Mahfi Eğilmez – Merkez Bankası Rezervleri

Merkez Bankası Rezervleri Nedir ve Nerede Saklanır?

Merkez Bankaları, ekonominin ihtiyaçlarını zamanında karşılayabilmek ve sıkıntılı günleri aşabilmek amacıyla altın ve döviz şeklinde iki çeşit rezerv tutar.

TCMB’nin altın rezervi 2017 Mart sonu itibariyle 413 tondur. Bu miktarla Türkiye, dünya merkez bankaları arasında en yüksek altın rezervi tutan 14. ülkedir (1. ABD, 2. Almanya, 3. IMF.) Merkez Bankalarının altın rezervi bulundurmasının nedenleri arasında altının stratejik bir rezerv tutma aracı olması, istenildiği zaman paraya çevrilebilme özelliği bulunması ve ülkenin zor zamanlarda ödeme gücüne sahip olduğunu sergilemede önemli bir rol oynamasındandır. Geçmişte kağıt paranın altın karşılığı olarak basılmış olması da altın rezervi birikiminde rol oynamıştır.

Mart sonu itibariyle TCMB’nin brüt döviz rezervi Mart sonu itibariyle 88,6 milyar dolardır. Böylece TCMB’nin toplam rezervleri Mart sonu itibariyle 105,7 milyar dolar etmektedir.

Bir ülke cari açığını çeşitli finansman kalemlerinden finanse ettikten sonra ortada hala bir açık kalmışsa bu açık Merkez Bankası rezervlerinden karşılanır ya da tersine bu dengede fazla oluşmuşsa bu fazla Merkez Bankası rezervlerine eklenir.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ. (Mahfiegilmez.Com)

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir