Ekonomide Daralma ve Vergideki Çarpık Yapı

Yılın ilk yarısı illere göre vergi sonuçları bir yandan ekonomik daralmanın Anadolu’nun büyük kesimine yayıldığını ortaya koyuyor. Bir yandan da vergi yapısındaki çarpıklığı, bunun yanında  kurumların üretim alanlarıyla, yönetim merkezlerinin farklılığın kentler açısından yarattığı olumsuzluğu ortaya koyuyor. İstanbul tek başına yüzde 44,4 vergi gelirini sağlayan il olarak ortaya çıkarken, sadece 9 şehrin vergi gelirleri harcamalarının üstüne çıkıyor.72 ilin vergi gelireri ise harcamalarının altında kalıyor.  Bu 72 il içersinde birçok önemli üretim merkezi kentte yer alıyor. Çünkü oralarda üretim yapan birçok kuruluşun merkezi İstanbul’da olduğu için vergileri de bu kentte gözüküyor.

2012 yılının ilk yarı vergi tahsilat sonuçlarına dayalı olarak arkadaşımız Naki Bakır’ın haberi, bir yandan ekonomideki daralmanın ülke geneline yayılarak sürdüğünü gösteriyor. Bir yandan da vergideki çarpık yapıyı ortaya koyuyor. Vergilerin ağırlıklı olarak, dahilde tüketime dayalı KDV ve ÖTV, hariçte ithalata dayalı KDV,  ÖTV’lerin oluşturduğu dolaylı vergilerden oluşuyor.  Tüketime ve ithalata dayalı dolaylı vergi ağırlığı bu çarpık yapının bir ayağını oluşturuyor. Bir diğer ayağında ise kuruluşların üretim merkezleriyle, yönetim merkezlerinin farklı olması nedeniyle birçok üretim yapılan Anadolu kentinin az vergi öder görünürken, yönetim merkezlerinin yoğunlaştığı İstanbul’un tek başına vergi gelirlerinin yüzde 44.4’ünü öder görünmesine neden oluyor.
Bunun ortaya çıkardığı bir başka sonuç sadece 9 ilin gelirlerinin harcamalarından yüksek çıkarken 72 ilin  gelirlerinin harcamalarının altında kalarak bütçelerinin açık veriyor gözükmesi. Bu olumsuzluk Türkiye’nin önemli üretim merkezleri arasında yer alan Gaziantep, Kayseri, Denizli, Eskişehir ve Konya gibi kentlerin de vergi gelirleri harcamalarının altında kalan iller içersinde yer almaları sonucunu beraberinde getiriyor.

Son dönemde gittiğim birçok Anadolu ilinde kurumların üretim merkezlerinin kentlerinde, yönetim merkezlerinin büyük kentlerde olması nedeniyle doğan çarpıklığın hizmet alma açısından kentlerini olumsuz etkilediği yönünde şikayetlerine tanık oldum.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir