2018’e Merhaba Derken, Piyasalara Bakalım (Borsa, dolar, altın, EURUSD)

2018 yılının ülkemiz ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyor, sizlere de sağlık ve huzur dolu bir 2018 yılı diliyorum.

Borsa 2017 yılını rekorla kapatırken, 2018 yılını da rekorla açtı. Aşağıda borsaya ilişkin görüşlerimi vereceğim. Dolar/TL kuru 3.80 seviyesinin altına sarktı. Bu sabah 3.77 civarında bulunuyor. Dolar sadece TL’ye karşı değil diğer paralara karşı da değer kaybederken dolar endeksi (DXY) 93.70 desteğini aşağı kırdı ve bu sabah 91.86 seviyesinde bulunuyor. Altın’ın onz fiyatı 1300 doların üzerine çıkarken, bu sabah 1314 $ seviyesinden işlem görüyor. Altında oldukça güçlü bir trend oluştu ve bunun temel sebebi de doların diğer paralara karşı değer kaybetmesidir. Bugün saat 10:00’da Aralık ayı enflasyon verisi açıklanacak ve aylık bazda TÜFE’nin %0.45-50 civarında artması bekleniyor. Bu tür bir aylık artış yıllık seriyi %12’nin altına çekecektir. Bugün ayrıca Aralık ayında yapılan FED toplantısının tutanakları açıklanacak. Piyasalar, FED üyelerinin özellikle vergi reformları konusundaki düşüncelerini merak ediyorlar.


BORSA

Aşağıdaki ilk grafik endeksin seviyelerini gösterirken, ikinci grafik de endeksin dolar bazlı grafiğidir. TL grafikte endeks yeni rekorlar kırarken, dolar bazında grafikte Ağustos ayında oluşan 3.25 $ zirvesine henüz gelinmemiş olduğunu görüyoruz. Grafiklerde dikkta çeken bir diğer unsur da işlem miktarındaki çok sert artıştır. Günlük bazda işlem miktarı 1.5 milyar lotu geçti.

Teknik analiz açısından baktığımızda; endeksin her iki grafiğinde de talep konsantrasyon eğrisi (TKE) 80 seviyesini aşmış durumda. Bu durum endeksteki yükselişin devam edeceğini gösteriyor. 2017 yılı bitmeden önce geçen cuma günü periscope’dan (yeni adı scope) bir canlı yaparak son durumu paylaşmış, tarihi zirvenin TL bazında yukarı geçilmesinin alım sinyali olduğunu ve stop belirleyerek alım yapılabileceğini belirtmiştim.  Bu yayında da belirttiğim üzere endeksin ilk hedefi ilk grafikte çizdiğimiz fibonacci seviyelerine göre %161.8 çizgisinin geçtiği 121-123 bin aralığıdır. Dolar bazındaki hedef ise, 3.25 $ civarıdır. Yayında da belirttiğim üzere, endeks 115 bin direncini yukarı kırarken geçen cuma günü çok güçlü hacim yoktu ve bunun sağlıklı olduğunu belirtmiştim. Fakat dün hacim 1.5 milyar lota çıktı ama genelde alımların daha çok yabancıdan olduğunu gördük. Tahminen daha yüksek hacimler göreceğiz. Genel olarak bu sabah yurt dışı piyasalardaki olumlu hava nedeniyle endeks biraz yükselişle açılabilir ve bugün 115 bin desteğini güçlendirerek 118 bin üzerinde kapanış yapabilir. Dolayısıyla hissesi olanlar beklemede kalmaya devam edebilirler. Her ne kadar yükselişler endeksi kağıtlarında olmuş olsa da, bilanço beklentisi olumlu olan kağıtlarda da yükseliş var ve özellikle bilanço beklentisi olumlu olan kağıtlara odaklanmakta fayda var. Çünkü endeksteki artış yavaşlasa bile, bankalar ve holdinglerle başlayan yükselişler daha sonra genele yayılma özelliği gösterir.

2016 yılı Aralık dönemi finansal tablolarında genellikle olumsuz karlılık açıklamış ama son eylül bilançolarında durumlarını düzeltmiş şirketlere odaklanmakta fayda var. Zaten bu kağıtlarda son bir aydır genel olarak endeksten daha iyi bir performansı görüyoruz. Endeksin bu tür yükselişlerinde ve yeni rekorlar kırması durumunda düşüş başlayacağına dair endişeler hep vardır. Fakat, günlük bazda 2 milyar lot işlem miktarına ulaşılmadan net bir dönüş başlaması beklenmez. Bu aşamadan sonra günlük işlem miktarlarının genelde 1-1.5 milyar lot arasında olacağını söyleyebiliriz. Bu arada geri çekilmeler olacaktır ama ralli tipi yükselişlerin olduğu bu tür dönemlerde, geri çekilmelerin bin 750-1000 puan civarında olacağını söyleyebiliriz. Endeksin yorgunluğunu gösterecek bir sinyal olarak 60 dakikalık grafikleri izleyebilirsiniz. Bu grafiklerde ister yükseliş isterse düşüş olsun, 400-450 milyon lotu geçen bir işlem miktarı olduğunda alım yapmamak ve özellikle endekse yakın hareket eden kağıtlarda kâr realize etmek makul olur. Siz sattıktan sonra yükseliş belki bir süre daha devam edebilir ama zirvede satış yapmayı sağlayacak bir yöntem bilmiyorum.

Sonuç olarak borsada bir süre daha yükselişin devamını bekleyebiliriz. Beklenmedik olumsuz bir haber gelirse ani satışlar görebiliriz ama bu tür haberler aniden sert düşüşler yaratsa bile, trendi değiştirmek konusunda çok anlamlı olmayabilir. Trendin değiştiğini söyleyebilmek için en az 3 günlük, tercihen de 5 günden fazla veriye  veriye ihtiyacımız var. Ama yukarıda söylediğim üzere, 60 dakikalık barlarda 450 milyon lot işlem miktarı ilk sinyallerden biri olacaktır. Bugün endeksin 116.750-117.000 aralığına gerileme yapması ve destekler oluşturması beklenebilir. Endeksin açılışta geri çekilmesi,  trendin döndüğüne dair bir sinyal olabilir mi? Bunun olasılığı çok düşüktür.


DOLAR/TL

Dolar/TL kuru, ABD dolarının diğer paralara karşı değer kaybetmesiyle birlikte geri çekildi. 3.80 seviyelerinde bir desteği vardı. Bunu aşağı geçti ve fibonacci’nin %38.2 geri çekilme çizgisini test etti. TKE göstergesi bu aşamada hala talebin zayıf olduğunu gösteriyor. Fakat uzun süredir sıfır etrafında hareket eden TKE göstergesi, aşırı satım bölgesinde olduğumuzu gösterse de bu seviyelerde uzun süre kalamaz. Özellikle 3.70’e doğru bir gerileme, bir miktar panik yaratacak ve doların 3.50-3.60 seviyelerine kadar gerileyebileceğine dair yorumların yapılmasına, beklentilerin oluşmasına neden olabilecektir. Fakat, bu tür bir durumda özellikle yerlilerden dolar talebinin arttığını görebiliriz. Şu an dolar teknik olarak bir dip çalışması yapıyor. Her ne kadar 2018 olumlu başlamış olsa da, bu olumlu havanın Ocak ayı içinde terse döndüğünü de görebiliriz. Bu yüzden dolar/TL kurunu ucuz buluyorum ve döviz pozisyonlarının korunmasının uygun olacağını düşünüyorum. Özellikle de kur riskine karşı kendini hedge etmek isteyen firmalar VIOP’ta bu seviyelerden kur sabitlemesi yapabilirler. Tahminen en fazla bir iki hafta içinde doların dip seviyesini görüp yeniden yukarı yönlü bir hareket başlatması söz konusu olabilir. Bu akşam FED tutanakları açıklanacak. Tutanaklar açıklandığında bizim piyasalar kapalı olacak ama, dolarda sert hareketlere neden olabilir. Sonuç olarak doların 3.70 ile 3.75 aralığında dip çalışması yapıp, bu seviyeden sonraki süreçte ilk önce 3.80 seviyesindeki direncini aşmayı deneyecektir. Şubat Mart aylarına kadar 3.85-3.95 aralığı görülebilir.


ALTIN- ONZ ve TL

Altın onz fiyatı 1300 dolar seviyesindeki direncini yukarı kırarak 1321$ seviyesine kadar yükseldi ve şu an 1312 $ civarından işlem görüyor. ABD dolarının diğer paralara karşı değer kaybı altının da sert bir yükseliş yapmasını sağladı. Bu aşamada altının yükselişi yerini kısa bir süreliğine beklemeye bırakacaktır. Özellikle 1295 ile 1325 aralığında bir dalgalanma bekleyebiliriz. Sonrasında ise 1350 dolara doğru yükselişini devam ettirmesini bekliyorum. Çünkü TKE göstergesi şu an oldukça güçlü bir talep olduğunu gösteriyor. Genelde, TKE göstergesi 80’in altına iner, bu sırada fiyatlar yatay bir banda girer ve yeniden yukarı hareket olur.  Bu sırada TKE göstergesi 80 seviyesini geçmese bile 1350 dolar seviyeleri görülebilir. Bu senaryoyu bozacak gelişme altının 1290 dolar seviyesinin altında kapanmasıdır. Bu tür bir durumda 1350 hedefi ortadan kalkar ve 1260-1275 dolara aralığına kadar gerileme görürüz. Bu nedenle yatırımcılar 1290’ı stop olarak kullanmalıdırlar. Yerlilerden altın almış olanlar genellikle onz fiyatı ile pek ilgilenmezler. TL fiyat daha önemlidir. Aşağıdaki grafik gram altın fiyatlarını gösteriyor.

Altın TL bazında 152.5 seviyelerini gördükten sonra, buraları dip yaptı ve 160 TL seviyesine kadar yükseldi. Bildiğiniz üzere Altın’ın TL fiyatı onz fiyatına ve dolar/TL kuruna bağlı bulunuyor. Altının onz fiyatı düşse bile dolar/TL kuru 3.80’e yükselirse, bir birini dengeleyici olur. Genellikle dolar/TL ile, Altın/onz fiyatları ters ilişkiye sahiptir. ABD doları diğer paralara karşı değer kaybettiğinde  genellikle altın/onz artarken, dolar/Tl düşüyor. Dolayısıyla, onz fiyatındaki bir yükseliş, dolar/TL’nin aşağı gitmesiyle altının tl fiyatını baskı altına alıyor. Bu ilişkiyi unutmamanız gerekiyor. Dolayısıyla Gram altına bakarken, hem onz fiyatı hem de dolar/Tl kurunu tahmin etmeniz gerekiyor. 2018 yılı içinde ABD’de özellikle mart ayından itibaren enflasyonun belirginleşeceğini düşünüyorum. Bu tür bir durumda FED’in faiz artıracağı beklentileri Altın/onz fiyatını baskı altına alır. Fakat eğer FED güvercin kalmaya devam ederse, yükselen enflasyon ortamında altın/onz fiyatı hızlı yükselişler de sergileyebilir ve ben FED’in aceleci olmayacağını düşünüyorum. Bu durumda, altının onz fiyatı yükseliş trendini devam ettirir. Yukarıda belirttiğim üzere, dolar/Tl kurunun da dip oluşturduğunu düşünürsek, genelde gram altın, dolar/TL’den daha iyi bir getiri sağlayabilir. Ayrıca, dünyanın durumu hiç de iyi değil. Borç dağları sürekli yükseliyor. ABD’deki vergi reformu ile ABD’nin borçları daha da artacak. Buna ek olarak şu ana kadar basılmış olan devasa miktardaki parayı da düşünürsek, portföylerde en az %10-15 oranında altın bulundurulmalı ve bir dünya borç krizinde bu yatırım bir sigorta gibi düşünülmeli ve uzun süre bozulmamalıdır.

Gram altının en fazla bir iki hafta 157.20 ile 160.50 arasında dalgalanması ve daha sonra 165 Tl seviyesine doğru yükselişini devam ettirmesini bekliyorum. Şubat-Mart dönemine kadar gram altının 165 TL seviyelerine kadar yükselmesini ve hatta daha yüksek seviyelere çıktığını görebiliriz.


EURUSD

Euro-dolar paritesi uzun bir dönem 1.16 seviyesindeki direncini geçememişti. Sonunda bu direnci kırdı. Özellikle Avrupa ekonomilerinin büyüme oranının hızlanması, bu yıl Avrupa Merkez Bankasının (AMB) parasal genişlemeyi Eylül ayında bitireceğine dair haberler paritenin 1.16 direncini kırmasını sağladı. Dün 1.21 seviyelerine yaklaşan EURUSD bugün bir miktar gerileme yapıyor. 1.20 seviyesindeki direnç oldukça güçlü bir direnç ve bu direncin kırılması pariteyi 1.25 seviyelerine kadar taşır. Fakat bu aşamada, paritenin bir miktar geri çekilme yapması daha makul görünüyor. Eğer 1.19 seviyesine kadar gerileme olursa long pozisyon açılabilir.  Çünkü bu seviyede destek oluşur ve parite yeniden yükselişe geçerse, 1.20 direncini kıracak gücü bulur. Önümüzdeki 6 ay boyunca genel olarak EURUSD’daki gerilemelerin düzeltme şeklinde olmasını bekliyorum. En kötü olasılıkla 1.1650 ile 1.21 aralığında dalgalandığını görebiliriz. Kısa vadede long pozisyon açmak riskli ama, 1.19 veya civarındaki seviyelerde long pozisyon açılarak 1.1910 seviyesine stop konulabilir. Hedef fiyat ise 1.2030 civarı olur.

CANLI EURUSD TEKNİK ANALİZ GRAFİKLERİ İÇİN TIKLAYIN!


EURO-TL

Grafikte de görüldüğü üzere, Euro/TL 4.50 seviyesinde destek oluşturmuş görünüyor ve bu seviye fibonacci’nin %38.2 geri çekilme seviyesi oluyor. TKE göstergesine dikkat ederseniz bariz bir pozitif aykırılık oluştu. Euro/TL 4.50’nin altına gerileyebilir fakat bu seviyenin altında uzun süre kalmasını beklemem. Geçici bir ayı tuzağı oluşabilir. Bu durum alım için fırsat yaratır. özellikle 4.45-4.50 aralığına gerileme olursa panikleyerek satan çok olacaktır ama 4.45-4.50 aralığında V tipi bir hareket görebiliriz. Kısa vadede bir süre daha zayıf kalabilir ama Mart ayı sonuna kadar, teknik göstergeler  yeniden 4.65-4.70 aralığına doğru yükseliş oluşabileceğini gösteriyor. 4.60 üzerinde kapanış olduğunda yükseliş ivme kazanabileceği için, bu tür bir durumda talep de artacaktır. Şu sıralar hem dolar hem de Euro bir dip çalışması yapıyor. Bu dip çalışması bittiğinde veya bitmeye yakın olduğunu düşündüğümde sizlere tekrar yorum geçeceğim.

Hepinizin yeni yılını tekrar kutluyor, sağlık ve huzur diliyorum.

NOT: Yüz yüze eğitimlerimi soran mailler çok sıklaştı. Bu hafta içinde eğitim programımı twitter’dan ve bu siteden duyuracağım. Bildiğiniz üzere yılda sadece 2 defa eğitim düzenliyorum ve bir bilimsel deney yapıyorum. Eğitime katılanlar arzu ederlerse bu bilimsel çalışmaya katılabiliyorlar. İlginize teşekkür ederim.

“2018’e Merhaba Derken, Piyasalara Bakalım (Borsa, dolar, altın, EURUSD)” ile ilgili 4 yorum

  1. Sn. Erdinç değerli yorumlarınızla bizlere ışık tutmaya devam ediyorsunuz, teşekkür ediyorum. Ancak dolar/tl de maalesef bankalarımız için Amerika’dan gelebilecek cezalarla ilgili bir haberin sert hareketlere yol açabileceği ve bu hususun yakın vade de (1-2 ay) gerçekleşme olasılığını yüksek görüyorum. Bu husus da ki düşüncelerinizi de paylaşmanızı rica ederim.

    1. şu an zaten düşük ve dip çalışması yapıyor. Bu tür bir durumda yeniden 3.95 seviyeleri görülebilir. Ceza ile ilgili bir bilgim yok. Ama senaryoyu buna göre kurmak anlamlı olmaz. Sadece şuna cevap vermelisiniz. Ceza gelirse Planım nedir? Cezanın geleceğine %100 inanıyorsanız zaten şu an alım için uygun.

  2. Sayın hocam,sizi yazılarınızı daima takip ederim. Mahfi Eğilmez hocanın yazılarını sayenizde.Lütfen başkalarını örnek gösterirken, kendiniz den olan ekonomistleri yer verin.Özür dileyerek bir yerde daima ahkam kesenler den değil. 2018 senesinin sizi dürüstlük den uzaklaştırmaması dileği le, sağlık ve mutluluk dilerim. saygılarım la,

    1. Mesaj için teşekkür ederim fakat neyi ima etmeye çalıştınız anlamadım. 2018’in sizi de dürüstlükten uzaklaştırmamasını ve sağlık, huzur dilerim.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir