“Şark kurnazlığı” ile Üretim Olmaz

Bundan yıllar önce bir usta bana , “Benim gözüm hırsızdır. Gider fuarlarda gezerim, hatta yatarım. Sonra orda gördüğümü burada şıp diye yaparım” diye anlatarak övünmüştü. Dünün taklitçisi Çinlilerin Fuarlarındaki bütün ürünleri önceden patent alıp tescil eder hale gelmesi, artık bu “Fuarlarda göz hırsızlığı döneminin” bittiğini gösteriyor. Patent sayılarını artırmamız gerekiyor.
İTÜ’nün atası sayılan iki mühendislik okulundan biri padişah 3. Mustafa döneminde bundan 1239 yıl önce kurulan Mühendishane-i Bahr-i Hümayun, bugünün söyleşiyle İmparatorluk Deniz Mühendisliği’dir, diğeri ise ondan 22 yıl sonra bundan 1217 yıl önce Padişah 3. Selim zamanında kurulan Mühendishane-i Berri Hümayun, İmparatorluk Kara Mühendisliği’dir. İTÜ kendi tarihçesini bu iki Osmanlı mühendislik okulundan başlatır.

Arkadaşımız Gamze Şener’in “Çinli firmalar patent için Türk firmaların ensesinde” haberini okurken bu kadim geçmişe rağmen neden bu durumda olduğumuzu düşündüm. Çünkü haber içersinde dünün kuralsız taklitçi ülkesi Çin’in , “Taklitçilikten kurtulmak, tescil peşinde koşmak için sadece geçen yıl 500 bin patent başvurusu yaparken, bazı Türk firmalarına da dava açtıklarını” öğreniyoruz. Ve bir Türk firmasının Türk Patent Enstitüsü’nden “faydalı model” tescili alan ürünü aleyhine dava açan Çin firmasının bu ürünü 2002 yılında  tescillendirdiğini ve buna dayalı davayı Türk firmasının kaybettiğini öğreniyoruz.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir