Piyasalar için karışık bir hafta!

PİYASALAR son günlerde oldukça dalgalı bir seyir izliyor. Bu haftanın yön gösterecek 2 endikatörü, ‘1 dolar+1 euro’ sepeti ve 13 günde yüzde 35 gerileyen 2 ayın en ‘hırçın’ emtiası gümüş.

12 Haziran’daki genel seçimlere 10 iş günü kaldı. Bugün ABD piyasaları tatil. Geçtiğimiz Cuma günkü kapanışlarda bugünkü tatilin etkileri hissedildi. Özellikle de euro/dolar paritesinde günün sonunda sanki ‘Aman tatil nedeniyle bir şey kaçırmayalım’ tavrı vardı. Günü haftanın en yüksek seviyesinde kapatan euro, adeta bünyesindeki sorunları yok varsayıyor gibiydi! 1.4324 ile haftanın en yüksek seviyesini gören euro, günü 1.4316’dan kapattı.

Bu hafta en az geçtiğimiz hafta kadar karışık bir hafta olmaya aday. Geçtiğimiz hafta hem içeride hem de yurtdışında ciddi oranda hareketliliğin arttığına şahit olduk!

İçeride seçim rallisi bekleyenler bu güne kadar bakıldığında hayal kırıklığına uğradılar. İMKB haftalık bazda düşerken, hafta içinde adeta küçük yatırımcıları sarhoş eden yükseliş/düşüş hareketleriyle “ekstra zararların” yazılmasına da neden oldu! Borsanın yanı sıra tahvil piyasası ve döviz cephesinde de içeride ciddi hareketler oldu. Gösterge bono bileşikleri yüzde 8.97 ile yüzde 9’a yakın bir şekilde kapanırken; ‘1 dolar+1 euro‘ sepeti de 3.9040 seviyesi ile 30 Mart 2009’dan bu yana en yüksek haftalık kapanışını yaptı!

Görünen o ki döviz cephesinde de bir keyifsizlik var. Dolar/TL bazında her ne kadar 1.6180 tutuyor görünse de euronun 1.4050’lerden 1.43’lere kadar güçlenmesine rağmen dolar, TL karşısında gücünü korudu ve kurlar bir türlü 1.60’ın altına in(e)medi! Hal böyle olunca da euro/TL kurlarında TL’nin değer yitirdiğini, bunun da “sepeti” yukarı taşıdığına şahit oluyoruz.

“Sepet” daha yükselir mi?

Krizin en derin yerinde yani 9 Mrt 2009’da 4.1210 seviyesine kadar yükselmiş sepet. Şimdilik bu olasılık düşük. Ancak teknik olarak 3.9830 seviyesine kadar bir yükselişi görebiliriz. Bu nasıl mümkün gerçekleşir derseniz, paritenin 1.4350’lerde “yuvarlandığı” varsayımıyla, dolar/TL kurlarının 1.6180’ı kırarak 1.6350-1.6440 seviyelerine kadar yükselmesiyle mümkün.

Bu haftanın yön gösterecek 2 endikatöründen birisi “sepet” olacak. Diğeri mi? O da bence gümüş!

Neden gümüş derseniz, son 2 ayın en “hırçın” metası gümüş idi. Dolar/ons bazında 49.82 ile rekor kırdıktan sonra 13 iş günü içinde 32.34’e düşerek yüzde 35.1 değer yitirdi. Benzer dönemlerde, “küçük bir gecikmeyle” euro da 1.3970’e geriledi hatırlarsanız. Şimdi hem gümüşte hem de diğer metalarda düzeltme dönemindeyiz. Yükselişlerin/düşüşlerin haşarı metası gümüş de bu toparlanma dönemine bir anlamda liderlik ediyor, tıpkı son büyük yükselişte olduğu gibi.

Nereye kadar devam eder bu düzeltme derseniz, ilk hedef 39.50. Bu seviye hem teknik bir düzeltme seviyesi hem de 50 günlük hareketli ortalama! Bu seviyenin üzeri 41.10 seviyesini gündeme getirecektir. Gümüşteki bu hareketler genelde tüm varlık piyasalarında “eski oyuna dönülüyor mu” düşüncelerin tetikleyebilir. Hem emtia fiyatlarının, hem de euronun Cuma günkü seviyelerinden bir miktar daha yükseldiğini görebiliriz . Borsaları da çeker mi? ‘Eski oyuna dönülüyor’havası da ister istemez hisse senedi piyasalarını da pozitif etkileyebilir.

Ancak, hem gümüş, hem de euro paritesinde yükseliş potansiyelinin sınırlı olduğunu düşünüyorum. Belirtmiş olduğum teknik seviyelerden yeni bir satış dalgası gelirse bu beni şaşırtmayacaktır. Zira halen daha gümüşte 30 dolar/ons, euro/dolar paritesinde de 1.3650 seviyelerinin asıl hedefler olduğunu düşünüyorum.

Tüm bunları göz önüne aldığımızda İMKB 100’de de bu hafta başında (özellikle de hazır ABD piyasaları tatildeyken) derlenip/toparlanma görsek de haftanın özellikle ikinci yarısından sonra yeniden keyifsiz bir havanın hakim olduğuna şahit olabiliriz. İMKB’de bir anda ortaya çıkabilecek “hormonlu talep” tüm bu resmi kısa bir süreliğine de olsa değiştirebilir . Ancak seçime 10 gün gibi kısa bir zaman kalmış olması bu talebin yaratabileceği “etkiyi” de azaltabilecek!

İMKB 100’de geçtiğimiz haftaki düşüşün durduğu varsayımıyla 63.900-64.000 bandına doğru bir toparlanma görebiliriz. İster sonrasında, isterse düşüş henüz durmamış ve aşağı yönlü hareket devam ediyor olsun, asıl hedef 59,750 seviyesi olacaktır.

Bu düşüş, dolar/TL kurların da 1.64’lü seviyelere yükseldiği bir zamana denk gelecek olur ise burunları “daha hasas” olan bazı köpekbalıklarını mutlaka harekete geçirecektir. Her zamankinden de dikkatli olunmasında fayda olan günlerdeyiz!

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir