İçeride Kara Harekâtı ve Güney Kıbrıs, Dışarıda Yunanistan

İçeride Kara Harekâtı ve Güney Kıbrıs, Dışarıda Yunanistan

Raporun PDF Formatı İçin:  http://www.kapitalmenkul.com.tr/content/pdf/19%20%20Eyl%C3%BCl%202011%20Haftalik%20Bulten.pdf

Geçtiğimiz hafta yazdığımız haftalık strateji raporumuzun başlığını “Elveda Yunanistan” şeklinde koymuştuk. Aslında bu haftaki bültenimize yakışacak en güzel başlığın “Elveda Yunanistan-2”olmasına karşın, bu hafta Türkiye’de de önemli gelişmelerin yaşanma olasılığı nedeniyle dikkatleri biraz da iç gelişmelere çekmek istedik. Bu nedenle başlığımızı değiştirdik. Bu gelişmelerden ilki geçtiğimiz hafta da değindiğimiz Irak’ın kuzeyine olacak bir kara operasyonu, ikincisi ise Akdeniz’de Rumlarla yaşanan gerginlik. Bu iki başlığı ve piyasalara olası etkilerini aşağıda detaylı olarak değerlendirmeye çalışacağız fakat öncesinde alışılageldiği üzere kangren haline gelen Yunanistan sorunu ve AB ve ABD’deki gelişmelerle başlayacağız.

Elveda Yunanistan – 2 

Geçtiğimiz hafta Yunanistan’da yolun sonuna gelindiği ve iflasın kaçınılmaz olduğu yorumları arttı. Merkel ve Sarkozy görüşmesi sonrası Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nin bir parçası olduğu ve Euro’dan çıkmasına ve iflasına izin verilmeyeceği mesajlarıyla borsalarda başlayan toparlanma, Avrupa Merkez Bankası öncülüğünde 5 merkez bankasının piyasalara dolar likiditesi sağlayacağı haberiyle hız kazandı. Fakat haftanın son günü ABD Haine Bakanı Geithner’ın da katılımıyla gerçekleştirilen Avrupa Maliye Bakanları toplantısından beklenen Yunanistan başta olmak üzere AB’de yaşanan krize çözüm üretileceği beklentileri sonuçsuz kaldı. Bununla birlikte Yunanistan kurtarma fonunun 6. dilimi olan 8 milyar dolarlık tutarın serbest bırakılma tarihinin de ileriye alınması Yunanistan’ın hukuken olmasa da fiilen iflasın eşiğine geldiği yorumlarını arttırdı. Yaşanan bu gelişmelerin hiçbiri asında sürpriz değildi. Geçtiğimiz haftaki raporumuzda bu konuda yaptığımız şu yorumu hatırlatmak istiyoruz. “Bu hafta AB tarafında Yunanistan konusunda liderlerin son çırpınışlarını görebiliriz. Bu da kısa vadeli ralli tarzı hareketlerin yaşanmasına neden olabilir. Bizler bugünden baktığımızda olası bu rallilerin alım fırsatı değil, satış fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.” Sonuç olarak Yunanistan konusunda çok radikal önlemler alınmadığı sürece iflasın kabulünden başka bir seçenek kalmadığını piyasaların da bunu fiyatlama yoluna gideceğini düşünüyoruz.

ABD’de şimdilik resesyon yok

Başta sanayi üretimi olmak üzere gelen veriler ABD’nin henüz resesyonda olmadığını işaret ediyor. Başkan Obama’nın ekonomiyi canlandırma planının kabul edilmesi ve Salı ve Çarşamba günü yapılacak Açık Piyasa Komitesi Toplantısı ardından atılacak adımlar resesyon ihtimalini iyice azaltabilir. Bununla birlikte piyasalarda asıl coşkuyu yaratacak olan FED’den beklenen üçüncü parasal gevşemenin bu ayki toplantıdan çıkmasını beklemiyoruz. Fakat FED’in kısa vadeli tahvillerin satılarak uzun vadeli tahvillerin alınmasını ifade eden “Operation Twist”i başlatacağını düşünüyoruz. Bu durum kısa vadede olumlu algılansa da piyasaların asıl beklentisinin parasal genişleme olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu nedenle kısa vadede olumlu etkileri olsa da orta ve uzun vade için Operation Twist’in yetersiz kalacağını düşünüyoruz. Bu nedenle parasal genişlemenin tarihine ve boyutuna dair mesajlar çıkmaması durumunda Çarşamba günü açıklanacak tutanakların ardından başlayacak olası iyimserliğin uzun soluklu olmayacağı kanaatindeyiz.

Kara harekâtı an meselesi

Geçtiğimiz hafta da değindiğimiz gibi Irak’ın kuzeyine kapsamlı bir kara harekâtının çok yakın olduğunu düşünüyoruz. Dar kapsamlı bir operasyonun piyasalar için risk oluşturmayacağını düşünmekle birlikte beklentimiz operasyonun daha geniş kapsamlı olacağı yönünde. Beklentilerimizin bu şekilde oluşmasında en büyük etken BDP’nin meclise dönmeyeceğini açıklaması ve Irak’ın kuzeyindeki Kürt yönetimiyle yürütülen görüşmeler etkili oluyor. Geniş kapsamlı bir operasyonun terör örgütünün de eylemlerini sıklaştırma ve eylemlerinin dozunu arttırma olasılığını artıracağı için piyasalara da olumsuz yansımaları olacaktır. Operasyonların zamanlamasının özellikle yurtdışı piyasaların da bozulduğu bir döneme denk gelmesi durumunda, son günlerde dillendirilen pozitif ayrışma tabiri bir süreliğine rafa kalkabilir.

Güney Kıbrıs ateşle oynuyor

Güney Kıbrıs’ın Akdeniz’de doğalgaz arama faaliyetlerini arttırması Türkiye’nin daha önce açıkladığı sert önlemleri uygulamaya alma olasılığını artırıyor. Gazetelere yansıyan haberlere göre Güney Kıbrıs ilk sondaj çalışmalarına başlamış bulunuyor. Türkiye’den bu konuda daha önce buna müsaade edilmeyeceği açıklamaları yapılmıştı. Akdeniz’de İsrail ile başlayan gerginlik ve ardından Güney Kıbrıs’ın adımları Akdeniz’de söz sahibi olduğunu ve konuda daha aktif politikalar izleyeceğini açıklayan hükümet için bir sınav niteliğinde. Hükümet İsrail konusu başta olmak üzere Arap dünyasına verdiği mesajların arkasında durduğunu Güney Kıbrıs’ın bu girişimine sert bir tepki vererek gösterebilir. Bu nedenle ilerleyen günlerde Akdeniz’de Güney Kıbrıs kaynaklı askeri yansımaları da olabilecek bir kriz yaşanma olasılığının önceki haftaki düşüncelerimizin aksine artmış bulunuyor.

Yeni faiz indirimi yok

Bu hafta iç gündemde önemli bir başlık da Merkez Banaksı Para Politikası Kurulu Toplantısı. Olası bir faiz indiriminin TL’deki değer kaybını artıracağı için TCMB’nin bu ayki toplantısından yeni bir faiz indirimi beklemiyoruz. Hatta TL’nin değer kaybını durdurmak ve belki bir miktar değerlenmesini sağlamak adına yeni adımlar atılabilir ya da ileride atılabilecek adımlar hakkında işaretler verilebilir. Bu nedenle toplantı sonuçlarının asıl etkisinin İMKB değil kurlar cephesinde oluşmasını bekliyoruz.

Bu hafta açıklanacak verilerden ön plana çıkanlar:

19 Eylül 2011 Pazartesi 

•          16:00 – Avrupa Merkez Bankası Üyesi Gonzalez-Paramo Konuşma Yapacak

•          17:00 – ABD Eylül Ayı NAHB Konut Piyasası Endeksi

 20 Eylül 2011 Salı:

•          11:30 – İspanya Tahvil İhracı Yapacak

•          12:00 – AB ve Almanya Eylül Ayı ZEW Anketi – Ekonomik Duyarlılık

•          14:00 – TCMB Para Politikası Kurulu Kararları Açıklayacak

•          15:30 – ABD Ağustos Ayı Yeni Konut Başlangıçları

•          15:30 – ABD Ağustos Ayı İnşaat İzinleri

21 Eylül 2011 Çarşamba:

•          11:30 – İngiltere Merkez Bankası Toplantı Tutanaklarını Açıklanacak

•          12:30 – Portekiz Bono İhracı Gerçekleştirecek

•          17:00 – ABD Ağustos Ayı Mevcut Konut Satışları

•          21:15 – FED Açık Piyasa Komitesi Toplantı Kararları Açıklanacak

22 Eylül 2011 Perşembe:

•          12:00 – AB Temmuz Ayı Yeni Sanayi Siparişleri

•          15:30 – ABD Haftalık İşsizlik Başvuruları

•          17:00 – Euro Bölgesi Eylül Ayı Tüketici Güven Endeksi

•          17:00 – ABD Temmuz Ayı Konut Fiyat Endeksi

 23 Eylül 2011 Cuma:

•          10:30 – Almanya Eylül Ayı PMI İmalat Endeksi

•          10:30 – Almanya Eylül Ayı PMI Hizmet Endeksi

•          11:00 – AB Eylül Ayı PMI İmalat & Hizmet Endeksi

•          23:30 – Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet’in Konuşması

24 Eylül 2011 Cumartesi:

•          IMF ve Dünya Bankası Yıllık Toplantıları Başlayacak

25 Eylül 2011 Pazar:

•          02:00 – Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet’in Konuşması

İMKB 30 TEKNİK ANALİZİ           :

Geçtiğimiz hafta uzunca bir süre direnç görevi gören 68,500/69,000 aralığının aşılması Ağustos başında oluşan boşluğun doldurulması adına 71,800 civarına kadar olacak bir hareketi gündeme getirdi. Buna karşın teknik göstergelerdeki zayıflama dikkat çekici boyutta. Bu yönde olacak bir hareket olasılığı görsek de temkinli olunması ve alınacak pozisyonlarda mutlaka stop loss bulundurulması gerektiğini düşünüyoruz. Teknik göstergelerdeki zayıflama ve oluşan negatif aykırılıklar endeksin bir geri çekilme yapma olasılığını arttırıyor. Fakat bu geri çekilmenin 71,800 test edildikten sonra mı bu seviyeler test edilmeden mi başlayacağı yönünde net bir sinyal alamıyoruz. Bu nedenle her iki senaryoya karşı da hazırlıklı olunması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle her iki yönde de alınacak pozisyonlarda kar alım ve stop loss seviyelerinin baştan belirlenmesi gerektiği kanaatindeyiz. Bizim ana senaryomuz; İMKB 30’da 71,800’ün test edilme olasılığı bulunsa da daha yukarıdaki seviyelerin görülme olasılığının düşük olduğu yönünde. Bu nedenle de bir süreliğine yeni alım önermiyoruz. Görüşlerimizi değiştirecek bir gelişme yaşanması durumunda bunu günlük bültenlerimizde ya da gün içi yazacağımız ek bültenlerimizle sizlere aktaracağız. Aşağı yönlü hareketlerde ise 69,000 altına sarkılması ve bu seviyenin altında kalınması 67,500’e kadar olacak hızlı bir geri çekilmeyi daha getirebilir. İMKB’de yeniden satış rüzgârlarının başlayacağı yer ise 67,500 altındaki kapanışların teyit edilmesiyle başlayacaktır. Bu durumda ilk olarak 62,500 civarına kadar hızlı bir geri çekilme daha yaşanabilir.

USD/TL TEKNİK ANALİZİ      :

Dolar/TL kurunda bir süredir yukarı yönlü hareketlerde Merkez Bankası’nın frenini, aşağı yönlü hareketlerde ise piyasa desteğini gördük. Bu nedenle kurda 1,80 üzerinde bir hareket oluşmadığı gibi aşağı yönlü hareketlerde de son bir haftadır 1,75’in altına sarkılamadı. Yapılan açıklamalar sonrası kurda 1,80 üzerinde ani hareketlerin oluşması TCMB’nin kredisini düşüreceği için TCMB’nin yukarı yönlü hareketlerde müdahalesinin sertleşerek devam edeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle global ölçekte ya da yerel bazda TCMB’nin duruşunu da değiştirebilecek çok büyük sorunlar yaşanmadığı sürece yukarı yönlü hareketlerin sınırlı kalacağını düşünüyoruz. Bu süreçte 1,80’in psikolojik direnç olacağını düşünüyoruz. Fakat geçtiğimiz hafta da değindiğimiz gibi 1,80 üzerinde ardarda yaşanacak bir kaç kapanış durumunda 1,87 hedefli kısa vadeli yeni alım yapılabileceğini düşünüyoruz. Aşağıda ise en önemli destek 1,76’da. Bu hafta bu desteğin kırılmasını beklememekle birlikte olası bir gevşemede bu seviyenin altında olacak kapanışlar 1,70’e kadar yeni bir geri çekilme yaratabilir. Genel olarak hareketin ise 1,75-1,81 bandında devam etmesi beklenebilir.

Üzeyir DOĞAN
Kapital Menkul Değerler A.Ş.

Türev Araçlar Birimi / Uzman

Tel: 0212 330 04 70
Fax: 0212 330 0 369

www.kapitalmenkul.com.tr
[email protected]

UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danısmanlıgı kapsamında degildir. Yatırım danısmanlıgı hizmeti; Aracı kurumlar, portföy yönetim sirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müsteri arasında imzalanacak yatırım danısmanlıgı sözlesmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kisisel görüslerine dayanmaktadır. Bu görüsler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar dogurmayabilir.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir