MSB, Maliye Savunma Bakanlığı ya da?

MSB, Maliye Savunma Bakanlığı ya da?

Evet ya da, gelirler idaresi ve vergi daireleri MSB bağlansın!

Neden?

Hatırlayalım..

Bu yıl içersinde yurtdışında yaşayan ve de belirli süre yurt dışında okuyan ya da çalışan(!) vatandaşlarımız için bedelli askerlik pazarlığı yapılmıştı..  Geçen yıl 5112 Euro olan bedel, 10 bin Euro ya çıkarılmıştı(!) daha sonra katılım sayısı, çarpılıp geneli toplanıp hasılat, beklenen gelirin çok, çok altında kalınca, tekrar yurt dışı dernek temsilcileri ile hem de ekranların önünde, Yurt dışı Türkler temsilcilerine sözüm ona mini(!) bir plebisit ileNe kadar olsun?” diye sorulmuştu ama görüntü tam bir müzayedeye dönüşmüştü…

3500 Euro..

4000…

6000…

Hatta biriside haklı olarak çıkmış, eğer indirim yapılacaksa o zaman 10 bin Euro ödeyenlere de iade yapılacak mı? Diye sormuştu.

…!

Ve bedel, 21 gün intibak eğitimi de olmadan, yüzde kırk indirimle 6000 Euro da sabitlenmişti!

Ayrıca ABD ve Avustralya hatta Japonya gibi dünyanın bir ucundan uçak bileti ödemekten kurtulanlar için, çifte indirim olmuştu!

Maddi olanağı olanlar, hatta yurt dışında sıradan bir işte çalışanlar için sıradan bir ödeme ama(!) bankalarımızın 10 binEuro ya çıkınca, bedelli kredi kampanyaları açması da dikkat çekiciydi.

Demek ki yurt içinden böyle bir talep beklediler?

Her neyse, bunlar çetrefilli ve bizim aklımızın almayacağı işler biz gene işin ekonomik yanına, tahakkuk ve tahsilat işine dönelim.

Önünüzde hesap makinesi, elinizde de çarpılacak kişi sayısı ve belirleyeceğiniz bir rakam(!) olunca, eskiden riyaziye şimdi matematiksel iki işlemle sorunları çözüveriyorsunuz…

Çarp… Topla… Çarp… Topla… ila…

Nitekim bu yoldan hareketle, uzun süre askerlik 12 aya düşürülmüştü. Biz bunu asker ihtiyacının fazlalığına yormuştuk. Genelkurmay da 2014 yılı Mart sonrası uygulanması yönünde görüş sunmuş ama hükümet 2013 sonu olarak karar almıştı! MSB yoklama kaçakları ve bakaya askerler için bir açıklama yapınca işin ekonomik boyutu ortaya çıkmıştı!

Kendi gelip teslim olan 0- 4 ay bakayalı 296TL, yakalanırsa 1187TL ve bu çizelge 19-20 yıl sınırına kadar aritmetik bir oranda artarak devam ediyor. En yüksek oran da bu son basamakta elbette! Kendi gelirse 22,285TL, yakalanırsa tam tamına 46,335TL(!)

Tabii bu tek çarpan bir anlam ifade etmiyor, zira toplam tahsilat değerini hesaplamak için kişi sayıda önemli. Zaten açıklamada bu miktarda yer alıyor 700 bin civarında ki kayıtlı kaçak(!) kayıtları, Emniyet Genel müdürlüğüne, MSB ve İçişleri Bakanlığı ile yapılan bir protokol sonucu Genel Bilgi Toplama merkezine verilmiş.

Artık siz geometrik bir dağılım ile mi, yoksa aritmetik bir dağılıma göre mi hesaplarsınız, ya da  piyasa kur endekslerini mi esas alırsınız? O tercihinize kalmış, ancak rakamların yuvarlak olmaması da gösteriyor ki gelirin bir ekonomik beklentisi var!

Tam biz bu kuşkularımız içinde bocalarken, o da ne? Matematiksel işlemin içine üniversite öğrencileri de çarpan olarak sokuldu ve MSB 29 yaş sınırını aşmış ancak üniversite okuyan öğrencilerin peşine düştü ve yapılan protokole uygun olarak 2008 yılında aramadan düşürülen öğrenciler tekrar GBT merkezi kayıtlarına alındı.

Sonuç yakalanan silah altına alınacak, ayrıca ne 1100 nede 1200 yuvarlama var ,tamı tamamına 1187TL para cezası da yanında çabası!

Oysa eğitimin bu yolla engellenemeyeceği yönünde idari mahkeme kararı ve YÖK’ün bile bu konuda müdahil olmamasına rağmen…

Bu kadar rakamsal değerler, belli ki ekonomik bir beklentiyi ve nakdi geliri hedefliyor. Ama toplum olarak hepimizin kendimize şu soruları sormamız ve bunlara cevap aramamız gerekiyor;

Parası olanlar için sorun yok, ya parası olmayanlar ne yapacak?

Teskere şafak sayarak mı, yoksa Euro sayarak mı alınır?

Sözün özü;

Vatan savunması ve görevi karşılıksız ve yürekten yapılır. Paraya tahvil edildiğinde, bu bedelin rakamsal karşılığı ve onu karşılayacak bir devlet bütçesi  tahayyül bile edilemez.

Ülkeler sadece ekonomik dengelerle ayakta kalmaz, birde bunun, sosyal ve hukuksal olmak üze iki ve çok önemli adil olması gereken ayağı daha vardır!

 

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir