Dolardaki Düşüş ve Teknik Dinamikleri

Hafta sonunda Afrin’e ordumuzun “Zeytin Dalı” harekatımız başladı. Yüce Rabbim, ordumuza, savaşan askerlerimize, milletimize güç kuvvet versin.

Bu harekat cumartesi günü başladı ve piyasalar ilk etkisini Pazar gecesi saat 11:00 itibariyle uluslararası FX piyasaları açıldığında görmüştük. Bildiğiniz üzere TL bu piyasalarda alınıp satılıyor. Tokyo’da işlemler başladığında dolar 3.85 seviyelerine kadar 5 kuruşluk bir yükseliş yaptı (ama genelde 3.83 civarındaydı sadece bir ara çok kısa süreliğine galiba kademeler boşalınca 3.85 görüldü). Fakat, Bizim piyasalarda bankalar arası işlemler başladığında  dolar 3.8170 civarına gerilemişti.  Aşağıdaki grafik doların 5 dakikalık hareketlerini gösteriyor.

Grafikte çok kısa süreliğine 3.85’in görüldüğü, ama ilk aşamada 3.83 civarında işlemlerin gerçekleştiği görülüyor. Dün dolar 3.77 civarına kadar geriledi. Bundaki en önemli sebep, 6 önemli önemli paraya karşı ABD dolarının değerini gösteren dolar endeksinin (DXY) endeksinin de geriliyor olmasıydı. Bu grafiğin 5 dakikalık hareketleri de aşağıda görülüyor…

Dolar endeksindeki gerileme, diğer ülke paralarının dolara karşı değer kazandığı anlamına geliyor. Bu endeks son 3 yılın dibinde bulunuyor. Daha önceki dip seviyesi olan 91’in altına geriledi. Büyük ihtimalle 88-89 aralığına kadar gerileyebilir. Bu durum Dolar/TL kurunu da etkileyecektir. Aşağıdaki grafikte dolar/TL kurunun günlük  grafikleri veriliyor.

Bu grafikte görüldüğü üzere, TKE göstergesi 60 seviyelerine doğru giderken dolar/TL 3.73 seviyelerinden 3.85 seviyelerine kadar yükseldi ama 3.85’i kıramadı. Şu an yabancılardan menkul kıymetlerimize talep var ve dolar üzerinde kısa vadede (1 hafta) baskı oluşacaktır. Dolayısıyla 3.85 seviyesinin bu bir hafta içinde aşılması zor. Ama aşılırsa çok önemli şeyler olmuş demektir ve yeni yorum yazarım. Bu aşamada doların bugün içinde yükseliş çabası olsa da 3.80 direnci ile karşılaşacağını ve burayı kırmayacağını düşünüyorum. Dolar/TL’de 3.7750 seviyesinde bir destek var. Bu destek aşağı kırılabilir ve daha önce görülen 3.73-3.74 aralığı da görülebilir. Bu nedenle kısa vadeli long  pozisyon riskli görünüyor (Olağanüstü bir gelişme olmadıkça). Doların bu hafta içinde olağanüstü bir olumsuzluk olmazsa 3.73 ile 3.7950 aralığında dalgalanabileceğini söylemek mümkün. Ama bu senaryoya ters bir gelişme olursa yorum yazarım. Orta vadeli baktığımızda ise, doların 3.70’in altında kalıcı olması çok zor. Üstelik dünya’da şu an çok olumlu bir hava var ve bu hava meteoroloji gibi olup, her an değişebiliyor. Ayrıca bankalardaki döviz mevduatları da her geçen gün artıyor. 3.73 veya altındaki seviyelerde yerlilerden de talep gelecektir. Önümüzdeki 3 ay içinde doların 3.85’i yukarı geçip yeniden 3.90’ın üzerini zorlamasını bekliyorum.

Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

YÜZ YÜZE EGİTİMLERİM

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir