Piyasalara Fed Desteği

Özel sektör istihdamının Şubat ayında 216 bin kişi artarak beklentileri karşıladığı ülkede Cuma günü açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam verisi de hayli önem kazanmış durumda. Ekonomik görünüm için pozitif olduğu kabul edilen işgücündeki artış ile beraber Dolar Endeksi 79.6 seviyesinde. Diğer
yandan milletvekilleri ve senatörler de İran aleyhine projeler geliştirmeye devam ediyorlar. Petrol üreticisi ülke üzerindeki baskıyı artırmak amaçlı yapılan girişimlere bir yenisi de yapılan finans işlemlerine daha yakından inceleme gelmesi olacak. Gerginlik petrole de pozitif yansırken ABD tipi ham petrol 106.41 dolardan işlem görüyor. Brent petrol ise varil başına 124.29 dolarda. Açıklanan stok verilerine göre ABD Cushing’deki stoklar Temmuz’dan bu yana en yüksek seviyeye yükselmiş durumda. Bu sebeple Brent ile WTI arasındaki fark, Ortadoğu’daki gerginlikle de beslenerek 18 dolara dayanmış durumda.

Seans içinde açıklanan bir diğer haber ise FED’in yeni planları oldu. WSJ haberine göre yeni varlık alımını ertelediği düşünülen FED bu seçeneği hala Masada tutuyor ve gelecek haftaki toplantıda bu da görüşülebilir. Habere göre uzun vadeli Hazine ve Mortgage tahvilleri alacak FED, burada yarattığı fazladan likiditeyi kısa vadeli ters-repo ile piyasadan geri çekecek. Bu işlem parasal genişleme yapmak istemeyen bankaların uyguladığı bir yöntem.

Avrupa Merkez Bankası da ikincil piyasadan sorunlu ülke tahvili alırken bu yöntemi benimsiyor ve 217 milyar euroluk tahvil alımına karşı % 0.25 faiz ödeyerek piyasadaki likiditeyi kendine çekiyor ve bu fonları haftalık mevduatta bankalar adına tutuyor. Genel bilinen adıyla bu işleme ‘Sterilizasyon’ deniyor. FED’in yeni parayı piyasaya sürmekteki isteksizliğinin en büyük sebebi olarak şişen emtia fiyatları gösteriliyor. Masada duran seçeneklerden birinin bu olması durumunda sonuçların karışık olabileceği belirtiliyor.

ASYA’DAN AVRUPA’YA
ABD seansında açıklanan bir diğer veri ise yeni iPad oldu. Hisse senetlerine de hareket getiren haber sonrasında teknoloji hisseleri hareketlendi. S&P 500 Endeksi günü % 0.69 artıda tamamlarken kapanış 1.352 puandan yapıldı. Teknoloji hisseleri ağırlıklı Nasdaq günü % 0.87 artışla 2.935’ten tamamladı. Apple haberleri sonrasında Asya’da da hisse senetleri olumlu tepki veriyor. FED’den gelen haberler ve Japon ekonomisine ilişkin haber akışı da bölge hisselerine ve para birimlerine olumlu yansıyor. MSCI Asya Endeksi % 1’den fazla yükselirken % 2’den fazla küçülmesi beklenen Japon ekonomisi % 0.7 küçülünce Nikkei % 2.01 yükseldi. Son yılların en yüksek cari açığını veren ekonomide bu haberler sonrası para birimi değer kaybetti.

Dolar/Yen risk iştahının da etkisiyle 81.38’de. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.09 primli. Kıtada Güney Kore ( % 3.25 ) ve Yeni Zelanda ( % 2.5 ) politika faizlerini sabit bıraktılar. Bölgede Yunanistan iyimserliği de etkili oluyor.

Bu akşam tamamlanması beklenen özel sektör tahvil takası 22:00 itibariyle tamamlanacak. Şu ana kadar katılımın % 60 olduğu bildiriliyor. % 50 takasa evet oyu veren yatırımcıların % 66’sının tahvillerini takas etmeleriyle bu işlem tamamlanmış ve Yunanistan da yardım paketine hak kazanmış olacak. Euro/Dolar paritesi 1.3172’den alıcı buluyor.

İÇERİDE İZLEME MODU 
Merkez Bankası dün Ankara’da ekonomistlerle buluşurken verdiği mesajlarda genel görünümden memnun olduğunu ancak iyimserliğin artmasıyla beraber cari açığın yeniden artması riskinin ve artan fon akımlarıyla finansal istikrarın tehdit edilebileceğini belirtti. Hafta boyunca repo ile verdiği miktarı kısan bankanın aksiyonları ile de beraber faizde yükseliş yaşanırken gösterge faiz günü % 9.38 bileşikten tamamladı. Dolar/TL risk iştahının etkisiyle güne 1.7789’dan başlarken Euro/TL 2.3434’te. iMKB 100 Endeksi tüm gün eksiler ve artılar arasında gidip gelirken ikinci seansta gelen alımlarla toparlandı ve günü % 0.57 artışla 59.479 puandan tamamladı. Gün içinde toplanacak olan Avrupa Merkez Bankası kararının ardından Başkan Draghi’nin yapacağı açıklamalar takip edilecek.

BloombergHT

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir