Seans Öncesi Borsa Yorumu / Haftaya Temkinli Başlıyoruz

Güne başlarken bugün için öne çıkan gündem maddelerinin başında, Ukrayna’daki gelişmeler ve bugün açıklanacak enflasyon oranı var. Bunların etkisine geçmeden önce, teknik olarak son gelişmeleri…

endeks-5-Mayis-2014

Güne başlarken bugün için öne çıkan gündem maddelerinin başında, Ukrayna’daki gelişmeler ve bugün açıklanacak enflasyon oranı var. Bunların etkisine geçmeden önce, teknik olarak son gelişmeleri değerlendirmekte fayda var.  Grafikte görüldüğü üzere geçen haftanın son iki işlem gününde (Çarşamba ve cuma) artan işlem miktarı ile yeni bir yukarı hareket başladı ve endeks en yüksek 75.430 seviyesini gördükten sonra 75.159 seviyesinden kapandı. Bugün için önemli gün içi destek 73.850 civarında bulunuyor. Özellikle geçen haftaki, yukarı yönlü hareketten sonra, bu hareketin devam edebilmesi için, bugün 73.850 altında kapanış olmaması gerekiyor. Bu tür bir durum ortaya çıkması durumunda, yukarı yönlü senaryoyu bozucu bir hareket olur. Günlük grafiklerde TKE göstergesinin yeniden 80 seviyesinin üzerine çıkmış olması, alımların güçlü olduğunu gösteriyor. Geçen hafta başta bankalar olmak üzere bilançosu iyi gelen hisselerde yukarı yönlü hareketler olmuştu. Bu haftaya başlarken, bankalarda bir miktar dinlenme ve bekleyiş görebiliriz. Endeksin yukarı yönlü hareketine devamı için bugün 74.500 üzerinde kapanış yapmasının yeterli olacağını söylemek mümkündür.

Geçen hafta cuma günü ABD’den tarım dışı istihdam verisi (TDİ) beklentilerin çok üzerinde bir rakam olarak açıklandı. İlk anda bu durum, faiz artışları erkene alınabilir mi endişesi yaratıp  piyasaya bir miktar satış getirse de, FED’in faiz konusunda adım atması için yeterli olduğunu söylemek zor. Çünkü son FED toplantısında özellikle sadece istihdam ve işsizlik verilerine bağlı kalınmayacağı bildirildi. Bu yüzden bu konu hali hazırda fiyatlara yansımış bulunuyor.  Bu hafta çarşamba ve Perşembe günü FED Başkanı Yellen iki ayrı konuşma yapacak. Önce Temsilciler meclisinde sonra da kongrede konuşacak olan Yellen’in mesajları yine piyasalar için önemli olacaktır. Fakat Yellen’in faiz artışının zamanlaması konusunda çok net sinyal vermesi beklenmemeli.

Ukrayna’daki gerginlik Cuma günü tırmanış göstermişti ve bu gerginlik fiyatlara bir miktar yansımıştı. Fakat bu haftaya başlarken en azından haftanın başlangıcında bu konu bir miktar kâr realizasyonu için piyasa tarafından kullanılabilir. Fakat gerginliğin çok belirgin şekilde artması ve bir savaş olasılığının güçlenmesi söz konusu olmazsa, piyasalar üzerindeki etkisinin önemli olacağını zannetmiyorum. Yine de, bir kulağımız Ukrayna’da olmalı diye düşünüyorum.

Bugün Nisan ayı enflasyon oranı açıklanacak. CNBC-E anketine göre piyasa yüzde 0.88 olmasını bekliyor. Geçmiş yıllardaki Nisan ayı rakamlarıyla karşılaştırdığımızda son üç yılın ortalaması olduğunu söyleyebiliriz. 2013 Nisan ayında TÜFE yüzde 0.42 artmıştı. Bugün bu rakamın üzerinde açıklanacak bir enflasyon oranı yıllık bazda enflasyonun artmaya devam etmesine neden olur. Ben yüzde 0.60-0.70 aralığında bir enflasyon bekliyorum. Eğer yüzde 0.50’nin altında bir rakam açıklanırsa, faizlerde aşağı hareketin devamını görürüz ve borsa üzerindeki etkisi olumlu olur. Ama yüzde 1’in üzerinde bir enflasyon oranı tersine etki yapar.  Öte yandan perşembe günü Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi piyasaların odağında olacak. Bir faiz indirimi olasılığını bu toplantıda düşük görüyorum ama Draghi yine gürlemeye ve piyasalara psikolojik yönlendirme yapmaya devam edecektir.

Bu sabah piyasalara baktığımızda, ABD vadeli endeksleri cuma gününe göre yüzde 0.10 aşağıda bulunurken, Asya cephesinde Hindistan hariç genel olarak geri çekilmeler var. BIST-100 endeksinin de 75 bin civarında bir açılış yaptıktan sonra yukarı yönlü hareket denemesi mümkün ama bu hareket güçlü olmayabilir. Ya da eğer açılışta hızlı yukarı hareket olursa buna şimdilik katılmamak gerekir, çünkü ardından kâr satışlarını görebiliriz. Bugün için sağlıklı açılış 200-300 puan düşüş ve sonra da yatay hareket olur. Eğer endeks ikinci seans ortalarına kadar 74.500 üzerinde kalırsa, seans sonuna doğru yeniden alımların geldiğini görebiliriz. Bu aşamada 73.850 altında kapanış olasılığı doğmadığı sürece pozisyonlar korunabilir. Herkese bol kazançlı bir hafta olması dileğiyle…

NOT: BUndan böyle BUGUN TV’deki yayınımız 08:55’de başlıyor. Ankara’dan Bilal Çetin her gün ANkara gündemini ve siyasetteki gelişmeleri yorumlayacak. Özlem Zengin ise bizi kırmadı ve moderatörümüz oldu. Ben de asıl yapmam gereken işe döndüm ve sorularınızı cevaplayacağım. Sorularınızı [email protected] adresine gönderebilirsiniz. Twitlerinizi ise @yerdinc65 veya @paraninrotasi adreslerine yönlendirebilirsiniz. 

“Seans Öncesi Borsa Yorumu / Haftaya Temkinli Başlıyoruz” ile ilgili 2 yorum

  1. Hocam Mrb,

    Öncelikle şunu belirtmek isterim, ben sizin uzun süre okuyucunuz ve takipçinizim. Beykent Üniversitesi’nde ders verdiğinizi öğrendim, sizden ders almak için yüksek lisans yaptım, fakat siz orda ders vermeyi bırakmıştınız.

    Günlük olarak internet sayfanızdan (bilgeyatırımcı.com) yazılarınız takip ediyorum yaklaşık beş ay önce borsaya kote şirketlerin : Özsermaye Karlılık Oranı , İstikrarlı kar ediyor mu?, Toplam Borç/Aktif oranını içeren bir Excel yayınlamıştınız. Sizden ricam yayınlamış olduğunuz Excel dosyasını nasıl kendim oluşturabilirim ve İstikrarlı kar ediyor mu sütünün da veriyi nasıl oluşturduğunuz konusunda yardımcı olmanız. Mailimi dikkate alıp yoğun iş temponuzda, dönüş yaparsanız çok mutlu edersiniz.

    Saygılar sunuyorum.

    Küçük bir not: Sizin oluşturduğunuz excel’e üç sütün daha ekledim. BİST İstanbul internet sayfasından verileri alarak, F/K, TV (%), PD/DD bilgilerini de içerir şekilde. Bu veriler ışığında KOZAL, ISGSY, EKGYO, DESPC, CIMSA, BRISA, BOLUC, hisselerinde oluşan bir sanal portföy oluşturdum. Bu hisselerden, 08.01.2014 tarihinde sanal olarak alış yaptım % olarak KOZAL -7,6, ISGSY 3,1, EKGYO: 29,9, DESPC : 38 CIMSA: 2,4, BRISA :27,1 BOLUC: 18,3 kazanç/ kayıp sağladı.Temel analize göre mevcut konjöktüre göre oluşturduğum portföy Bist yüze göre yüksek relatif getiri sağlamıştır. Amacım sizin exceli kaynak olarak kullanarak, üç ayda bir yatırım portföyü güncellemek. Teknik veriler ışığında yatırım stratejisi oluşturmak istiyorum

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir