Ercan Kumcu – Roller değişiyor

Gelişmiş ekonomiler istikrarlı, gelişmekte olan ekonomiler ise oynak olarak bilinirdi. 2007 küresel krizi ve Euro Bölgesi’ndeki “borç krizi”, ülke gruplarının bu niteliğini değiştirdi. Sermaye akımları açısından oynak olan gelişmekte olan ekonomiler değil, gelişmişler.

Financial Times’ın verilerine göre, dünyanın en büyük 20 ekonomisine (G20) akan uluslararası sermayedeki değişim 2013 yılında, 2007 yılındaki düzeyinin yüzde 70 altında gerçekleşti. 2001 yılında bir önceki yıla göre bu ülkelere 3 trilyon dolar civarında daha fazla uluslararası sermaye giriyordu. Bu miktar 2007 yılında 7 trilyon doları aşmıştı. 2013 yılında 2 milyar doların biraz üzerinde gerçekleşti.

G20 ülkeleri içinde Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomiler de var. G20 rakamlarındaki oynaklık, gelişmekte olan ülkelerden değil, gelişmiş ekonomilerden kaynaklanıyor. Sermaye hareketlerindeki oynaklığın ana kaynağı Amerika, ingiltere ve Euro Bölgesi ekonomileri. Aslında, Euro Bölgesi’ndeki borç krizini derinleştiren en önemli etken de uluslararası sermaye akımlarındaki bu oynaklık.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ. (Habertürk Gazetesi)

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir