Mehmet Uğur Civelek – Yanlış politikaların muhtemel sonuçları

Yılın ilk ayları mevsimlik olarak Türkiye ekonomisinin nispeten durgun olduğu dönemlerdir. Fakat bu yılın ocak ayı bu açıdan normal bir görüntü sergilemiyor.

Paranın devir hızındaki, iç talep daralmasına bağlı gerileme olağandışı bir döneme girildiğine işaret ediyor. Belli ki beklentiler aşırıya kaçan oranda bozulmuş, güvensizlik kritik eşiklere dayanmış, krizli dönemleri anımsatan şokların etkisi daha yoğun bir şekilde hissedilmeye başlamış. Tüketici güveni sarsılmış, üreticiler can havli ile çıkışı ihracatta aramaya başlamış, çok sağlıksız bir şekilde büyüyen hizmet sektörü ise ne yapacağını şaşırmış kurbanlık koyun gibi sessizce bekliyor. Trafiğe çıkan araç sayısı bile azalmış, büyük şehirlerdeki gürültü kirliliği bile belirgin bir şekilde gerilemiş, sanki fırtına öncesindeki sessizlik ve hareketsizlik ekonominin her tarafına çökmüş…

Bu sakinlik pek hayra alamet gibi görünmüyor. İç talebin bu kadar seri ve yüksek oranlı bir şekilde daralması herkesin evinde yaptığı hesabı bozmaya devam edebilir. Kur artışı ve kuraklık enflasyonu beslerken, işsizlik kontrolsüz bir şekilde artabilir. Her şeyin normale döneceğine inanan ve bekleyen sayısı azaldıkça eğilimlerin iyice olumsuzlaşması kaçınılmaz hale gelebilir.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ. (Dünya Gazetesi)

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir