Döviz Finansman Sıkıntısı Azalıyor mu?

Avrupa tekrar karışırsa ilk başlarda -cari açıktaki düşüşe karşın- döviz ihtiyacımızı gidermekte zorlanırız.

Peşi sıra önemli veriler açıklanıyor. Dün sıra şubat ayı ödemeler dengesi verilerindeydi. Birkaç dikkat çekici nokta şöyle: Birincisi, cari işlemler açığında bir azalma var ancak arzu edilen düzeyde değil. Son on iki aylık toplam verilere bakıldığında, cari açık Ekim 2011’de 78.6 milyar dolar ile rekor kırmıştı. Şubat 2012’deki son on iki aylık toplam cari açık ise 75.3 milyar dolar oldu. Sadece ocak-şubat toplamları ele alındığında ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık 2 milyar dolar azalma var cari açıkta.
Cari işlemler açığından doğan döviz ihtiyacı üç yolla karşılanıyor: Net sermaye girişleri, resmi rezervlerde azalma ve kaynağı belli olmayan döviz girişleri (net hata ve noksan). Bu sonuncu kalemde, yılın ilk iki ayında, 2011’in ayını dönemine kıyasla önemli bir farklılık yok. Buna karşılık, geçen yılın ilk iki ayında rezerv artışı varken bu yılın ilk iki ayında rezerv azalması yaşandı. Farklı bir ifadeyle, net sermaye girişleri ve kaynağı belli olmayan yollarla yurda gelen döviz miktarı, cari açıktan doğan döviz ihtiyacını karşılamadı.

Net sermaye girişi 
Kaynağı belli olmayan döviz girişlerini bir tarafa bırakıp salt net sermaye girişlerine bakmak ve bu girişlerin cari açığın yarattığı döviz finansman gereksinimini giderip gidermediğini incelemek daha önemli. Ocak ayı verileri açıklandığında yaptığım değerlendirmede şu noktaya dikkat çekmiştim: Net sermaye girişleri, cari işlemler açığının yarattığı finansman ihtiyacının altında seyrediyordu. Aylık dalgalanmalardan arındırmak amacıyla her ay için son üç ayın toplam değerlerine bakınca, bu olgunun Temmuz 2011’den beri sürdüğü görülüyordu. Şubat ayını içine alan son üç ay için de aynı olgu geçerli.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir