Sanayi Anadolu’nun içine doğru yürümeye devam ediyor

– wp:paragraph –>

İstanbul Sanayi Odası (İSO)’nın 500 Büyük Şirket çalışmasının 2018 yılına ait raporu bir süre önce yayımlandı. İlk 500 listesi ilgiyle izlediğimiz bir Türkiye klasiği. 1998 yılında ilk 500 sanayi şirketimizin yüzde 44’ü İstanbul’daydı. 2018 yılı itibariyle İstanbul’un listedeki payı yüzde 38’e geriledi. Nedir? Son yirmi yıldır Türk sanayii kararlı bir biçimde Anadolu’nun içlerine doğru yürümektedir.

– /wp:paragraph –>

– wp:paragraph –>

İSO İlk 500 Listesi’nde bundan 20 yıl önce, 37 ilimizden firmalar yer alıyordu. Şimdi bu sayı 50’ye ulaştı. Doğrusu ya, ben bu değişimin önemli olduğunu düşünüyorum. Türkiye’nin son 15 yıllık bitmek bilmeyen siyasi transformasyon sürecinin kaynağının, bu iktisadi değişimde saklı olduğu kanaatindeyim. İyisi mi bu hafta buraya bir odaklanalım.

– /wp:paragraph –>

– wp:paragraph –>

Ben şimdi bunu bir süre önce görmüş ve sanki devamını da çok iyi hatırlıyor gibiyim.

– /wp:paragraph –>

– wp:paragraph –>

Şimdi diyeceksiniz ki, “Geçen hafta, fiili olarak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bağımsızlığı tartışması, son derece kaba bir biçimde sona erdi. Bağımsızlık işi fiili olarak bitti. TCMB guvernörü Murat Çetinkaya, yasal süresi sona ermeden bir gece ansızın görevden alındı. Bu şimdi sana tartışılmaya değer, ilginç bir gelişme gibi gelmiyor mu?”. Doğrusu ya, hiç de ilginç gelmiyor. Birincisi, merkez bankası bağımsızlığı siyasi otorite tarafından verilir ve gerektiğinde de geri alınır. Sorumlu hep siyasettir. Bağımsızlık araçtır. Bu durum, bütün demokratik ülkelerde böyledir. Kararı veren, sonuçlarına da katlanacağına göre ortada tartışacak bir şey yoktur.

– /wp:paragraph –>

– wp:paragraph –>

İkincisi, siyasi otorite, hangi usullerle merkez bankasına bağımsızlık vermişse, aynı usullerle bunu geri alabilir. Hukuk devletinde bu işler böyle olur. Merkez bankasını araç bağımsızlığına sahip bir kurum olarak tanımlayan yasa, 2001 yılında TBMM’den çıkmıştı. Şimdi de yeni bir yasa gerekir. Bağımsızlığın yasal olarak bir kararname ile geri alınamayacağı da ortadadır. Hatadır. İşlem, bana sorarsanız, daha tamamlanmamıştır ama hasar tamamlanmıştır. Ortada doğrusu artık kanıksadığımız bir yönetim beceriksizliği vardır yalnızca. Bu da ilginç bir yazı konusu değildir, çünkü tartışılacak bir tarafı yoktur. Bir paragraf bile etmiyor bakın.

– /wp:paragraph –>

– wp:paragraph –>

TAHVİL-BONO PİYASASINDA NASIL YATIRIM YAPILIR? UZMANINDAN HEMEN ÖĞRENMEYE BAŞLA!

– /wp:paragraph –>

– wp:heading {“level”:6} –>

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

– /wp:heading –>

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir