İsmet Demirkol – İhracat’da artış devam ediyor, yılsonu TÜFE hedefi ise zorlaşıyor.

Türkiye, 2014’ün ilk çeyreğini, % 4,3 gibi yüksek bir büyüme beklentisi ile kapattı. Bu artışda şüphesiz ocak ayı sanayi üretiminin % 7,4 olarak çıkması ilk çeyrek büyümesini yukarı çekmiştir.

Dolayısı ile sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı büyüme dinamikleri açısından son derece dikkatle izlenmektedir. İlk 7 aylık zaman diliminde % 7 üzerinde sanayi üretiminin artışını Ocak’dan bu yana göremedik ancak, yılsonu büyümesi % 3,8 – %4 ,2 civarında gerçekleşebilir.
Hatırlarsanız, 28 ocak Salı akşamı Merkez Bankası politika faizi ve faiz koridorunda yükselişe giderek, dolar talebini kırabilmiş ve Dolar / TL 2,40 seviyelerinden 2,12 seviyelerine kadar gerilemişti. Diğer yandan dövizde, 2013 senesine göre artış Türkiyenin ödemeler dengesi ve cari açık hesabını olumlu yönde etkilemeye devam ediyor. Türkiyenin ilk 6 aylık ihracatı, 80 milyar $’a yükselmiş ( TİM Haziran verileri eklenmiştir ) , ithalatı ise ilk 5 ayda 99 milyar $’a gerilemiş durumda. İhracatın ithalatı karşılama oranı ilk 5 ay % 68,1’e yükseldi. Yine ilk 5 aylık dönemde, ihracat artışı yüzde 7.4, ithalattaki azalma ise yüzde 5.6 olarak gerçekleşti. Beş aylık ihracat gelirimiz ise 4.6 milyar dolar artış gösterdi. 5 aylık ithalatımız ise 5.8 milyar dolar geriledi . Dış ticaret açığımız ise ilk 5 ayda 2013 senesine göre, 42.0 milyar dolardan 31.6 milyar dolara gerilemiş durumda. Rakamlar, Dövizdeki yükselişin, ithalatda frene basıldığının, ihracat da ise yükselişin devam ettiğinin göstergesi. Ancak unutmayalım ki, ara mal ithalatımız dolar üzerinden gerçekleştiğinden, ilhracatı € üzerinden yapmamıza rağmen, girdi maliyetleri dolar bazında olduğu için, üretici fiyat endeksi yükselmeye devam ediyor ki TÜFE haziran enflasyonunu da hesaba kattğımızda yıllık bazda % 9,16 seviyelerinde. Her ne kadar Merkez Bankası, Haziran sonrası, enflasyonda bir gerileme olabileceğini belirtse bile şu an ki rakamlar TÜFE’de düşüşün çok güçlü olmadığının bir göstergesi, özellikle işlenmemiş gıda fiyatlarındaki artışın devam etmesi ve Doların baz etkisini önümüzdeki aylarda hissetmeye devam etmemiz, yılsonu TÜFE beklentimi % 8,0 – %9,5 bandına çıkarıyor.

Dr. İsmet DEMİRKOL
Ekonomist – Akademisyen

http://bigyatirim.blogspot.com/

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir