Seans İçinden – 6 Ekim 2011

15:20

Az önce, Avrupa merkez bankasının faizleri değiştirmeden 1.50’de bıraktığı haberi gelince Avrupa bşiraz satış yedi ama DAx endeksi 5.500 seviyelerini gördü ama altına geçmedi. Bu aşamadan sonra bir süre yatay hareket beklenmeli. Önceki yorumda vurguladığım üzere eğer, DAX 5.500’ün üzerinde bugün kapnış yaparsa, yukarı yönlü trendi teyit etmiş olacaktır. BU arada bizim endeks de geriledi ve 57.600 seviyelerinde bulunuyor. 57.300-58.000 aralığındaki hareketin devam etmesini bekleyebiliriz.

HİSSE ÇALIŞMALARI

Bir önceki yorumda sizlere hisselerle ilgili bir çalışma sunacağımı söylemiştim. Bu çalışmaya ilişkin tabloyu aşağıda veriyorum. fakat bunun öncesinde çok önemli gördüğüm bazı noktaları vurgulamak istiyorum. Bu tabloya sadece “şirketlerin yabancı para varlık ve yükümlülükleri arasındaki farkın, net kara etkisi” olarak bakmalısınız. 

Örneğin bir şirketin 20 milyon yabancı para varlığı ve 10 milyon TL yabancı para borçları (yükümlülüğü) olsun.  Bu durumda 20/10=2 yapar, yani yükümlülüklerin iki katı kadar yabancı para varlığı var demektir.  Tabloda ilk kolonda hisse adları yer alırken, ikinci kolonda yabancı para varlıklar yer almaktadır. Üçüncü kolonda ise yabancı para yükümlülükleri (borçları) bulunmaktadır. Dördüncü kolonda net kar, beşinci kolonda da yıllık net satış rakamları vardır.  Diğer kolonları aşağıda açıklıyorum.

Deminki örnekten devam edecek olursak; bilanço ve gelir tabloları Haziran 2011 sonu itibariyle olduğu için, yabancı para varlık ve yükümlülükler de Haziran 2011 sonu itibariyledir. Yani bu rakamlar Eylül bilançolarında çok değişmiş olabilir. Ama biz buradaki analizi yaparken, sanki haziran sonunda YP varlık ve yükümlülük ne ise aynen kaldığını varsayarak analiz yapacağız. Haziran sonu Dolar kuru: 1.678 ve Eylül sonu dolar kuru: 1.866   şeklindedir. Biz eğer bu kurları kullanırsak bunun net kara etkisi ne olacaktır sorusuna bakıyoruz.  Firmanın borçları ve varlıkları DOLAr olmak zorunda değildir.  Bu nedenle SEPEt döviz kuru da kullanılabilir ama sepeti kullanırsak,  karı veya zararı daha fazla artırdığını görüyoruz.  Ben tabloda döviz sepetinin haziran ve Eylül kapanış  rakamlarını da verdim. Arzu eden sepete göre de excel’de analizi yapabilir. Örneğimizden gidersek,

20 milyon varlık – 10 milyon yükümlülük = 10 milyon net varlık * (1.866-1.678) = 1 milyon 880 TL

kambiyo kârı çıkıyor.

Yani bu firma kur farkından 1 milyon 880 bin TL ekstra kar yazmış olacaktır. Peki bu firmanın haziran sonu 20 milyon varlığı varken ve 10 milyon borcu varken, Eylül sonuna kadar elindeki varlık ve borç miktarı değişmişse ne olacak? İşte bu soruya cevabımız yok. Biz “değişmeseydi ne olurdu” sorusuna yanıt arıyoruz. Bu yüzden bu tabloda verilen Kâra etki rakamları kabataslak ve şartlar değişmemişse ortaya çıkabilecek bir kâr veya zarar rakamı olarak alınız.

Yukarıdaki örnekte 1.880.000 TL bir ekstra kar çıkacaksa, acaba firmanın şu anki karı 500 milyon Tl ise, bu durumda 1 milyon 880 bin TL’nin firma karlarına etkisi sinek vızıltısı bile olmayacaktır. Çünkü kur farkından gelecek kârı net kâra bölerseniz, 0.00376 (yani binde 3.7 çıkar). Peki bu firmanın haziran bilançosundaki net karı 2 milyon TL ise ne olur?

1.880.000/2.000.000=%94 rakamını buluruz.   Yani eğer firmanın elindeki YP varlık ve yükümlülükler fazla değişmemişse, Firmanın haziran yanında yaptığı net karın yüzde 94’ü kadar daha kâra ekleme yapmak gerekir. yani bu firmanın Eylül ayında kârı hiç artmasa bile Eylül ayında yıllıklandırılmış k’arı:  2.000.000 + 1.880.000 = 3.880.000 Tl olur (DİKKAT!!! Tablodaki kâr rakamları Haziran karları değil, Yıllık karlardır. yani 2010-haziran-2011 haziran dönemi arasındaki bir yıllık kardır.)

Eğer tersi olsaydı, yani firmanın 10 milyon YP varlığı varken, 20 milyon YP borcu olsaydı, kara etkisi -1.880.000 TL olacaktı ve hesabı buna göre yapacaktık. Ben bu tabloda SON KOLON’da  Kur farklarında doğacak kar veya zararın, YILLIK NET KARA oranını verdim ve buna göre sıralattım.

(Tabloyu büyütmek için üzerini tıklayınız)

EXCEL TABLOSUNU İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ (Dikkat burada sadece sanayi şirketleri vardır. Aracı kurum, sigorta, Yatırım Ortaklıkları ve Bankalar buna dahil edilmemiştir. )

Bugün başka yorum vermeyeceğim… Sağlıcakla kalınız…

NOT: Bu tabloda verilen analiz taslak ve fikir verme amaçlıdır. Bu tabloya göre yapacağınız işlemlerden doğacak zararlar tamamıyla kendinize aittir. Bilgilenmek ve bakış açısı geliştirmek isteyenler için hazırlanmıştır. Ben Yaşar Erdinç olarak doğacak sonuçlardan hiç bir sorumluluk almadığımı belirtmek isterim. 

 

11:45

Piyasalara baktığımızda, 2-3 haftadır devam eden ilişkilerin ve trendin tersine bir trend görüyoruz. Son zamanlarda dış piyasalardan ve hatta gelişmekte olan ülke borsalarından bile ciddi biçimde pozitif ayrışan borsa endeksimiz, dünden itibaren bu davranış biçimini değiştirdi.  Dün Avrupa borsalarında yüzde 5’e yaklaşan getiriler olmasına rağmen, bizim endeks açıldığı yere çok yakın bir seviyeden kapandı.  Şu an Alman borsası endeksi DAX yüzde 2’den daha fazla değer kazanmışken, bizim endeks yüzde 1.14 değer kanamış durumda.  Üstelik bugün dolar 1.84 seviyelerine kadar inmiş durumda. Yani yaklaşık yzüde 2’ye yakın bir geri çekilme var. Bir başka deyişle ortam çok olumlu ama bu olumluluk aynı oranda İMKB’ye yansımadı. İMKB100 endeksi şu dakikalar itibariyle 57.950 civarında işlem görüyor ve bugün en yüksek 58.080 seviyelerini gördü.

Bu aşamadan sonra İMKB’deki hareketlerin yönünü  dış piyasalarla benzer ama dış piyasalardan biraz daha düşük performans olarak ortaya çıkabilir. Bugünkü en önemli konu Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) faiz toplantısından eğer faiz indirimi çıkarsa,Avrupa çok çok olumlu olur ve sanki Avrupa şu an 25 baz puanlık bir indirimi alıyor gibi bir durum var. Bu durumda bizim endeks de tekrar kendini 58.500’ün üzerine atacaktır. Bildiğiniz üzere son 4-5 yazıda hep temkinli olunmasını önerdim. 58.200 aşağı geçilecek olursa nakde geçilip beklemenin uygun olacağını belirttim. Bu aşamadan sonra Avrupa’daki gelişmeleri çok kayda değer buluyorum ve hem Dow hem de DAx endesklerinin düşüş trendlerini bitirdiğini, bundan sonra olumlu habe3rleri çok daha fazla fiyatlayıp, olumsuz haberleri de biraz görmezden geleceğini düşünüyorum. Bu fikrimin doğruluğunu test edebilirsiniz. Nasıl derseniz, Eğer bugün Avrupa Merkez Bankası faizleri değiştirmezse ve DAX endeksi 5.500 üzerinde kapanış yaparsa ki, bugün 5.700’e doğru hareket bile olabilir, bu durumda trend değişiminden, düşüş trendinin bittiğinde ve en azından 1-2 haftalık bir yükseliş trendine girildiğinden bahsedebileceğiz. aslında şu ana kadar bunun sinyalleri geldi ve ben bu aşamada da, Avrupa ve ABD’de düşüş trendinin bitip, yukarı yönlü trende girildiğini düşünüyorum. İŞte bu aşamada belki Avrupa ve Amerika’dan daha az yükseliriz ama 57 bins eviyesi güçlü destek olmuş udurmdadır. Bu nedenle hisselerde alım önerebilirim. Hangi hisseler derseniz, bununla ilgili bir çalışma yapıp bir liste vermeye çalışacağım. Listenin en önemli özelliği şirketlerin döviz pozisyonlarıyla ilgili olacak. Elinde yüklü döviz pozisyonu olan ve 6 aylık bilançoda esas faaliyet karları artmış, aynı zamanda net karaları da negatif olmayan, ciroları, ticarai alacak artışından fazla olan kağıtları bulmaya çalışacağım. Bu listeyi saat 15.00’de vereceğim yoruma yetiştirmeye çalışacağım.

Dolar’da önümüzdeki 1-2 gün içinde 1.80’lere kadar gerileme devam edebilir. Altın dolar bazında artıyor olsa da, dolar TL karşısında düşüyor olduğu için TL bazında altın geriliyor. Şu an gramı 97 TL seviyesinde bulunuyor. 90 civarına gerilerse orta ve uzun vadeli alım düşünülebilir. Çünkü her ne kadar AVrupa olumluya dönse de yapısal sorunlar olduğu gibi duruyor. Yine çatlak sesler gelecektir.  Bir sonraki yorum saat 15:00’de