Seans İçi Yorum: Borsada Düşüşe Devam mı?

Bu sabah borsa yukarı yönlü açılış yaptı ama son bir haftadır olduğu gibi, cılız alımların ardından yeniden satışları izledik. Bugünkü yorumumda da söylediğim üzere, şu an borsadaki gerileme devam ederken, piyasalar önemli destekleri bekliyor olabilirler. Dış piyasalara baktığımızda Avrupa cephesinde de borsa düşüşleri devam ediyor. Aşağıdaki iki grafik BIST-100 endeksinin hareketlerini gösteriyor. Üstteki 5 dakikalık hareketleri gösterirken, alttaki de günlük hareketleri gösteriyor.

BIST-7 mayis5dk

Beş dakikalık grafiklerde görüldüğü üzere, açılış sonrasında 82.750 seviyesine kadar yükselmeye çalışan endeks, daha sonra yaklaşık 18 milyon lotluk (5 dakikada) bir satışla 82 bine kadar indi. Bu sıradaki puan kaybı yaklaşık 750 puan oldu. Bundan sonraki süreçte yeniden yukarı dönse de 82.250’de oluşan dirençle ikinci bir satış dalgası ile 81.750 civarları görüldü. Dikkat ederseniz TKE göstergesi 50’nin üzerine çıkarken, fiyatlar sadece 82 bin üzerini test edebiliyor. Yani talep hala yok. Normalde sağlıklı bir yükseliş için TKE’nin 80 seviyesini aşması, sonra gerilemesi ve 40 civarından tekrar yukarı dönmesi gerekir. Şu an için TKE’de her hamle cılız kalıyor. Bu da yeterli talebin oluşmadığını gösteriyor. Elbette ki, TKE göstergesi yukarı gittiğinde, en az 500-600 puanlık yükseliş olur ve birçok yatırımcı da dipten almadım niye şimdi bu seviyelerden alayım der. Dolayısıyla endeks yükselmeye başlasa bile izlemede kalır. Şu an, sağlıklı bir dip oluşumundan ve yukarı dönüşten bahsedebilmek için, 5 dk’lık bazda en az 25 milyon lotluk hacim ilk sinyal olabilir ama hacme bakarken, endeksin seans başlangıçlarındaki hacmini gözardı etmelisiniz. Burada 25 milyon lot veya saatlik grafiklerde 120-150 milyon lot rakamlarını neye göre veriyorum? Daha önce tuttuğum istatistiklere göre veriyorum ama şunu da belirteyim ki, seans içindeki bir tane beş dakikada 25 milyon hacim olması durumunda dibin görülüp yükselişin başlama olasılığı yüzde 70-75 arasındadır. Yani bu hacim olsa dahi, yüzde 25-30 olasılıkla hareketin başladığı dip seviyenin aşağı kırılması da söz konusu olabilmektedir. Bu tür bir duruma yakalanmamak için stoplu olmak gerekiyor. Aşağıdaki grafik ise günlük hareketleri veriyor.

BIST-7 mayis-gunluk

 

Endeks son 7 günün altısında düşüş kaydetti. TKE göstergesi aşırı satım bölgesi olan 20 seviyesinin altına yeni geldi (eflatun çizgi).  Hala sıfır çizgisini görme ihtimali var ve bu durumda 80.000-81.000 aralığı görülebilir. Öyle görünüyor ki, yeniden 80.500-83.500 kanalına girdik ve bu kanalda dibe doğru yaklaşıyoruz. Teknik olarak dünkü düşüş sırasında artan göreceli hacim satış baskısının devam ettiğini gösteriyor. Öğleden sonraki seansta, güçlü bir yükseliş başlayabilir mi? Kanımca, yarın S&P’nin not gözden geçirmesi varken ve  ABD’den TDİ verisi açıklanacakken piyasa alım tarafında olmak istemeyebilir. Ama satış baskısı belir bir süredir kendini gösterdiği için, baskının zayıfladığını ve destek arama çabasını görebilir. 82.300-82.500 aralığına doğru olabilecek yükselişlerde yukarıda bahsettiğim hacim değerlerini de izleyiniz. Endeks hala bekle gör diyor. Herkese bol kazançlı günler…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir