Borsa ve Dolarda Bahar Havası ve Beklentilerim

Piyasalarda son 2 gündür olumlu hava devam ediyor. Önceki günkü yazımda borsaya ilişkin görüşlerimi vermiştim ama, dolar konusunu ayrıca yazacağımı belirtmiştim.

Dün İstanbul dışına çıktığım için piyasaları hiç izlemedim. Ne twitter ne de web sitesinden herhangi bir yorum analiz yapma imkanım yoktu. Benden daha sık (her gün) yorum analiz isteyen mailler alıyorum, fakat tek işim bu değil. Gün içerisinde birçok işe koşturmak durumunda kalabiliyorum. Bu arada yazmakta olduğum kitap üzerinde sıkı çalışırken, bir yandan da “teknik analize giriş” başlıklı ama yapılan birçok yanlışı düzeltmeyi amaçlayan bir eğitim video seti hazırlıyorum. Tüm bunlar tabi ki, çok zaman alıyor. Kitabın içerisinde bir iki sayfayı yazmak için birçok veri kaynağından bilgiler toplayıp birçok grafik hazırlamak zorunda kalıyorsunuz. Normalde şu ana kadar bitmesi gereken kitap hep yeni bir bilgi daha ekleme ve konuları daha da açıklığa kavuşturma amacıyla ekstra zamana ihtiyaç duymama neden oluyor. Bir kitabı yazmak iyi ama buna son halini vermek işin en zor kısmı olarak karşıma çıkıyor. Fakat, yazmaktan çok zevk aldığım için sizlerin de zevkle okuyacağını düşünüyorum.

BORSA

Piyasalara baktığımızda Borsa önceki günkü yazımda beklediğim hareketleri yaptı. Aşağıdaki grafikte önemli borsa endekslerinde hafta başından bu yana elde edilen getirileri görüyorsunuz. BIST-100 endeksi %3.5 civarında getiri sağlarken, genel olarak borsalarda yükseliş eğilimi var ve bizim piyasamız da bundan olumlu etkilendi. MSCI Emerging Market (Gelişmekte olan ülkeler endeksi) ile karşılaştırıldığında BIST-100’ün çok daha iyi bir performans gösterdiğini görüyoruz. Bundan sonraki süreçte, Avrupa borsalarındaki hareketler bizim piyasamız üzerinde eskisine oranla daha fazla etkili olabilir. Fakat, dolar/TL kurundaki hareketlerin de borsamızı şu sıralar daha fazla etkilediğini düşünürsek, bu iki faktörü yakından izlemek gerekli.

Aşağıdaki grafikte BIST-100 endeksinin günlük ve 60 dk’lık grafikleri alt alta verilmiştir.

Günlük grafikte endeks 76 bin seviyesindeki direncine kadar yükseldi. Bugün bu seviye etrafında kalıcı olmaya çalışacaktır. Günü 76 binin üzerinde kapatmamız durumunda 78-80 bin aralığına kadar bu hareketin devam etmesi beklenebilir. Yalnız, dış piyasalardaki genel havanın da hafta başından bu yana olduğu gibi, olumlu gitmesi de önemlidir. Diğer borsalara gelecek bir satış dalgası borsanın şu anki yukarı yönlü hareketini baltalayabilecek olsa da, şu an için dış piyasalarda sert bir terse dönüş beklemiyorum. Bugün Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) açıklamaları piyasaların yönü açısından önemli olacaktır. AMB’nın parasal genişlemeyi aniden durduracağını zannetmiyorum. Piyasalarda da bu yönde bir beklenti yok. AMB Başkanı Draghi’nin söyleyecekleri önemli olacaktır.

Bugün Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun (EKK) önlemlerini göreceğiz. Piyasalar bu önlemler öncesinde dolarda satış yönünde pozisyon aldı. EKK’dan çok şaşırtıcı veya beklenmeyen bir önlem beklemiyorum. Daha çok özel sektördeki firmalara yönelik kararlar ile bundan sonra kamu kurumlarının kendi alış verişlerinde TL ile işlem yapılacağı tekrar vurgulanacaktır. Ayrıca piyasalara güven verici açıklamalar yanında, Türk halkının döviz bozdurma konusundaki kararlılığı da vurgulanacaktır. Dolardaki düşüşte Türk halkının sağ duyusunun etkili olduğu da belirtilecektir.

Borsada son günlerdeki yükselişi daha iyi anlamak için, daha önce yazdığım “FED toplantısı öncesi Piyasa Senaryoları…” başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz. Bu yazıda, herkesin 14 Aralık sonrasında piyasalar üzerindeki baskının hafiflemesini beklediğini ama, durumun böyle olmayabileceğini, önce bir ayı tuzağı yaratıp, 14 Aralık öncesinde alım istediğinin ön planda olacağını belirtmiştim. Zaten önceki günkü yazıda da borsada pozisyon açılabileceğini belirtmiştim. Önemli olan nokta 74 binin altında düşüşten sonra, yeniden bu seviyenin üzerine çıkış olmasıydı. O yazımda TKE göstergesinin kendi direncini yukarı kırdığını ve ardından yükselişin gelmesi olasılığının yüksek olduğunu belirtmiştim. Bu yükseliş sırasında işlem miktarları da yeterli olduğundan ve abartılı işlem miktarları yerine daha ama istikrarlı işlem artışı, borsada yükselişi sağladı. Fakat şunu da belirtmekte fayda var; Gelecek hafta Çarşamba Akşamı FED kararı öncesinde salı günü veya belki daha erken, bir miktar kâr realizasyonu da görebiliriz. Fakat, yeniden düşüş trendinin başlamasını beklemiyorum. Bu aşamada 74.500 seviyesi en önemli destek seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Hissesi olanlar beklemede kalabilirler ama 77 binin yukarı geçilmesi durumunda işlem miktarlarına ve fiyat hareketlerine tekrar bakmam gerekiyor. Şu an için beklemede kalınmalı ama 77-78 binlerin üzerine çıkıldığında, hisselerde azar azar ve kademeli olarak   kâr satışı yapılıp beklemeye geçilebilir.

DOLAR

Aşağıdaki ilk grafik doların günlük hareketlerini gösteriyor. Alttaki grafik ise dolar endeksini (DXY) gösteriyor.

Görüldüğü üzere, DXY endeksi 102 seviyelerinden 100 seviyelerine gerilerken, Dolar/TL kuru da  3.60 seviyelerinden 3.3755 seviyelerine kadar geriledi. İlk önemli destek 3.34-3.35 civarında bulunuyor. Fibonacci’nin %38 çizgisi bu seviyelerden geçiyor. Dolarda bir hafta içinde büyük olasılıkla 3.34-3.35 civarına kadar gerileme beklenebilir. Bu seviyenin altına düşüş durumunda, dolara yeniden talebin arttığını görebiliriz. Dolarda 14 Aralık civarında ve 14 Aralık FED kararı sonrasında yeniden yukarı hareket gözlemleyebiliriz ama, 3.50 seviyesinin tekrar yukarı geçilmesini beklemem. En azından 3.60’dan başlayan gerilemenin nereye kadar olacağını salı gününe kadar görürüz. Ardından dolar bir yukarı hareket oluşacaktır ama bu hareket çok güçlü olmayacaktır. Örneğin 3.45’e doğru bir hareket olabilir. Bu yukarı hareket sonrasında tekrar gerileme başladığında stresin azaldığını ve doların artık tekrar artmayacağını birçok kişi düşünecektir. Dolayısıyla ikinci geri çekilme başladıktan sonra, bir noktada satışlar yoğunlaşır. İşte bu tür bir durumda, genellikle artık kimse dolar almaya cesaret edemez.Yani ikinci bir dibe doğru gidildiğinde daha fazla düşüş olacağına dair birçok öngörü okuruz. Olabilecek en iyi durum ise doların 3.30-3.50 aralığında yeni bir bant oluşturmasıdır. İkinci dip sonrasında eğer yeniden 3.50 üzerine hareketler görürsek, bu iyi haber olamayacaktır.

Borsa  yarım saat önce açıldı. Endeks 76.500’e yaklaştı ve şu an 76.300 civarında bulunuyor. Endeksin bugün için desteği 75.650 seviyesinde bulunuyor. Bugün önemli olan şey endeksin yükselmesinden ziyade günü 76 bin üzerinde bitirmesidir. Bu tür bir durumda yarın da yükselişin devam ettiğini görürüz. Dolar ise 3.3746 seviyesinden işlem görüyor. İlerleyen saatlerde 3.39’a doğru bir hareket olabilir ama cılız kalacaktır. 3.34-3.35’e hızlı bir gerileme olursa, bu durum kısa vadeli al-sat için uygun bir hava yaratabilir.

Herkese bol kazançlı bir gün olmasını dilerim.

Bu yazı 8 Aralık 2016 saat 10.38 itibariyle yayınlanmıştır. 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir