ABD’de Enflasyon Arttı, Peki Dolar Neden Düştü? Detaylı Bir Analiz

Dünkü yazımda ABD’de saat 16:30’da açıklanacak olan enflasyonun çok önemli olduğunu, beklentilerden yüksek bir rakam gelirse ABD’de faizlerin artarken, borsanın aşağı yönlü hareket yapabileceğimi belirtmiştim.

Manşet enflasyon verisi aylık bazda %0.5 olarak açıklanırken yıllık manşet enflasyon %2.1 oldu. Diğer taraftan çekirdek enflasyon’daki artış da beklentilerden yüksek (%0.3) oldu ve yıllık bazda %1.8 olarak gerçekleşti. Piyasaların ilk tepkisi aynen beklediğimiz yöndeydi. Aşağıdaki grafiklerde bu çok rahat görülüyor- Grafikler sırasıyla Dow Future’ları, DXY (dolar) endeksi ve Dolar/TL kurudur.

Bu grafiklerde ilk tepkileri görüyorsunuz, fakat sonrasında ne oldu da, bir anda tüm bu grafikler terse döndü? Aşağıda ilk etki geçtikten sonraki hareketleri görüyorsunuz. Aşağıda dört adet grafik var. ABD 10 yıllık faizleri de bulunuyor. Sırasıyla dow future’ları, DXY endeksi, Dolar/TL ve ABD 10 yıllık faizlerini veriyorum.

Yukarıdaki grafiklerden de açıkça görüldüğü üzere, enflasyon verisine karşı doğru cevabı veren parametre 10 yıllık ABD faizleri olmuş. Yüksek enflasyon üzerine, 2.82 seviyelerinden 2.93’lere kadar çıkmış. Ama faizler artarken, DXY endeksi neden düştü? Borsa neden yükseldi (normalde faiz artışları borsayı aşağı çekiyordu). Şu an herkesin kafasında bu sorular var ve ABD’deki uzmanları da okuduğunuzda, şu an herkesin bu soruya cevap vermeye çalıştığını, kimlerinin açıklama getirebildiklerini, ama kimilerinin de kafa karışıklığı yaşadığını görüyoruz.  Dünden bu yana bu sorular ben de cevap aradım. Bu tür zamanlarda hep ECON-101’e dönerim. Yani en temel ekonomi bilgilerini yeniden gözden geçirmek gerekir. Ayrıca, birçok uzmanın yapmış odluğu analiz ve yorumları da gözden geçiririm. Bunları yaptım, birçok görüşü de okudum ve açıklamalarım aşağıdadır.

  • Dün enflasyon verisi açıklandı ama aynı zamanda  Reel kazançlar verisi de açıklandı. Ocak ayında aylık bazda %0.3 düşüş beklenirken düşüş %0.8’e uzandı. Esas faktörün bu olduğunu düşünüyorum.
  • Ekonomi teorisinde sürekli ve kalıcı enflasyonun tek sebebi vardır, bu da ücretlerdir. Diğer tüm enflasyon yaratan faktörlerin hepsi geçici enflasyon yükselişi oluştururlar ve belirli bir dönem sonra etkisi azalır ve sıfıra iner. Ama ücretler eğer enflasyona endeksli ise, yani enflasyon yükseldikçe ücretlerde de benzer artış oluyorsa, sürekli olarak enflasyon yaratma eğilimi oluşur. (Bu paragraftaki bilgi üzerine bana “enflasyonun tek sebebi nasıl oluyor da ücretler oluyor? gibi soru ve yorum göndermeyiniz,  Makroekonomi’nin enflasyon konusunu ve  bölümlerini iyi bir kaynaktan öğreniniz.)
  • Aşağıdaki grafik reel ücretler endeksini ve  yıllık bazdaki % değişimlerini gösteriyor.

Bu grafikte reel ücret endeksinin temmuz ayından bu yana düştüğünü görüyoruz. Temmuz başından bu yana reel ücretlerde %0.8 düşüş olmuş. Ocak ayında ise %0.3 düşüş var. Aşağıdaki grafik ise yıllık değişimleri gösteriyor.

Bu grafiğe göre reel ücretler 1 yıl öncesine göre, sadece %0.1 yukarıda bulunuyor.

Sonuç olarak piyasalar, reel ücretlerdeki düşüş verisini ve enflasyon verisini karşılaştırdıklarında ileri dönemlerde yeniden deflasyonist baskı olabileceğini bile düşünmeye başladılar. Fakat deflasyonist baskı olacaksa ABD 10 yıllık faizlerinde de geri çekilme olmalıydı. Öte yandan, ABD’de yapılacak yoğun kamu harcamaları beklentisi var ve bunun bütçe açığını daha da artıracağı, sonuç olarak ABD’nin cari açığının da artacağı düşünülüyor ve bu yüzden ABD Doları diğer paralara karşı değer kaybediyor (DXY endeksi düşüyor).  Reel ücretlerdeki gerileme nedeniyle de FED’in faiz artırmak konusunda çok aceleci olmayacağı ve güvercin tutumunu sürdürmesi bekleniyor. Peki bu tür bir durumda, önümüzdeki dünlerde ne bekleyebiliriz.

Öncelikle kısa vadeli faiz ve uzun vadeli faiz ayrımını yapmak gerekiyor. Eğer ABD 10 yıllıkları artışına devam ederse, enflasyonist baskıları haber verecektir. Fakat borsa tahvil ve bono piyasasına göre daha kısa vadecidir ve borsaların FED’in aceleci olmayacağı beklentisiyle yükselmiş olması çok muhtemeldir. Bu konuda literatüre baktığımızda özellikle John Campbell’in yaptığı çalışmalar önemli olup, Tahvil ve bono piyasasının doğruyu söylediğini savunur.  Yani borsaaki yükselişe mi inanacağız, yoksa ABD 10 yıllık faizlerindeki yükselişe mi inanacağız noktasında, Campbell uzun vadeli faizlere bakın diyor.

Altın’daki hareketlere baktığımızda, sert yükseliş gördük ve altının onzu yeniden 1350 dolara yükseldi. Altındaki hareketler de FED’in faiz artırmak konusunda aceleci olmayacağını ve enflasyonun yükseleceğini söylüyor. Bir bakıma ABD 10 yıllıklarının söylediği şeyi söylüyor.

Tüm bur şartlar altında

  • ABD borsalarında enflasyon sonrasındaki yükselişin uzun soluklu olmayacağını;
  • Kısa vadede (önümüzdeki 3-6 ay) ABD enflasyonunun yükselişine devam edeceğini ama 2019’dan itibaren yeniden deflasyonist görünüm sergileyeceğini;
  • Altının ise yükselişini onz bazında devam ettireceğini, eğer 1365’deki direncini kırarsa 1400’lü seviyelere doğru yükseleceğini düşünüyorum.
  • Bizim borsaya gelirsek dış piyasalarla uyumlu olacağını, kısa vadede yeniden yükselişler deneyeceğini, ama orta vadede güçlü yükseliş sergilemeyeceğini
  • Dolar/TL kurunun ise, içeriden kaynaklanan beklenmedik gelişmeler olmadıkça DXY endeksiyle uyumlu hareket sergileyeceğini;

düşünüyorum.

Hepinize bol kazançlı günler dilerim…

VİDEOLU EĞİTİMLERİM…

YÜZYÜZE EĞİTİMLERİM… (Talebiniz üzerine İzmir’de 24-25 Mart için eğitim açtım)

“ABD’de Enflasyon Arttı, Peki Dolar Neden Düştü? Detaylı Bir Analiz” ile ilgili 5 yorum

  1. Hocam değerli bilgiler için teşekkürler, Borsanın orta vade kısmını biraz daha açıp analiz etme imkanınız var mı..

  2. ANALİSTLERİN ANALİZLERİ NEDEN TUTMUYOR BENDE BUNU ANLAMIYORUM…OKUYORUM GÜZEL AMA TERSİ OLUYOR HEP…İYİ Kİ HEP TERSİNİ YAPIYORUM…SÖZÜM SİZE DEĞİL YANILAN HERKESE

  3. Sayın hocam nisan ayının ikinci haftasına kadar borsanın *90 000 e kadar sert şekilde geri cekilecek.dolar 4,25 TL euro ise 4,95 TL olacağını tahmin etmekteyim.altını gramı ise 175-178 TL arasına gelecektir.

  4. Hocam Fed 2008’deki kriz nedeniyle olusan deflasyonla mücadele etmek icin hazineden tahvil satin almis, piyasaya para vermemis miydi? Belli bir enflasyona ulasinca da bundan vazgecti. Simdi neden enflasyon yukselme trendinde? Hukumetin vergi reformuyla harcamalarini arttiracak olmasi ve bunu cari aciga neden olacagi sebebiyle mi? Vergi reformuyla beraber insanlarin harcanabilir gelirleri de artmayacak mi? Bu durumda neden reel ucretler düşüyor, tam tersi artmasi gerekmez mi? Deflasyon beklentisiyle cari acik oluşumu birbiriyle zıt beklentiler degil mi? S,

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir