Küresel Borsalardaki Gevşeme ve BIST

Dün piyasalarımızda oldukça olumlu bir hava vardı. Günlük bazda diğer borsalardan ciddi biçimde pozitif ayrışarak 76 bin direncinin üzerine çıkan endeksi gördük. DOlar/TL kuru da 2.9750 civarlarına kadar geriledi. Dolar/TL’deki gerileme Dolar endeksindeki (DXY) gerilemenin etkilerini yansıtıyordu. Daha sonra DXY endeksi yukarı yönlü bir hareket yaptı ama bu hareket güçlü değildi. Bugün saat 12:25 itibariyle küresel borsalar ve BIST-100’ün getiri grafiği aşağıdadır.

dunya borsalari 2agustos

Grafikte görüldüğü üzere, en solda BIST-100’ün  getirisi var. Her ne kadar MSCI dünya ve MSCI gelişmekte olan ülkeler (GOÜ) endeksi artıda görünse de oradaki getiriler dünkü kapanışlara ait. Bu nedenle Çin hariç küresel borsalarda genel bir gerileme söz konusu. Bunun en önemli sebebi de Petrolde ve emtiadaki düşüşler olarak karşımıza çıkıyor. Temmuz ayında aslında GOÜ’lere 25 milyar dolardan fazla para girişi var ve küresel risk iştahı iyi durumda. Bunu VIX(korku-stres) endeksinin de düşük seviyelerde olmasından anlıyoruz. Aslında geçen hafta sonu itibariyle, VIX endeksi 11.20 civarındaydı ve şu an 13’ün üzerinde bulunuyor ama ortalama değer olan 19.6’nın oldukça altında. Dolayısıyla küresel borsalardaki bugünkü gerilemeyi, dün ABD endekslerinin düşüş yaparak kapanışına ve az önce söylediğim üzere emtia ve petroldeki geri çekilmeye bağlayabiliriz. Yukarıdaki grafik aslında güzel bir noktayı da sergiliyor. Türkiye’de piyasalar hain darbe girişimi sonrasında normale dönmüş ve küresel borsalara uygun hareketler yapmaya başlamış durumda.

Dün verdiğim ve youtube’a yüklediğim kısa video yorumda, dün için günlük desteği 76 bin olarak vermiş ama 75.300 ile 76 bin arasındaki boşluğa dikkat çekerek bu boşluğun mutlaka dolacağını ama zamanını bilmediğimizi belirtmiştim. Bugün o boşluğu dolduracak nitelikte hareketler oluyor. Saat 10:00-11:00 arasında endekse bir miktar satış geldi ve 60 dakikada 140.3 milyon lot civarında işlem miktarı gerçekleşti. Bunun bir dönüş sinyali olup olmadığını soranlar oldu. Normal şartlar altında sadece bir tane bar dönüş sinyali vermez.  Geçmişteki hareketlerden oluşturduğum istatistiklere baktığımda borsada yeniden bir ayı piyasası ve düşüş başlaması için en az dört tane 60 dk’lık barda düşüş olması ve sonrasında gelen barlarda da bu düşüş miktarının yarısının yukarı geçilmemesi lazım. Örneğin dört tane 60 dk’lık barda 1000 puanlık düşüş varsa, izleyen 2-3 barda 500 puanın üzerinde çıkış olmaması bir ayı piyasası sinyali olabilir. Şu an için böyle bir durum yok.

BIST-2 agustos 2016

Teknik olarak bakıldığında bu hafta için en önemli ilk destek seviyesi 75 bin, ikinci destek seviyesi de 73.500 civarıdır. Bu aşamada 75.300 ile 76 bin arasındaki boşluğun dolmasını bekleyebiliriz. Şu an küresel borsalardaki gerilemenin etkisiyle bugünkü gerilemenin meydana geldiği tezini kabul ederseniz, endeksteki geri çekilmeyi ayı piyasası başlangıcı olarak yorumlayamam. Ama örneğin sadece bir tane 60 dk’lık barda 75 bin altında kapanış olursa, o zaman bütün durum değişir yeniden analiz yapmak gerekir. Şu an endeks %0 Fibonacci çizgisindeki direncine çarpıp döndü ve büyük olasılıkla yeninden bu seviyeyi yukarı kırmak için hareket yapacaktır. Bu geri çekilmeyi bir güç toplama olarak yorumlayabiliriz. Bu satırları yazarken endeks 76.240 civarında bulunuyor.

DOLAR

Dolar/TL kuru da 2.9950 civarında bulunuyor. Fakat bir noktayı da vurgulamak gerekir. DXY endeksi dün artmış olsa da bugün yeniden 95.4 seviyesine kadar geriledi. Dün en yüksek 95.84 seviyesine kadar yükselmişti. Normalde, dolar/TL’nin de 2.97’lere doğru gerilemesi beklenebilirdi fakat piyasalarımız bugün, yarın açıklanacak enflasyon oranını bekliyor. Bu bekleyiş biraz stresli olup, enflasyon beklentilerden yüksek gelirse borsada aşağı dolarda yukarı bir hareket görürüz ama bunun kalıcı olmasını beklemem. Bu aşamada dolar/TL’nin de bu iki gün içinde 2.97-3.02 aralığında dalgalanması beklenebilir.

Paranız sağlığınızı bozmasın…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir