Bir tatil yazısı (!): 1930’ların Almanya’sı

– wp:paragraph –>

Çoğumuz gibi tatilde okumayı severim. Ama konu deformasyonu yaşıyorum. Çoğunlukla ekonomi ve ona ilişkin konular ilgimi çekiyor.

– /wp:paragraph –>

– wp:paragraph –>

Pek tekrar sevmememe rağmen daha önce okuduğum bir kitaba yeniden başladım. Prof. Dr. BilsayKuruçhocanın. “Mustafa Kemal Döneminde Ekonomi, Büyük Devletler ve Türkiye”adlı eserini tekrar okuyorum.

– /wp:paragraph –>

– wp:paragraph –>

Bugün, kitabın 1930’lar Almanya’sı ile ilgili bölümünden alıntılar yapacağım (Sayfa 110-120 arası). Yani yazıyı “bedavaya getireceğim (!)”. Yorum yapmak yerine, sizin düşünmenize yardımcı olacağımı sanıyorum. Sorular sormanızı, hatta mümkünse eseri okumanızı sağlayabilirsem ne mutlu bana.

– /wp:paragraph –>

– wp:paragraph –>

Gelelim alıntılara:“Avrupa’nın 1930’larını gereğince kavramak içi, Almanya’nın 1920’lerini dikkatle değerlendirmek gerekiyor. Bir büyük ülkenin iktisat politikası, kitapların yazdığı gibi, tercihlerle mi oraya çıkar, yoksa zorunlulukların çocuğu mudur? 1920’lerin Almanyası, zorunlulukların hem iktisat politikasını hem de ülkenin ve kıtanın kaderini biçimlendirdiğini anlatır.”

– /wp:paragraph –>

– wp:paragraph –>

Buraya 1920’lerin ve günümüz Türkiye’sini koyarak düşünmeye, sorgulamaya başlayabilirsiniz. Cumhuriyet kurulurken borçlanmadan sanayileşen Türkiye ile, bugün milli gelirinin yüzde 60’ı kadar dış borcu olan ve sanayisi küçülen, üretemeyen ülkeyi karşılaştırabilirsiniz.

– /wp:paragraph –>

– wp:paragraph –>

Devam edeyim.“Büyük devletlerin büyük sermayesi ister ulusal ister uluslararası çapta olsun, ekonomiye öncelikle nüfuz bölgesi olarak bakar: Hangi kaynaklar ve piyasalar benim olacak, hangileri için mücadele etmek zorunda kalacağım? Bu, sermayenin zamana ve zemine göre değişmeyen bakışıdır.”

– /wp:paragraph –>

– wp:paragraph –>

TAHVİL-BONO PİYASASINDA NASIL YATIRIM YAPILIR? UZMANINDAN HEMEN ÖĞRENMEYE BAŞLA!

– /wp:paragraph –>

– wp:heading {“level”:6} –>

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

– /wp:heading –>

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir