Bir Varmış, Bir Yokmuş!..

Bir yandan olumsuzlaşmaya devam eden küresel koşullar, diğer yandan ağırlaşmış sorunlar ve sürdürülebilir olmayan eğilimler Türkiye ekonomisine ilişkin kırılganlığı arttırıyor. Bu gerçeğin hatırlatılması ise etkili ve yetkili kesimleri rahatsız ediyor, tepkiselik ve olduğundan farklı görünme çabası yeni rekorlara tırmanıyor. Kısa vadeli bakış açısı ile günü kurtarmak ile uzun vadeli ham hayaller arasında, belirsizliği kısmende olsa azaltacak bir duruş çizgisi yakalanamıyor. Bundan sonrasının, öncesinden farklı olabileceği gerçeği hazmedilemiyor. Ağustos böceği veya tavşanların devrinin geride kalmakta olduğu, karıncılar veya kaplumbağaların devrinin başlayacağı endişesi finansçıları ve siyasileri rahatsız ediyor.

Küresel kredi krizi öncesindeki beş altı yıllık dönemde yaşanan eğilimler ile son iki yılda yaşananları mukayese ettiğimizde herşeyin değiştiği görülüyor, fakat etkili ve yetkili kesimlerin bu durumu neden inkar ettiğini anlamak kolay olmuyor. Merkez Bankası rezervlerinin erimesi, bu durumu gizlemek adına karşılık oranı uygulamalarının farklılaşması, döviz kuru ve faizlerin yükselmesi, özelleştirme kapsamında yapılan ihalelerin finansman yetersizliği gibi nedenlerle iptali gibi gelişmelerin tesadüf olmadığını kabul etmek kolay olmuyor… Zira beklentileri yönlendirerek günü kurtarmanın zorlaşması, uzun vadeli ham hayallerin masal niteliğinde olduğunun anlaşılması gibi eğilimler gerçekleri inkar etmenin bu saatten sonra pek işe yaramayabileceğini söylüyor, bu olasılıkları görmezden gelenlerin hazım sıkıntısıda büyük oluyor. Düşünün bir kez hiç bir şey eskisi gibi olmayacak ve değişecekse buna tahammülü olmayanlar ne yapacaklar?..

Türkiye ekonomisinde 2012 yılı büyümesi yüzde 2’nin altına düşmesine rağmen cari açığın gayri sayfi hasılaya oranı yüzde 7’yi aşarsa, bu süreçte paranın devir hızı düşerken hem bütçe gelirleri azalır hem de sorunlu krediler artmaya başlar ise ne yapacağız? Godo’yu bekler gibi eski güzel günlerin gelmesini bekleme şansı olabilecek mi? Bu hafta açıklanacak mayıs ayı rakamları sayesinde yıllık enflasyonun bir miktar gerilemesi, geleceğe yönelik olumsuzlukları olumluya çevirebilir veya unutturabilir mi?.. Görünümü pozitiften durağana çevirdiği için Standart & Poor’s şirketine posta koymak durumu düzeltirmi?..

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir