Çin’in Hong Kong’a artık ihtiyacı yok

– wp:paragraph –>

Eswar Prasad adlı kişi Cornell Üniversitesi’nde profesör ve Brookings Enstitüsü’nde üst düzey bir otorite. 5 Temmuz 2019 tarihinde New York Times Gazetesi’nin uluslararası edisyonunda, aşağıdaki araştırmayı yedinci sayfada yayınladı. Aşağıda, Eswar Prasad’ın yayınladığı Hong Kong tezlerini özetleyerek yayınlayacağız.

– /wp:paragraph –>

– wp:paragraph –>

Çin’in kontrolü 1997 yılından sonra Britanya’ya ait olmuştu. 1997 yılında Çin’in Hong Kong’a gereksinmesi vardı ama, 1997 yılında Çin henüz Dünya Ticaret Organizasyonu’na üye olamamıştı, bu nedenle de Çin’in ihracatçıları global piyasalara sınırlı kalmışlardı. Bu durumda da Hong Kong çözüm olmuştu. Mallar Çin’den bölgedeki limanlara aktarılır ve sonra Hong Kong’dan dünyaya sevk edilirdi. Bu şekilde ticaret yasakları bir kenara bırakılırdı.

– /wp:paragraph –>

– wp:paragraph –>

Ancak 2001 yılında Çin ticaret organizasyonunun parçası haline gelince, bölge limanları kullanılarak, üye ülkeler organizasyon dışı ülkelerin ihracatlarını yapabilir hale gelmişti.

– /wp:paragraph –>

– wp:paragraph –>

Çin 2001 yılında ticaret organizasyonunun parçası haline gelince de Hong Kong’dan entrepot ticareti önemini kaybetti. 1997 yılında Çin’in ticaretinin yarısı Hong Kong’dan geçmişti ama şimdi ise Hong Kong’dan Çin’in ticareti, sadece yüzde 12 düzeyinin altına inmişti. Bu durumda Hong Kong Çin karşısında hem total ebat, hem de total servet açısından, çok küçülmüştü.

– /wp:paragraph –>

– wp:paragraph –>

KAZANDIRACAK HİSSELERİ NASIL SEÇMELİ? ÖĞRENMEK İÇİN HEMEN TIKLA!

– /wp:paragraph –>

– wp:heading {“level”:6} –>

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

– /wp:heading –>

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir