareket denese de cılız kalacağını düşünüyorum. Dolarda da çok sert hareketler beklenmemeli. Şu an DXY endeksi de aşağı eğimli bir seyir içinde bulunuyor. DXY endeksi 95.63 civarında hareket ediyor olup, 95 seviyesinde güçlü bir desteği var. Eğer bu endeks 95’e kadar gerilerse dolar/TL’nin de 2.9250’lere kadar gerilediğni görebiliriz.

Orta ve Uzun Vade Görünüm

Bu aşamada Türkiye’nin ana hikayesi, Rusya ile düzelen ilişkiler ve hain darbe girişimi sonrasında piyasaların bunu çok kısa sürede atlatmış olmasıdır. Diğer taraftan gelişmekte olan piyasalara (GOP’lara) akan para bizi de olumlu etkiliyor. Her ne kadar Türkiye borsası kendi emsalleriyle karşılaştırıldığında dünyadaki en ucuz borsalardan biri olsa da, yurt dışından bakıldığında yabancılar temkinli yaklaşıyorlar. Yine de GOP’lara olan para akışından biz de faydalanıyoruz. 2 yıllık devlet tahvili faizlerimiz %9 sınırında olup, bu seviyeyi aşağı geçmesini bekleyebiliriz. Bu tür bir durumda borsada da alımlar hızlanır. Şu an dışarıda negatif faizler varken, en azından FED yeni bir faiz artırımı yapana kadar, daha doğrusu FED’İn faiz artışı yapacağına kesin gözle bakılana kadar bu ortamdan faydalanabiliriz. Bu arada reel kesimde belirgin bir sıkışma var. Çek ödemelerinde sorunlar görülüyor. Firmaların iflas erteleme kararı aldırmasına yasak getirilmesi iyi oldu. Durumu çok iyi olan firmalar bile kendi çeklerini yazdırarak, gidip mahkemelerden yıldırım hızıyla iflas erteleme kararı çıkartmışlar. Dolayısıyla bu firmalar neredeyse hiç bir borcunu ödemiyorlar. Bu da reel ayakta ödemelerde sıkışıklık yaratıyor. Ayrıca iş dünyası  yeni çek almaya çekiniyor. Fakat bu tedirgin hava gittikçe dağılmaya başladı. Eğer ekonomi yönetimi iş dünyasına güven verici açıklamalar yaparsa çok olumlu olur.

Bu aşamada, mecburen piyasalara kısa vadeli bakış açısıyla bakıyoruz. Orta vadede ise özellikle de ABD’deki seçimlerden Hilary Clinton çıkarsa, Aralık ayında bir faiz artışı olması ihtimali çok yükselir ve genelde GOP’lar üzerinde baskı yaratır. Özellikle de özel sektörün borcunun yüksek olması nedeniyle Geçen yılın Aralık ayındaki faiz artışı sonrasında nasıl olumsuz etkilendiysek benzer bir süreç yaşanabilir. İşte bu beklentiler BIST-100’ün önünde orta vadeli görünümde engel oluşturuyor. Eğer 2006-2007 yıllarında olduğu gibi bir hikaye yaratabilsek, borsanın 100-120 bine gitmesi içten bile değil. Ama Türkiye üzerinde büyük oyunlar var ve  çok büyük badireler atlatıyoruz. Bu şartlarda bile şu anki seviyeler borsa açısından iyi seviyeler olarak kabul edilmeli. Ama şu anki koşullarda endeks için en iyi performans 85-90 bin arası olur. Bunu da GOP’lara akan para belirleyecektir. Borsa için bir diğer dış risk ise ABD endekslerinin tarihsel olarak oldukça pahalı seviyelere gelmiş olmasıdır. Yatırımcılar o cepheyi izlemeliler. ABD’de sert düşüş bekleyen uzman ve para yönetici sayısı az değil.

Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir