Borsada Yön Değişimi mi?

BIST-100 endeksi önceki gün yüzde 1.71 değer kaybedip 77.500 seviyesini aşağı kırdıktan sonra…

endeks-3-temmuz-2014

Dün,  Bugün TV’deki yayından önce Bilal Çetin’in İstanbul’a misafirimiz olarak gelmesi nedeniyle yorum ve analiz yazmaya fırsat bulamamıştım. BIST-100 endeksi önceki gün yüzde 1.71 değer kaybedip 77.500 seviyesini aşağı kırdıktan sonra, dün 76 bin seviyesine kadar geriledi ve bu seviyelerden bir miktar alım geldiğini gördük. dip seviyelerden gelen alımlar 60 dk’lık bazda oldukça yeterliydi. Önceki gün ITO geçinme endeksleri açıklandı ve Haziran ayı perakende satış fiyat artışı yüzde 0.66 olunca, piyasa bugün açıklanacak olan enflasyona odaklandı. Fakat aşağıdaki tabloda da görüldüğü üzere ITO verileriyle TUIK TÜFE verileri arasında çok yüksek bir korelasyon bulunmuyor. Piyasa bugün açıklanacak enflasyonunun yüzde 0.20 civarında olmasını bekliyor.

ITO-TABLO

Eğer enflasyon yüzde 0.20 veya altında gelirse, piyasa bunu olumlu algılayacaktır. Fakat yüzde 0.40 veya daha yüksek bir enflasyon Merkez Bankası’nın elini çok zorlaştıracaktır. Bu aya ilişkin faiz indirimi beklentileri azalabilir ve bu nedenle banka hisseleri ve dolayısıyla da borsa üzerinde baskı devam eder. Borsadaki düşüşlerin en olumsuzu son iki günde yaşanan türden, çok kesin bir haber veya gerekçe ile olmayan düşüşlerdir. 77.500 seviyesinin aşağı kırılmış olması teknik dinamikleri ciddi biçimde değiştirmiştir. Daha önce de bu seviyenin stop seviyesi olarak kullanılması gerektiğini ve bu seviye aşağı kırılırsa en azından 74.500-76.000 aralığına kadar gerileme olabileceğini belirtiyordum. Eğer 77.500’de stop yapmış olanlar varsa, bugün enflasyon rakamını beklemeliler. Eğer aylık enflasyon 0.40 veya daha yüksek gelirse borsada çok sert bir satış daha görürüz. Fakat bu satış sırasında,  stop yapmak ya da hisse satmak anlamlı olmayabilir. Çünkü zaten enflasyonun yüksek geleceği beklentisiyle düşen borsa, bu beklenti gerçekleştiğinde sert bir satış yese de, bunun ardından hızlı toparlanabilir. Eğer enflasyon oranı yüzde  0.20 veya daha altında gelirse,  piyasa buna direkt olumlu tepki verecektir. En azından 200-300 puanlık sert artış görebiliriz. Bu durumda alım yapmak sakıncalı olur. Endeksin teknik olarak önemli direnci artık 77.500-78.000 aralığında bulunuyor. Bu seviyenin bu hafta yukarı geçilmesi zor görünüyor. Dolayısıyla dün 76.861 seviyesinden kapanan BIST-100’ün en güçlü desteği dün destek görevi gören, 76 bin seviyesi olacaktır.

Bu sabah dış piyasalarda önemli bir hareket yok. Genelde sakin bir seyir var. ABD endeksleri dün de yüzde 0.10-0.12 civarında artışlarla kapandılar. Bu sabah ABD vadelileri yüzde 0.05 aşağıda bulunuyor.  DÜn Janet Yellen’İn verdiği mesajlar önemliydi. Finansal piyasalarda balon oluştuğu için faizlerin artırılmayacağını söyledi.  Bugün, endeksin yatay bir açılış yapmasını bekleyebiliriz. Enflasyon verisi açıklandıktan sonra çok dalgalı hareketler görebiliriz. Bugün AVrupa Merkez BAnkası Toplantısı da var. Draghi’den piyasaları çok fazla etkileyecek açıklama beklemiyorum. Daha önceki mesajlarını tekrar edeceğini söyleyebiliriz. Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir