Prim günü yetmeyenlere ‘yaştan emeklilik’ fırsatı

– wp:heading {“level”:4} –>

Erken yaşta sigortalı olanlar, primleri yetmese de emekli olabilir. Sigorta başlangıcı 9 Eylül 1981’den önce olan kadınlar 50, erkeklerse 55 yaşında primleri eksik bile olsa emekli olmaya hak kazanabilir.

– /wp:heading –>

– wp:paragraph –>

Normal emeklilik dışında bir de yaşı ilerlemiş fakat prim ödeme gün sayısı az olan kişiler için yaştan emeklilik uygulaması var. Yaştan emeklilikte daha düşük prim ödeyerek emekli olunabiliyor. Örneğin 10 yıl çalışan bir kişi yaştan emekli olma hakkına sahip olabilir. Ancak bunun için erken yaşta sigortalı olmak gerekir. Yaştan emeklilik hakkının arkasında belirli bir süre çalışması olan fakat artık yaşı nedeniyle çalışması çok daha zor olan kişilere emeklilik hakkı tanınması düşüncesi yatıyor. Prim ödeme gün sayısı yetmeyen ve bu nedenle emekli olamayan ancak yaşı nedeniyle prim ödeme gün sayısını tamamlama imkanı kalmamış kişiler yaştan emeklilik hakkından yararlanabilir.

– /wp:paragraph –>

– wp:heading {“level”:4} –>

KADINLARDA 50 YAŞ

– /wp:heading –>

– wp:paragraph –>

9 Eylül 1981’den önce sigortalı kadınlar ve yine 23 Mayıs 2002 itibarıyla 15 yıl sigortalılığı bulunan kadınlar 50 yaşında ve 3600 prim günüyle emekli olabilir. 9 Eylül 1976’dan önce sigortalı olmuş erkekler ve yine 23 Mayıs 2002 itibarıyla 15 yıl sigortalılığı bulunan erkekler 55 yaşında ve 3600 gün primle emekli olabilir. Bu tarihten sonra sigortalı olmuş kişiler için de yaştan emeklilik hakkı var.

– /wp:paragraph –>

– wp:heading {“level”:4} –>

10 yıl prim ödemek bile yeterli olabilir

– /wp:heading –>

– wp:paragraph –>

Daha geç sigortalı olan kişiler de 10 yılla, yani 3600 günle emekli olma hakkına sahipler. Ancak bunun için yalnızca 3600 prim günü yeterli değil. 15 yıllık sigortalılık şartı da söz konusudur. Örneğin ilk kez 1 Ocak 1990 tarihinde sigortalı olmuş bir erkek çalışan 3 bin 600 gün primini 1 Ocak 2018’de dolduracaksa 15 yıllık sigortalılık ve 60 yaş şartıyla yaştan emekli olabilecektir.

– /wp:paragraph –>

– wp:paragraph –>

TEMEL ANALİZ İLE NASIL HİSSE SEÇİLİR? UZMANINDAN HEMEN ÖĞRENMEYE BAŞLA!

– /wp:paragraph –>

– wp:heading {“level”:6} –>

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

– /wp:heading –>

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir