Çalışmak isteyen işçi emekliliğe zorlanamaz

– wp:paragraph –>

Bir işyerinde, eğer iç yönetmelikle hüküm altına alınmamışsa, çalışanın zorla emekliye sevk edilmesi mümkün değildir. Böyle bir duruma maruz kalan işçi, işverenin baskısını belgelerle ispat ederek, işe iade davası açabilir.

– /wp:paragraph –>

– wp:paragraph –>

Soru: Ocak 2019’da emekliliği hak ettiğim an işveren istifa etmemi istedi. Ben işe devam etmek istedim. 20 günlük zorunlu ücretli izine çıkmam istendi. Talebim olmadığı için imza atmadım. Psikolojik baskıyla hemen emekliliğimi istemem ifade edildi. Baskıyı kaldıramadım ve emeklilik dilekçesi verdim. İşveren vekilinin gönderdiği baskı dolu WhatsApp mesajları dahil tüm delilleri topladım. İşyerinde emekli olup, çalışanlar var. İşe iade davası açabilir miyim?

– /wp:paragraph –>

– wp:heading {“level”:4} –>

30 GÜNLÜK SÜREYE DİKKAT!

– /wp:heading –>

– wp:paragraph –>

Cevap: İşçinin zorla emekliye sevk edilmesi mümkün değildir. Ancak iç yönetmelik, uygulama esası gibi belgelerle emekliliğe hak kazanmış işçilerin çalıştırılmayacağı hüküm altına alınmışsa bu yönde işlem yapılabilir. Ancak bunun için yazılı bir kural olması ve uygulamanın bütün işçiler için uygulanması gerek. Sizin durumunuzda böyle olmadığı anlaşılıyor. İşverenin baskısıyla işlem yaptığını ortaya koyarak, işe iade davası açabilirsiniz. Dava için fesih tarihinden itibaren 30 günlük sürenin geçmemesi gerek. Süre kaçırılsa bile ayrımcılık iddiasıyla da dava açmanız mümkün. İşyerinde emekliye ayrılmış ancak çalışmaya devam eden kişilerin olduğunu da ispatlamanız gerekecektir.

– /wp:paragraph –>

– wp:paragraph –>

TEMEL ANALİZ İLE NASIL HİSSE SEÇİLİR? UZMANINDAN HEMEN ÖĞRENMEYE BAŞLA!

– /wp:paragraph –>

– wp:heading {“level”:6} –>

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

– /wp:heading –>

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir